Szerkesztő:Milei.vencel/O

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Oroszország művészete[szerkesztés]

ikonfestmény[szerkesztés]

Az orosz ikonfestészet a bizánci mesterek hagyományait örökölte. Ugyanakkor Oroszországban saját hagyományaik születtek. A legátfogóbb ikongyűjtemény a Tretyakov Galériában található .

Az orosz ikonok nem puszta utánzatok, hanem saját stílusuk volt, és olyan mesterek, mint Andrej Rubljov, új magasságokba emelték az ikonfestészet szintjét.

V. M. Vasnyecov . " Bogatírok ". Vaj. 1881-1898.

Az első valósághű portrék a 17. században jelentek meg Oroszországban, a 18. század közepén - a 18. század végén olyan jelentős festők jelentek meg Oroszországban, mint Levitsky és Borovikovsky.

Az orosz festészet azóta követi a globális trendeket. A 19. század első felének kiemelkedő művészei: Kiprensky, Bryullov, Ivanov (" Krisztus megjelenése a népnek ").

A 19. század második felében felvirágzott a realista festészet. A kreatív egyesület az orosz művészek " Association of Traveling Art kiállítások " ( "Wanderers") alakult, olyan nagy művészekkel, mint Vasnetsov, Kramskoy, Shishkin, Kuindzhi, Surikov, Repin, Savrasov .

A 19-20. század fordulóján a Művészet Világa egyesület működött. A mozgalomhoz közel álló művészek Mihail Alekszandrovics Vrubel, Kuzma Szergejevics Petrov-Vodkin, Nyikolaj Konsztantyinovics Roerich, Izsák Iljics Levitan voltak . [[Kategória:Oroszország kultúrája]]