Szerkesztő:Lycanlady/Joel Spolsky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joel Spolsky
Joel Spolsky ping-pongozik
Joel Spolsky ping-pongozik
Született1965 (age 55–56)
Albuquerque, Új-Mexico, Amerikai Egyesült Államok
FoglalkozásaSzoftverfejlesztő,

Vezérigazgató a Stack Exchange Networknál

Társalapító a Stack Overflow, a Fog Creek Software és a Trello-nál
IskoláiYale Egyetem

SablonWikidataSegítség

Avram Joel Spolsky (1965-) szoftvermérnök és író. A Joel on Software, a szoftverfejlesztésről szóló blog szerzője és a Trello projektmenedzsment szoftver készítője[1]. 1991 és 1994 között a Microsoft Excel csapatának programmenedzsere volt. Később 2000-ben megalapította a Fog Creek Software-t, és elindította a Joel on Software blogot. 2008-ban elindította a Stack Overflow programozó Q&A webhelyét, Jeff Atwood együttműködésével. A Stack Exchange szoftvertermék segítségével, amely a Stack Overflow-t hajtja végre, a Stack Exchange Network több mint 170 kérdezz-felelek oldalt üzemeltet.

Életrajz[szerkesztés]

Spolsky zsidó szülőktől született. Albuquerque-ben nőtt fel, Új-Mexikóban, ahol 15 éves koráig élt[2]. Ezután családjával Izraelbe költözött, a középiskolát is itt végezte. Katonai szolgálatát az ejtőernyős dandárban teljesítette. Ő volt az egyik alapítója a Hanaton kibucnak Alsó Galileában[3]. 1987-ben visszatért az Egyesült Államokba az egyetemre. Egy évig a Pennsylvaniai Egyetemen tanult, majd átíratkozott a Yale Egyetemre, ahol a Pierson College tagja volt, és 1991-ben diplomázott a BSc-n summa cum laude Számítástudományból.[2]

Spolsky 1991-ben kezdett dolgozni a Microsoftnál[4] a Microsoft Excel csapatának programmenedzsereként, ahol megtervezte az Excel Basic programot és vezette a Microsoft Visual Basic for Applications stratégiáját[5]. 1995-ben New Yorkba költözött, ahol a Viacomnál és a Juno Online Servicesnél dolgozott[2]. 2000-ben megalapította a Fog Creek Software-t, és létrehozta a Joel on Software blogot[4]. A Joel on Software volt az egyik első blog, amelyet egy vállalkozás tulajdonosa hozott létre[6].

2005-ben Spolsky társproducere volt és szerepelt is az <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Aardvark'd:_12_Weeks_with_Geeks" rel="mw:ExtLink" title="Aardvark'd: 12 Weeks with Geeks" class="cx-link" data-linkid="77">Aardvark'd: 12 Weeks with Geeks</a> című dokumentumfilmben, amely a Fog Creek a Project Aardvark fejlesztését dokumentálta, ami egy távoli segédeszköz[7].

2008-ban a Spolsky Jeff Atwooddal közösen alapította a Stack Overflow-t,[8] a szoftver-fejlesztőknek adott kérdés-válasz közösségi webhelyet. A vállalat vezérigazgatója volt, amíg Prashanth Chandrasekar nem váltotta le őt 2019. október 1-jén[9]. Spolsky továbbra is a társaság elnöke[10].

2011-ben Spolsky elindította a <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Trello" rel="mw:ExtLink" title="Trello" class="cx-link" data-linkid="85">Trello</a> nevű online projektmenedzsment eszközt, amelyet Kanban metodika ihletett[11].

2016-ban Spolsky bejelentette Anil Dash kinevezését a Fog Creek Software új vezérigazgatójává, Spolsky pedig továbbra is a Stack Overflow vezérigazgatója és a Fog Creek Software igazgatóságának tagja. A céget azóta átnevezték Glitch-re[12].

Öt könyv szerzője, köztük a User Interface Design for Programmers és az Smart and Gets Things Done. Ő a "Joel teszt" készítője is[13].

Spolsky megalkotta a javítsd meg kétszer folyamatfejlesztési módszert. Gyors, azonnali megoldást jelent a problémajavítására, és egy második, lassabb megoldást arra, hogy megakadályozza ugyanazon probléma újbóli előfordulását a kiváltó ok megtalálásával[14]. A Shlemiel, a festő algoritmus kifejezést használja, olyan algoritmusra utalva, amely nem túl skálázható a túl sok felesleges művelet végrehajtása miatt, a salon.com-on Scott Rosenberg a jó írás példájaként írta le"szigetvilágukról oly módon, hogy elnyerje kollégáik tiszteletét és a kívülállók figyelmét"[15]

Spolsky megjelent a WeAreDevelopers Konferekncián 2017-ben, ahol elmondta, hogy a fejlesztők hogyan írják a jövő forgatókönyvét[16]. Beszédében Spolsky arról beszélt, hogyan falják fel a szoftverek a világot, hogyan válik egyre nyilvánvalóbbá a mindennapi életben, amikor az emberek nap mint nap több szoftverrel lépnek kapcsolatba, és hogyan segítenek a fejlesztők a világ működésének alakításában ahogy a technológia folyamatosan fejlődik. A "mi csak némi zöldség vagyunk a szoftveres levesben lebegve" metaforát használta, utalva arra, hogy állandóan használjuk a szoftvereket a leghétköznapibb tevékenységekhez, beleértve a munkát, a közösségi hálót és még a taxit is.

2019 decemberében Spolsky elárulta, hogy a HASH nevű nyílt forráskódú szimulációs startup elnöke[17].

Magánélet[szerkesztés]

2015-ben Spolsky a közösségi médiában és blogján jelentette be férjével, Jareddel kötött házasságát[18][19][20]. Manhattan Felső West Side részén élnek[18].

Schlemiel, a festő algoritmusa[szerkesztés]

A szoftverfejlesztésben a Shlemiel, a festő algoritmusa (néha Shlemiel a festő algoritmus, nem tévesztendő össze a "0Festő algoritmusával ") egy olyan módszer, amely nem hatékony, mert a programozó a szoftvertervezés legalsó szintjén figyelmen kívül hagyott néhány alapvető kérdést. A kifejezést 2001-ben Spolsky találta ki, aki jiddis poén segítségével illusztrált egy bizonyos gyenge programozási gyakorlatot: azt, hogy Schlemiel (Shlemiel-t is megformálta) a pontozott vonalakat kell festenie az út közepére. Minden nap Schlemiel kevesebbet fest, mint előző nap festett, és panaszkodik, hogy ez azért van, mert minden nap egyre távolabb kerül a festékdoboztól, és hosszabb időbe telik, amíg visszamegy, és festéket tesz az ecsetére[21].

A hatékonyság, amelyre Spolsky analógiát vont, az a gyenge programozási gyakorlat volt, hogy a C- stílusú <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Null-terminated_string" rel="mw:ExtLink" title="Null-terminated string" class="cx-link" data-linkid="117">null-végződésű stringeket</a> újra összefűzték[22]. A stringek összefűzésére szolgáló C szabványos könyvtárfüggvény minden megvalósításának első lépése az első karakterlánc hosszának meghatározása az egyes karakterek ellenőrzésével, hogy meggyőződjön arról, hogy ez a befejező null karakter. Ezután a második karakterláncot az első végére másoljuk.

Spolsky példáján a "Schlemiels" akkor fordul elő, ha több string összefűzése történik:

  strcat( buffer, "John" );  // Here, the string "John" is appended to the buffer
  strcat( buffer, "Paul" );  // Now the string "Paul" is appended to that
  strcat( buffer, "George" ); // ... and "George" is appended to that
  strcat( buffer, "Ringo" );  // ... and "Ringo" is appended to that

Miután a "Pault" csatolják "Johnhoz" , a "JohnPaul" hossza (vagy pontosabban a végződő null karakter helyzete) az strcat () hatókörén belül ismert, de a funkció lejártakor elvetik. Utána, amikor az strcat()-nak azt mondják, hogy fűzze hozzá a "George-ot" a "JohnPaulhoz", az strcat() a "JohnPaul" (ami "J") legelső karakterétől kezdődik, csak hogy megtalálja a végződő null karaktert. Minden következő strcat() hívásnak újra ki kell számítania a hosszat, mielőtt egy másik nevet összefűzne a buffer . Hasonlóan ahhoz, hogy Schlemiel nem viszi magával a festékes vödröt (vagy a húr hosszát), az összes következő strcat() újból) újra "be kell járnia" a string hosszát annak meghatározásához, hogy hol kell másolni a második stringet. Ahogy az strcat() minden adattal több adatot adunk a buffernek, így a null karakter befejezése is távolabb kerül a kezdetektől, ami azt jelenti, hogy a későbbi hívások egyre lassabbak.

A Spolsky példáján bemutatott problémákat egy olyan programozó nem veszi észre, aki magas szintű nyelvet használ, és alig vagy egyáltalán nem érti a nyelv implementációjának működését, ideértve annak alapelveit és funkcióit is.

Publikációk[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

  • LMBT kultúra New Yorkban
  • New York-i LMBT-személyek listája
  • Tech cégek a New York-i nagyvárosi területen
  • Szivárgó absztrakció

Hivatkozások[szerkesztés]

 

  1. Sablon:Triangulation
  2. a b c Spolsky, Joel: About Joel Spolsky. Joel on Software, 2005. október 30. (Hozzáférés: 2013. augusztus 4.)
  3. Spolsky, Joel: Joel Spolsky. joel.spolsky.com. (Hozzáférés: 2013. augusztus 4.)
  4. a b Livingston, Jessica. Interview: Joel Spolsky Co-Founder, Fog Creek Software, Founders at Work: Stories of Startups' Early Days. Apress (2007). ISBN 9781590597149 
  5. An Interview with Joel Spolsky. SoftLetter.com. [2007. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 4.)
  6. Spolsky, Joel: How Hard Could it Be. Inc.. (Hozzáférés: 2013. augusztus 4.)
  7. Joel Spolsky. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2013. augusztus 4.)
  8. Atwood, Jeff: Introducing Stackoverflow.com. Coding Horror, 2008. április 16. (Hozzáférés: 2013. augusztus 4.)
  9. Announcing Stack Overflow's New CEO. Stack Overflow. (Hozzáférés: 2019. szeptember 24.)
  10. Management Team. Stack Exchange Network. (Hozzáférés: 2013. augusztus 4.)
  11. Spolsky, Joel: How Trello is different, 2012. január 6. (Hozzáférés: 2013. augusztus 4.)
  12. Spolsky, Joel: Anil Dash is the new CEO of Fog Creek Software, 2016. december 6. (Hozzáférés: 2016. december 11.)
  13. The Joel Test
  14. Spolsky, Joel: Seven steps to remarkable customer service, 2007. február 19. (Hozzáférés: 2013. augusztus 4.)
  15. Rosenberg, Scott (December 9, 2004), The Shlemiel way of software, <http://dir.salon.com/story/tech/feature/2004/12/09/spolsky/>. Hozzáférés ideje: January 28, 2014.
  16. https://www.youtube.com/watch?v=hVHMZGnTmTs
  17. https://www.joelonsoftware.com/2019/12/05/so-hows-that-retirement-thing-going-anyway/
  18. a b About Joel Spolsky. (Hozzáférés: 2015. június 27.)
  19. stackoverflow. (Hozzáférés: 2015. június 27.)
  20. Untitled (Joel Spolsky on Twitter). (Hozzáférés: 2015. június 27.)
  21. Spolsky, Joel: Back to Basics. Joel on Software . Self-published, 2001. december 11.
  22. Spolsky, Joel: Back to Basics. Joel on Software . Self-published, 2001. december 11.

Külső linkek[szerkesztés]

[[Kategória:Amerikai programozók]] [[Kategória:Élő személyek]] [[Kategória:1965-ben született személyek]]