Szerkesztő:Kisdongo/"J.C." szupersztár (1986-1988)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

1986 - 1988: "J.C." szupersztár[szerkesztés]

Visszatért egy "másik" Cruyff[szerkesztés]

1985 júliusában Johan Cruyff ismét visszatért az Ajax-hoz. De ekkor már nem játékosként, hanem menedzserként képviselte a csapatot. Cruyff mindenkit meglepett a döntésével. Miután edző lett, a csapatban játszó összes fiatal játékos kapott esélyt a bizonyításra. Cruyff nagyon hitt a csapatban játszó fiatalok tehetségében és - mint mindig – most is igaza lett. Az 1980-as évek első felében sikerült rengeteg nemzeti díjat nyerni, de nagyon hiányzott a nemzetközi siker. Cruyff vezetésével újra sikerült ez is.

Az 1986-os szezontól a PSV Eindhoven szinte verhetetlen volt. Egymás után négy bajnoki címet nyert meg. De ezek nem fogták meg Cruyff-ot abban, hogy "halhatatlanná" váljon. Rögtön az első szezonjában megnyerte a csapattal a KNVB-kupát, legyőzve a döntőben az RBC Roosendaal csapatát. Így jogosultak lettek a Kupagyőztesek Európa-kupája 1986-87-es szezonjában való indulásra.

Egy új európai trófea elnyerése[szerkesztés]

Az első két fordulóban a Bursaspor (Törökország) és az Olympiakos Pireus F.C. (Görögország) csapatai voltak az ellenfelek. Nem volt gond a továbbjutás. A negyeddöntőben a svég Malmö FF csapata volt az ellenfél. Az első mérkőzésen a svédek nehezen de legyőzték a hollandokat, a visszavágón viszont már az Ajax volt fölényben és tovább is jutott. Következett az elődöntő. Az Ajax már elfelejtette milyen érzés játszani az ilyen mérkőzéseken. Az Ajax új fiatal generációja legyőzte a spanyol kupagyőztes Real Zaragozát a saját stadionjában 2:3-ra, a visszavágón pedig még nagyobb győzelmet arattak. A mérkőzés harmadik gólját Frank Rijkaard szerezte az utolsó pillanatban, ezután a kerítés összeomlott és az Ajax rajongók berontottak a pályára, hogy megünnepeljék a döntőbe jutást. Főleg a Johnny Bosman és Marco van Basten kettős nyújtott lenyűgöző teljesítményt ezeken a mérkőzéseken.

Mintegy 20.000 Ajax rajongó csatlakozott a csapathoz, hogy Görögországban élőben ünnepelhessék meg a győzelmet, ahol a kelet-német Lokomotiv Liepzig volt az utolsó akadály. A döntő kicsit unalmas volt. Az ellenfél nem okozott annyi gondot, hogy Ajax komoly bajba került volna. Marco van Basten döntötte el a mérkőzést egy fejesgóllal, így 1:0-ra győzött a holland csapat. Alig fejeződtek be Amszterdamban az ünnepségek, az AC Milan azonnal szerződést kínált fel az Ajax kapitányának. Johan Cruyff nagyon sajnálta de a csatár aláírt az olaszokhoz. Marco Van Basten az utolsó Ajax mérkőzésén két gólt szerzett a KNVB-kupa 1986-87-es döntőjében. Ezen a mérkőzésen az FC Den Haag ellen 4:2-re győztek az amszterdamiak és megszerezték a 11. kupagyőzelmüket.

Egy újabb konfliktus Johan Cruyff-al[szerkesztés]

A KEK következő, 1987-1988-as szezonjában az Ajax könnyebben átsétált az ellenfeleken. Egyik ellenfél - Dundalk FC (Írország), HSV Hamburg (Németország), Young Boys Bern (Svájc) - sem szerzett egyetlen gólt sem az Ajax ellen. Van Basten már nem volt a csapat tagja. A védő Sonny Silooy is eligazolt az évad során a Matra Racing Paris csapatához. Röviddel ezután Frank Rijkaard is követte volt csapattársát. Ő a portugál Sporting Liszabon csapatához igazolt, ahonnan a Real Zaragoza-hoz került kölcsönbe. A távozásának főleg a Johan Cruyff-al szembeni konfliktus volt az oka. A legnagyobb "csapás" még hátra volt. A súlyosbodó konfliktus a költségvetés és az új játékosok miatt alakult ki a csapat és a legendás játékos között. 1988. január 4-én Johan Cruyff lemondott.

Miután Cruyff lemondott, a Barry Hulshoff, Spitz Kohn és Bobby Haarms hármas vette át a csapat irányítását. Ez a hármas elérte, hogy a csapat bejusson a második KEK-döntőjébe, amit Strasbourgban rendeztek meg. Az ellenfél a belga KV Mechelen csapata volt. A belgák edzője az egykori Ajax edző, Aad de Mos volt. A mérkőzés nem kezdődött nagyon jól, mivel a 10. percben Danny Blind piros lapot kapott. A védő nemzetközi karrierje nem indult valami szerencsésen, mert az egy évvel azelőtti döntőn Athénban még csak nem is játszhatott. Még a döntő előtti napon kificamította a bokáját. Annak ellenére, hogy az Ajax csapata volt fölényben, az egész mérkőzésen a KV Mechelen holland csatára Piet den Boer góljával a belga csapat vihette haza a trófeát. A KV Mechelen csapata nemcsak elnyerte 1988-ban a hollandok elől a Kupagyőztesek Európa-kupáját, de egy évvel később átszerződött hozzájuk Johnny Bosman, az Ajax akkori talán legjobb csatára is.

Van Basten végül megnyerte a "háborút"[szerkesztés]

A PSV-nek nagyobb szerencséje volt. Ők megnyerték az Bajnokcsapatok Európa-kupáját ugyanebben az évben. Két holland csapat egyszerre az európai döntőkben. Ez a holland labdarúgásban egy új csúcsot jelentett. Míg az 1974-es nemzedéknek nem sikerült tornát nyernie a válogatottal, az 1988-as generációnak sikerült. Az AC Milanban játszó zseniális hármas - Marco van Basten, Frank Rijkaard és Ruud Gullit – vezetésével az Oranje megnyerte a németországi Európa-bajnokságot amüncheni Olympia-i Stadionban. Az Oranje végső győzelme a Szovjetunió felett (2:0) fantasztikus volt, de az igazi győzelem a hamburgi Volkspark Stadionban volt. Ebben az elődöntőben a házigazda NSZK csapata volt az ellenfél. A lefújás előtti percekben lőtte be Marco van Basten a győztes gólt a nyugatnémet kapus, Eike Immel által védett kapuba, így 1:0-ról megfordítva a mérkőzést 1:2-re nyertek a hollandok. Van Basten pedig 5 góllal még a gólkirályi címet is megszerezte.