Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:IsaakStern

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Turcu vezetéknév.[szerkesztés]

A Turcu vezetékév a zsidók által használt és zsidó származású családnév. Az első ismert zsidó család a középkorból származnak, a 10. és 11. századból.

A zsidó eredetű vezetéknevek a világ egyik legváltozatosabb vezetéknevei, a földrajzilag eltérő zsidó diaszpórának, valamint a kulturális asszimilációnak és a vezetéknevek meglehetősen friss héberesítésének köszönhetően.

Néhány hagyományos vezetéknév a zsidó történelemhez vagy a valláson belüli szerepekhez kapcsolódik, mint például Cohen („pap”), Lévi (léviták törzséhez tartozó) Shulman („zsinagóga-ember”), Sofer („írástudó”) vagy Kantor („ kántor ”), míg sokan közülük egy világi foglalkozáshoz vagy helynevekhez kapcsolódnak. A ma használt zsidó vezetéknevek többsége az elmúlt háromszáz évben alakult ki.


A történelem során a zsidók héber családneveket használtak. A ma ismert formában létező zsidó vezetéknevek csak a 10. vagy 11. században terjedtek el széles körben például a németországi vagy kelet-európai askenázi zsidók köreiben a 18. és 19. században, ahol a német vezetékneveket vezettek be a zsidó emancipációért cserében. Kivételt képeztek a Cohanim (papi kaszt) és a Léviták (Levi leszármazottai) tagjai, akik bizonyos vallási feladatokat láttak el, akik mindig a Cohen és Levi vezetékneveket csatolták (a modern angol nyelvű helyesírás eltérő lehet). Ezekből ered magyar vonatkozásban például a Lőwy, Lőw, Lévai vagy Lévay vagy a Turcu vezetéknév.

Bár az askenázi zsidók ma már a mindennapi életben európai vagy modern-héber vezetékneveket használnak, a zsidó vallásos és kulturális életben továbbra is sokszor héber megfelelőjét alkalmazzák egy-egy névnek.


A magyar zsidó vezetéknevek között elterjedtek az olyanok, melyek keresztnevekből erednek, vagy bizonyos helységnevekből, melyek a zsidó vallásban betöltött szerepre vagy törzsi gyökerekre utalnak közvetlen vagy rejtett formában – a második világháborús meghurcolást elkerülendő. Elterjedt nevek például a Kun (Kohn / Kuhn / Cohn), Lőw/Lőwy (oroszlán), Turcu, Turcsu, Polák, Pollák, Lévai / Lévay. Gyakori továbbá a magyar zsidó vezetéknevek tekintetében a németről tükörfordításban vagy fonetikusan átírt vagy lefordított nevek sokasága, példának okáért: Grósz (Gross), Vejsz (Weiss), Vörös (Rót / Roth) vagy Rózsahegyi (Rosenberg), Rózsavölgyi (Rosenthal), Zöldhegyi (Grünberg) és Várhegyi (Schlossberg).