Szerkesztő:Hirvenkürpa/Tervezett/Rockmaraton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Rockmaraton egy zenei rendezvény volt, melyet 1991 és 2012 között rendeztek meg évente. Kezdetben a Szekszárd melletti Csörge-tónál, majd 2001-től a Pécs melletti Malomvölgyi arborétum területén került megrendezésre. A fesztivál jellegzetessége az volt, hogy -más nagyobb nyári fesztiválokkal ellentétben- kizárólag a rockzene műfajába tartozó előadók léptek föl.

A kezdeti években csupán néhány magyar fellépő vett részt a rendezvényeken, a 2000-es évek végére azonban már több külföldi sztárzenekar is rendszeresen fellépett a fesztiválon. 2012-ben, az utolsó rockmaratonon 17 külföldi fellépő játszott.

Története[szerkesztés]

A fesztivál 22 évig évente került megrendezésre, története két nagy szakaszra bontható. Az első 10 év a „Csörge-tói Rockmaraton”, a második 11 pedig az ismert malomvölgyi Rockmaraton.

A kezdeti évek, Csörge-tó[szerkesztés]

1991-ben került megrendezésre az első Rockmaraton Rudán Joe és egy barátja szervezésében[1]. 1992-ben 29 zenekar lépett színpadra, melyek között már több neves magyar előadó is szerephez jutott a rendezvényen, például a P. Mobil, a Lord a Takáts Tamás Dirty Blues Band, Vörös István és a Prognózis, vagy Török Ádám és a R.A.B.B.. A fesztivál teljesen ingyenes volt a koncertek 42 órán keresztül nagyobb megszakítások nélkül folytak.

1994-ben a fesztivál 5 napján összesen 52 zenekar lépett fel, melyek között már 3 külföldi együttes is helyet kapott. Abban az évben olyan neves előadók is színpadra léptek, mint az Auróra, Waszlavik László, a Prognózis, vagy Deák Bill. A fesztiválon először ebben az évben szedtek belépőt, melynek összege 300 forint volt.[2]

1995-ben a visszaemlékezések szerint a nagyobb zenekarok koncertjein, mint például a Tankcsapda, már tízezres tömeg verődött össze.[2]

1996-ban 4 napos volt a fesztivál, összesen 37 zenekar lépett föl, többek között a Kispál és a Borz, az Akela, a Tankcsapda, a Tűzkerék, a Replika, a Gép, a Takáts Tamás Dirty Blues Band, a Coda, A Deák Bill Blues Band vagy a Sámán.