Szerkesztő:HegedusF/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Budapest[szerkesztés]

A Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. (Knorr-Bremse Budapest) a piacvezető Knorr-Bremse cégcsoport tagjaként a világ legnagyobb vasúti fékrendszer fejlesztője és gyártója. A vállalat vasúti fékrendszereit több mint húsz ország kötöttpályás járművei használják: a vállalat termékei állítják meg az ázsiai és az európai szuperexpresszeket, számos nagyváros (például Melbourne, Párizs és Budapest) metrószerelvényeit és villamosait, a budapesti 3-as metrót, a CAF villamosokat és a hazai Stadler Flirt és KISS motorvonatokat is.

A vállalat több mint húsz éve töretlenül fejlődik. A budapesti telephelyen a cég ezernyolcszáz főt, köztük közel négyszáz mérnököt foglalkoztat, akik világszínvonalú és több országot átfogó innovációs projektekben vesznek részt. 2017 óta a Knorr-Bremse Budapestnél működik az ország egyik meghatározó szakképző központja, a Knorr-Bremse Tanműhely, ahol évente hatvan diák sajátít el hiányszakmákat. 2019-ben a Figyelő szakmai zsűrije a Knorr-Bremse Budapestnek ítélte az Év Vállalatának járó kitüntetést.

A Knorr-Bremse nemzetközi vállalatcsoport vasúti szerelvény- és haszongépjárműfék- és fedélzeti rendszereket gyárt és fejleszt a világ több mint 30 országában. A cég Magyarországon két telephelyen van jelen: Budapesten – Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. (Knorr-Bremse Budapest) – található a vasúti fékrendszerek tervezésének és gyártásának központja, míg Kecskeméten (Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.) a haszongépjárművek számára készülnek fékrendszerek.

Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Hungária Kft.
TípusKorlátolt Felelősségű Részvénytársaság
Székhely1238 Budapest, Helsinki út 105.
VezetőkSávos András, Veres László
AnyavállalataKnorr-Bremse AG

A Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Hungária Kft. weboldala
SablonWikidataSegítség

A Knorr-Bremse Budapest története[szerkesztés]

A vállalatot 1995-ben alapították, első gyáregységét 1996 novemberében adták át. A termékfejlesztés a kezdetektől, 1995 óta jelen van a vállalatnál, amelynek gerincét magyar mérnökök adják.

Az alapítás óta eltelt évek során egyre több termék fejlesztése és gyártása került Budapestre, így a vállalat folyamatosan bővült: 1999-ben új raktár épült, 2000 januárjában a logisztikai központ kezdte meg a működését, 2002-ben pedig új festőműhelyt adtak át. 2007-ben egy újabb termékcsoport került Budapestre: a teherkocsikhoz tartozó fékrendszereké. 2009 februárjában kezdődött el a gyár nagyszabású bővítése, amely 2010 júliusára fejeződött be. A festőműhely ekkor alakult át komplett felületkezelő egységgé. 2013 májusától működik Teszt Központ a Knorr-Bremse Budapestnél.

2016 őszén a telephely területét további 11 ezer négyzetméterrel növelték meg, és Budapestre került a komplett fékvezérlési és levegőellátási termékcsaládok fejlesztése és gyártása. A fejlesztés eredményeként a cégcsoporton belül Budapest feladata lett a legkorszerűbb fékvezérlési és levegőellátási termékcsaládok fejlesztése és gyártása, illetve a Knorr-Bremse Budapest lett a cégcsoport legnagyobb, teljes vasúti fékrendszereket fejlesztő- és gyártó központja. A mérnöki kompetenciák kiteljesedése előrelépést hozott az elektronikai és a szoftverfejlesztések területén is, megerősödött az üzleti partnerek mérnöki kiszolgálása, a vevők szakmai támogatása, továbbá a kutatás-fejlesztés lehetőségei is kiszélesedtek. 2017 tavaszán adták át a Knorr-Bremse Budapest telephelyén az ország egyik legnagyobb és legmodernebb eszközökkel felszerelt tanműhelyét, ahol hatvan középiskolás tanuló elméleti és gyakorlati képzése zajlik öt különböző szakmában.

A Knorr-Bremse Budapest tevékenysége[szerkesztés]

Alkatrészgyártás és Fékvezérlés[szerkesztés]

Az Alkatrészgyártás feladata, hogy előállítsa a szereldék számára szükséges alkatrészeket. Ez a termelési egység két nagy területet foglal magában: a Forgácsolást, valamint a Felületkezelési Központot.

A vállalatnál évente mintegy 1,2 millió darab alkatrészt állítanak elő, ezekből naponta 6000 darabot felületkezelnek.

A Fékvezérlés feladata olyan termékek gyártása, amelyek a mozdonyokban, a vasúti kocsikban fellelhető, levegővel működtetett berendezések vezérlését végzik: elektromechanikai, fékmechanikai modulok, kompakt elektropneumatikus modulok, fékkonténerek, csövezett panelek, szelepek és kiscsapok. A Fékvezérlés nemcsak gyártja, hanem teszteli is ezeket a termékeket.

Légellátás[szerkesztés]

A Légellátás kompresszorokat – olajmentes és olajkenésű dugattyús és csavar-kompresszorokat –, légszárítókat és levegőszűrőket, kondenzátum leválasztókat, olajszűrőket, szelepeket, és komplett levegőellátó egységeket szerel össze. Ezek a berendezések szolgáltatják azt a sűrített levegőt, amely a járművek fékezéséhez szükséges, de további, az utazási kényelmet szolgáló eszközöket (pl. ajtók, toalett) is működtetnek.

Teszt Központ[szerkesztés]

A Teszt Központ fő feladatai a termék-applikációkhoz és innovációs projektekhez kapcsolódó fejlesztések, prototípusok bevizsgálása, minősítése, továbbá a reklamációk kezelésének támogatása. A Teszt Központ a speciális szaktudásra alapozva (PLC és LabVIEW programozás) összetett feladatokat végez a mérőpadok, adapterek tervezésétől a vizsgáló programok írásán át egészen az automatizált mérés-adatgyűjtésig.

Termékfejlesztés[szerkesztés]

A Knorr-Bremse Budapestnél gépészmérnökök, villamosmérnökök, mechatronikai mérnökök, informatikusok és fizikusok dolgoznak biztonságkritikus termékek fejlesztésein a Knorr-Bremse vállalatcsoport más országokban dolgozó mérnökeivel együttműködve. A cég már a tervezés fázisában felveszi a kapcsolatot a beszállítókkal és közösen dolgozik velük a teljes termelési rendszer kialakításán. A vállalatnál az alapítás óta több tucat bejegyzett szabadalom született.

Mechanikai fejlesztése: Gyártás-közeli innovációs és applikációs fejlesztés[szerkesztés]

A vállalat mérnökei, a gépészeti tervezés és modellezés, az anyagtudomány, a gyártás- és az információtechnológia felhasználásával végzik a vasúti fékrendszerek és azok komponenseinek fejlesztését. A termék útját az ötlet megjelenésétől, a gyártáson és tesztelésen át a késztermék leszállításáig nyomon követik.

Elektronikai fejlesztés: Biztonságkritikus szoftverek és hardverek[szerkesztés]

A fejlesztési központ feladatai közé tartozik innovatív alkalmazási lehetőségek feltárása a vasútiparban, saját ötletek, szabadalmak átültetése új termékekbe ügyfélprojekteken keresztül.

Műszaki Számítások[szerkesztés]

Az osztály a cég termékeinek vizsgálatát végzi számítógépes szimulációk segítségével, továbbá a virtuális modellalkotás, harmonikus, statikai és dinamikai végeselemes számítások, az alkatrészek szimulációs eredményeinek kiértékelése üzemi szilárdsági szempontból, a modellezési és méretezési módszerek validálása a feladata.

Szerviz[szerkesztés]

Helyszíni szerviz, amely magában foglalja a karbantartást, a szerelést, a kiszerelést, a nagyjavítást, a hibaelhárítást és a korszerűsítési koncepciókat.

Duális Képzés[szerkesztés]

A Knorr-Bremse Budapest 2017-ben nyitotta meg a tanműhelyét, ahol akkreditált, duális képzés keretében öt szakma (CNC gépkezelő, gépi forgácsoló, hegesztő, gépgyártástechnológiai technikus, mechatronikai technikus) gyakorlati ismereteit oktatják. A tanműhelyben a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum három tagintézményének – a BGSZC Mechatronikai Szakgimnáziuma, Eötvös Loránd Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a Szily Kálmán Műszaki Szakgimnáziuma – 60 diákja tanul.

Termékek[szerkesztés]

A Knorr-Bremse Budapesten gyártott termékei a világ szinte minden tájára eljutnak: ezek fékezik le például a 300 km/óra feletti sebességgel száguldó japán szuperexpresszt, a Shinkanzent, a londoni vagy a hongkongi metrót, de a Magyarországon közlekedő FLIRT vonatokat is.

A termékekről részletes információ a Knorr-Bremse weboldalán található.

Külső linkek:[szerkesztés]

Knorr-Bremse Budapest weboldala

Knorr-Bremse konszern honlapja

Knorr-Bremse vasúti üzletágának termékei

Knorr-Bremse Budapest gyárbővítés

Knorr-Bremse Budapest tanműhelye