Szerkesztő:Composer/Wikitábor – 2012. Veszprém

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Meglehetősen ritkán szoktam kimozdulni több napra otthonról, talán túlságosan is beletemetkezem könyveimbe, „fakó teóriáimba”[1]. Ennek köszönhetően, számomra az év egyik legérdekesebb eseménye volt a Wikitábor „aranyló fája”. Kíváncsiságom némi izgalommal elegyedett, mivel kissé tartottam tőle, hogy túlzottak várakozásaim. Most viszont örömmel konstatálom, hogy az univerzum negentrópiájának magyarországi cyberharcosaival való személyes megismerkedésem olyannyira egybevágott elképzeléseimmel, hogy úgyszólván déjà vu sorozatban volt részem.

Túlélőtúra[szerkesztés]

Expedíciónk szálláshelye, a veszprémi egyetem kollégiuma valóságos űrállomásnak tűnt számomra a végek lepusztultsága után. Álmaimban is ilyenek a kollégiumok. A másnapi túlélőtúra kemény szembesülés volt önmagammal, állóképesség, edzettség szempontjából igen keveset érnek esti gyaloglásaim, a halmozottan nehezítő feltételekkel (objektív: hőség, szintkülönbségek; szubjektív: vízhiány, élelemhiány, tartaléköltözet hiánya, [mindegyiket alul kalkuláltam] nem utolsó sorban kialvatlanság) szemben. A fizikai megpróbáltatások azonban jót tesznek a szellemnek, mert egy-egy beszélgetést igen erőteljesen beleégetnek a memóriába. Így számos olyan diskurzus részese lehettem, melyet jobbára életem végéig őrizni fogok emlékezetemben. Így rövid úton megszabadultam „szubcsonk törlési fóbiámtól”, mostantól bátran bele fogok vágni egy tízmondatos miniszócikkbe is, ha a körülmények azt diktálják. De részben az inspirációknak köszönhetően, az Engels szócikkel most próbálkozom a gyakorlatba is átvinni „mamutfenyőszerű” szócikk, illetve „több rétegű” szócikk csoport elképzeléseimet, terveimet. Továbbra is érvelni fogok az általam a QuarkXPress és az Adobe InDesign professzionális tördelő, kiadványszerkesztő programokban megismert, „a látható végeredményt szerkeszted” WYSIWYG módszer wikis alkalmazásának szükségessége mellett, mert úgy ítélem meg, hogy egy ilyen program segítségével, sokkal egyszerűbben, gyorsabban, kevesebb hibával lehetne dolgozni. Továbbá kívánatos lenne egy gomb a felső menüsoron, hogy a felhasználó egy kattintással talpas betűre tudja váltani a szócikkek folyó szövegét a jobb olvashatóság érdekében. Tipográfiához értők körében közhely, hogy a groteszk betűtípusok alkalmatlanok hosszabb szövegekre, mert fárasztják a szemet. A talpas betűk olvashatósága sokkal jobb, ezért a hosszabb szócikkek gyorsabb olvasását nagymértékben segítené alkalmazásuk. Csak kiragadtam néhányat a rengeteg felmerült téma közül.

Tihany[szerkesztés]

A következő napi könnyű gyaloglás Tihanyban szinte pihenés volt a túlélő túrához képest. Az új csatlakozók nyomán a viták is új lendületet vettek. Ebéd: „gabalyodott tészta”[2], felkavart személyes emlékekkel, karnyújtásnyira röpködő fecskékkel, ragyogó víztükörrel. Az utolsó együtt töltött nyaralás képei Annával és Mártával, most pedig Wikipédia ugyanott. Furcsa egybeesés. Végérvényesen, elválaszthatatlanul egymásra rakódott emlékezetrétegek. Bizonyára megszállt az ihlet, mert azon az ultrapanorámás étterem teraszon felvetettem, hogy bár a szócikk írás, sok más alkotótevékenységhez hasonlóan alapvetően individuális, ennek ellenére, szerintem megfontolandó lenne egy nagyjából két hetes Wikipédia alkotótábor megrendezésének kérdése. Teóriában nem ismerek lehetetlent, azóta már egy nemzetközi „Wikipédia Sziget” megrendezésén gondolkodom. Csak laptopok, internet, s minimális infrastruktúra kellene hozzá, s bizonyos vagyok benne, hogy nagyszerű lenne a végeredmény.

Plénum[szerkesztés]

Az utolsó nap plenáris gyűlése egyik visszatérő dilemmámat állította gondolataim előterébe. Az oktatás és a tudomány csúcsainak ostromát. Személyes tapasztalataim szerint, melyet a Wikipédia tényei megerősítenek, az oktatás és a tudomány csúcsain szereplő tanárok és kutatók részéről nincs elég elismertsége a magyar Wikipédiának. Nézetem szerint ahhoz az ideális állapothoz kellene eljutnunk, hogy oktatási és közművelési kihívás legyen az alapvető ismeretek magas színvonalú, részlet gazdag szócikkeinek elkészítése a tudomány, az oktatás professzionális élcsapata számára. Fogas kérdésem: hogyan tudnánk ide eljutni? Természetesen megválaszolatlan maradt, mert olyan messzire vezetnek az okai, olyan komplex a feladat, hogy megválaszolhatatlan egy ülésben.

Inspiráció és impulzus[szerkesztés]

Mindent összevéve a tudatlanság elleni planetáris szócikk-harcosokban kiváló emberekre találtam. A tábor hozadéka számomra két szóba sűrítve: inspiráció és impulzus.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. v. ö.: „Fiam, fakó minden teória,/ s a lét aranyló fája zöld.” Johann Wolfgang von Goethe: Faust
  2. Spagetti (gyereknyelvi kifejezéssel).