Ugrás a tartalomhoz

Adobe InDesign

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adobe InDesign

FejlesztőAdobe Systems
Legfrissebb stabil kiadásInDesign 2023 (version 19.0) (stabil verzió, 2023. október)[1]
Programozási nyelvC++
Operációs rendszerMac OS X, Microsoft Windows
Platform
KategóriaDesktop publishing
Licenckereskedelmi, nyílt forráskódú
Az Adobe InDesign weboldala

Az Adobe InDesign egy asztali kiadványszerkesztő program, amelyet az Adobe Systems gyárt. A program használható poszterek, szórólapok, brosúrák, magazinok, újságok és könyvek szerkesztésére is. Az InDesign segítségével emellett tablet eszközökre szánt tartalmak is szerkeszthetőek az Adobe Digital Publishing Suite használatával. A programot elsősorban grafikusok és kiadványszerkesztők használják, leggyakrabban időszakos kiadványok, poszterek és nyomtatott médiumok szerkesztésére.[2]

A program támogatja az EPUB és SFW formátumokba exportálást is, így e-könyvek és digitális kiadványok is készíthetőek vele, így például digitális magazinok és olyan tartalmak, amelyeket tableteken való fogyasztásra szánnak. Az InDesign az XML formátumot és a stíluslapokat is támogatja, így alkalmas címkézett tartalmak elkészítésére digitális és online formátumok számára. Az Adobe InCopy szövegszerkesztő ugyanazt a motort használja, mint az InDesign.

Története[szerkesztés]

Az InDesign az Adobe PageMaker utódja, amelyet az Aldus cég 1994-es felvásárlásával szerzett meg az Adobe. A program piacra dobását követően igen sikeresnek bizonyult, nemsokára azonban megjelent első riválisa, a részben az Adobe újításaira alapozott Quark is. A két vállalat éveken keresztül harcolt a piaci részesedését, újabb és újabb frissítéseket adva ki. Ebben az időszakban a két szoftvert sok kiadványszerkesztő cég együttesen használta, a Quark azonban lassan gyakorlatilag iparági szabvánnyá vált, s a PageMakert egyre kevesebben kezdték alkalmazni.[3] 1998-ra a PageMaker részesedése a professzionális piacon minimálisra csökkent a jóval több funkciót kínáló 1994-es QuarkXPress 3.3 alkalmazással, illetve annak 1996-os 4.0-s verziójával szemben. A Quarknak ekkor szándékában állt felvásárolni az Adobét a PageMaker kivételével, elkerülendő az Egyesült Államok trösztellenes törvényeinek megsértését.[4]

Az Adobe visszautasította a felvásárlási ajánlatot, és inkább folytatta a munkát egy új, saját kiadványszerkesztő alkalmazás kifejlesztésén. Az eredetileg "Shuksan" kódnevű projektet még az Aldus indította útjára. Az Adobe később "K2" kódnévre változtatta ezt, végül pedig 1999-ben InDesign 1.0 néven adták ki az elkészült alkalmazást.

2002-ben az InDesign vált az első natív Mac OS X kiadványszerkesztő szoftverré. A 3-as verzió, mely már az InDesign CS nevet viselte, jóval több emberhez jutott el, mivel a Photoshop, Illustrator és Acrobat programokkal együtt értékesítették a Creative Suite részeként.

Az InDesign PDF (Portable Document Format) formátumban exportál dokumentumokat és többnyelvű támogatással rendelkezik. Ez volt az első kiadványszerkesztő alkalmazás, amely támogatta az Unicode kódolást a szövegek feldolgozásához, OpenType fontot tartalmazott a fejlettebb tipográfiai megoldások kivitelezése érdekében, illetve állítható átlátszósággal, megjelenési stílusokkal, optikai margóigazítással és JavaScript-es platformfüggetlen scriptelési lehetőséggel is bírt.

A szoftver későbbi verzióiban új formátumok váltak elérhetővé. Az InDesign CS-ben bemutatott új funkciók - elsősorban a tipográfiai lehetőségek - támogatása érdekében sem a programot, sem a dokumentumok formátumát nem tették visszafelé kompatibilissé. Ehelyett az InDesign CS2-vel bevezették a visszafelé kompatibilis, XML-alapú INX (.inx) dokumentumformátumot. A 2005 áprilisában kiadott 3.1-es frissítéssel ellátott InDesign CS verziók képesek az InDesign CS2-vel elmentett, INX formátumban exportált fájlok olvasására. Az InDesign Interchange formátum az InDesign CS-nél korábbi verziókat nem támogat. Az InDesign CS5-tel az Adobe az INX-et az InDesign Markup Language (IDML) formátumra cserélte, amely szintén XML-alapú.[5]

Az Adobe 2007-ben az InDesign CS3-at (és a Creative Suite 3-at) univerzális bináris szoftverként fejlesztette ki, amely natív Intel és PowerPC Mac gépekre. Ezt a verziót azonban csak két évvel a tervezett publikálást követően, 2005-ben adták ki. Az Adobe vezérigazgatója, Bruce Chizen ekkor jelentette be, hogy az Adobe lesz az első, amely univerzális alkalmazások egész sorát adja majd ki.[6] A CS2 Mac verzió kódját szorosan integrálták a PPC architektúrába, és nem volt natívan kompatibilis az Apple új gépeiben található Intel processzorokkal, így a termékek más platformokra portolása nehézkesebb volt, mint azt korábban várták. A CS3 alkalmazásba az Adobe integrálta a Macromedia termékeket 2005-ben ahelyett, hogy újraírták volna a CS2-t a CS3 fejlesztésével egyidőben.

InDesign és Leopard[szerkesztés]

Az InDesign CS3-nak eredetileg komoly kompatibilitási problémái voltak a Leoparddal (Mac OS X v10.5). Az Adobe közlése szerint az Áthelyezés, Mentés, Mentés másként vagy Exportálás parancsok használatakor az OS vagy Adobe parancssorokban az InDesign CS3 működése váratlanul leállhat, s ezekre a problémákra akkor még nem létezett megoldás.[7] Az Apple végül az OS X 10.5.4-es frissítésben oldotta meg a kompatibilitási problémát.[8]

InDesign Server[szerkesztés]

Az Adobe 2005 októberében adta ki az InDesign Server CS2-t, az InDesign egy módosított, felhasználói felület nélküli verzióját Windows és Macintosh szerverplatformokra. Ennek nem volt része semmilyen szerkesztőkliens, inkább az InDesign plug-in technológia segítségével kliens-szerver megoldásokat készítő fejlesztőknek szánták.[9] 2007 márciusában az Adobe hivatalosan bejelentette az Adobe InDesign CS3 Server szoftvert az Adobe InDesign család részeként.

Verziók[szerkesztés]

 • InDesign CS6 (8.0) – 2012 május
 • InDesign CS5.5 (7.5) – 2011 április
 • InDesign CS5 (7.0) – 2010
 • InDesign CS4 (6.0) – 2008
 • InDesign CS3 (5.0) – 2007
 • InDesign CS2 (4.0) – 2005
 • InDesign CS és InDesign CS PageMaker Edition (3.0) – 2003

Honosítás[szerkesztés]

Az InDesign közel-keleti kiadásai különleges beállításokat is tartalmaznak, hogy arab és héber szövegeket is meg tudjanak jeleníteni.[10] Ezek az alábbiak:

 • Szövegbeállítások: különleges beállítások az arab és héber szövegek megjelenítésére, úgymint:
  • Arab, perzsa és hindi számjegyek használata;
  • Kasidák használata betűközként és sorkizáráskor;
  • Ikerbetűk használata;
  • Az ékezetek pozíciójának beállítása;
  • A szöveg sorkizárása sztenderd, arab és naskh módok szerint;
  • Különleges karakterek beillesztésének lehetősége;
  • Sztenderd, arab és héber stílusok alkalmazása az oldalak, bekezdések és lábjegyzetek számozásakor.
 • Kétirányú szöveg: A jobbról balra haladó irány alkalmazható több objektumra is, így bekezdésekre, karakterekre és táblákra is. Egy dokumentumon belül vegyesen alkalmazható a jobbról balra haladó, illetve a balról jobbra haladó szövegirány.
 • Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék címek minden támogatott nyelvre.
 • Indexek: Egyszerű kulcsszavas és komplexebb indexek hozhatóak létre a szövegben található információk alapján.
 • Importálás és exportálás: QuarkXPress fájlok importálása akár Arabic XT, Arabic Phonyx vagy Hebrew XPressWay fontok használatával.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. InDesign October 2023 release (version 19.0)
 2. InDesign CC - Oktatóanyagok és támogatás. helpx.adobe.com (Hozzáférés: 2015. február 16.)
 3. History of the War. quarkvsindesign.com (angolul) (Hozzáférés: 2015. április 3.)
 4. Ann Marsh. „Pride goeth before destruction”, Forbes, 1999. május 31. (Hozzáférés: 2015. február 16.) (angol nyelvű) 
 5. InDesign Developer documentation. www.adobe.com (angolul) (Hozzáférés: 2015. február 16.)
 6. Live Coverage of Steve Jobs Keynote. liveblog.macobserver.com (angolul) (2005. június 6.) (Hozzáférés: 2015. február 16.) arch
 7. Adobe® InDesign® CS3 5.0.2 Update Read Me. www.adobe.com (angolul) (2008) (Hozzáférés: 2015. február 16.) (PDF)
 8. Anne-Marie Concepcion. „Leopard 10.5.4 Fixes InDesign Nav Services Glitches”, InDesignSecrets, 2008. június 30. (Hozzáférés: 2015. február 16.) (angol nyelvű) 
 9. Adobe® InDesign® Server CS2 Frequently Asked Questions. www.adobe.com (angolul) (2005. október 17.) (Hozzáférés: 2015. február 16.) (PDF) arch
 10. InDesign CC (2014) system requirements and language versions. helpx.adobe.com (angolul) (Hozzáférés: 2015. február 16.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Adobe InDesign című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.