Adobe InDesign

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adobe InDesign

Fejlesztő Adobe Systems
Legfrissebb stabil kiadás InDesign 2023 (version 19.0) (stabil verzió, 2023. október)[1]
Programozási nyelv C++
Operációs rendszer Mac OS X, Microsoft Windows
Platform
Kategória Desktop publishing
Licenc kereskedelmi, nyílt forráskódú
Az Adobe InDesign weboldala

Az Adobe InDesign egy asztali kiadványszerkesztő program, amelyet az Adobe Systems gyárt. A program használható poszterek, szórólapok, brosúrák, magazinok, újságok és könyvek szerkesztésére is. Az InDesign segítségével emellett tablet eszközökre szánt tartalmak is szerkeszthetőek az Adobe Digital Publishing Suite használatával. A programot elsősorban grafikusok és kiadványszerkesztők használják, leggyakrabban időszakos kiadványok, poszterek és nyomtatott médiumok szerkesztésére.[2]

A program támogatja az EPUB és SFW formátumokba exportálást is, így e-könyvek és digitális kiadványok is készíthetőek vele, így például digitális magazinok és olyan tartalmak, amelyeket tableteken való fogyasztásra szánnak. Az InDesign az XML formátumot és a stíluslapokat is támogatja, így alkalmas címkézett tartalmak elkészítésére digitális és online formátumok számára. Az Adobe InCopy szövegszerkesztő ugyanazt a motort használja, mint az InDesign.

Története[szerkesztés]

Az InDesign az Adobe PageMaker utódja, amelyet az Aldus cég 1994-es felvásárlásával szerzett meg az Adobe. A program piacra dobását követően igen sikeresnek bizonyult, nemsokára azonban megjelent első riválisa, a részben az Adobe újításaira alapozott Quark is. A két vállalat éveken keresztül harcolt a piaci részesedését, újabb és újabb frissítéseket adva ki. Ebben az időszakban a két szoftvert sok kiadványszerkesztő cég együttesen használta, a Quark azonban lassan gyakorlatilag iparági szabvánnyá vált, s a PageMakert egyre kevesebben kezdték alkalmazni.[3] 1998-ra a PageMaker részesedése a professzionális piacon minimálisra csökkent a jóval több funkciót kínáló 1994-es QuarkXPress 3.3 alkalmazással, illetve annak 1996-os 4.0-s verziójával szemben. A Quarknak ekkor szándékában állt felvásárolni az Adobét a PageMaker kivételével, elkerülendő az Egyesült Államok trösztellenes törvényeinek megsértését.[4]

Az Adobe visszautasította a felvásárlási ajánlatot, és inkább folytatta a munkát egy új, saját kiadványszerkesztő alkalmazás kifejlesztésén. Az eredetileg "Shuksan" kódnevű projektet még az Aldus indította útjára. Az Adobe később "K2" kódnévre változtatta ezt, végül pedig 1999-ben InDesign 1.0 néven adták ki az elkészült alkalmazást.

2002-ben az InDesign vált az első natív Mac OS X kiadványszerkesztő szoftverré. A 3-as verzió, mely már az InDesign CS nevet viselte, jóval több emberhez jutott el, mivel a Photoshop, Illustrator és Acrobat programokkal együtt értékesítették a Creative Suite részeként.

Az InDesign PDF (Portable Document Format) formátumban exportál dokumentumokat és többnyelvű támogatással rendelkezik. Ez volt az első kiadványszerkesztő alkalmazás, amely támogatta az Unicode kódolást a szövegek feldolgozásához, OpenType fontot tartalmazott a fejlettebb tipográfiai megoldások kivitelezése érdekében, illetve állítható átlátszósággal, megjelenési stílusokkal, optikai margóigazítással és JavaScript-es platformfüggetlen scriptelési lehetőséggel is bírt.

A szoftver későbbi verzióiban új formátumok váltak elérhetővé. Az InDesign CS-ben bemutatott új funkciók - elsősorban a tipográfiai lehetőségek - támogatása érdekében sem a programot, sem a dokumentumok formátumát nem tették visszafelé kompatibilissé. Ehelyett az InDesign CS2-vel bevezették a visszafelé kompatibilis, XML-alapú INX (.inx) dokumentumformátumot. A 2005 áprilisában kiadott 3.1-es frissítéssel ellátott InDesign CS verziók képesek az InDesign CS2-vel elmentett, INX formátumban exportált fájlok olvasására. Az InDesign Interchange formátum az InDesign CS-nél korábbi verziókat nem támogat. Az InDesign CS5-tel az Adobe az INX-et az InDesign Markup Language (IDML) formátumra cserélte, amely szintén XML-alapú.[5]

Az Adobe 2007-ben az InDesign CS3-at (és a Creative Suite 3-at) univerzális bináris szoftverként fejlesztette ki, amely natív Intel és PowerPC Mac gépekre. Ezt a verziót azonban csak két évvel a tervezett publikálást követően, 2005-ben adták ki. Az Adobe vezérigazgatója, Bruce Chizen ekkor jelentette be, hogy az Adobe lesz az első, amely univerzális alkalmazások egész sorát adja majd ki.[6] A CS2 Mac verzió kódját szorosan integrálták a PPC architektúrába, és nem volt natívan kompatibilis az Apple új gépeiben található Intel processzorokkal, így a termékek más platformokra portolása nehézkesebb volt, mint azt korábban várták. A CS3 alkalmazásba az Adobe integrálta a Macromedia termékeket 2005-ben ahelyett, hogy újraírták volna a CS2-t a CS3 fejlesztésével egyidőben.

InDesign és Leopard[szerkesztés]

Az InDesign CS3-nak eredetileg komoly kompatibilitási problémái voltak a Leoparddal (Mac OS X v10.5). Az Adobe közlése szerint az Áthelyezés, Mentés, Mentés másként vagy Exportálás parancsok használatakor az OS vagy Adobe parancssorokban az InDesign CS3 működése váratlanul leállhat, s ezekre a problémákra akkor még nem létezett megoldás.[7] Az Apple végül az OS X 10.5.4-es frissítésben oldotta meg a kompatibilitási problémát.[8]

InDesign Server[szerkesztés]

Az Adobe 2005 októberében adta ki az InDesign Server CS2-t, az InDesign egy módosított, felhasználói felület nélküli verzióját Windows és Macintosh szerverplatformokra. Ennek nem volt része semmilyen szerkesztőkliens, inkább az InDesign plug-in technológia segítségével kliens-szerver megoldásokat készítő fejlesztőknek szánták.[9] 2007 márciusában az Adobe hivatalosan bejelentette az Adobe InDesign CS3 Server szoftvert az Adobe InDesign család részeként.

Verziók[szerkesztés]

  • InDesign CS6 (8.0) – 2012 május
  • InDesign CS5.5 (7.5) – 2011 április
  • InDesign CS5 (7.0) – 2010
  • InDesign CS4 (6.0) – 2008
  • InDesign CS3 (5.0) – 2007
  • InDesign CS2 (4.0) – 2005
  • InDesign CS és InDesign CS PageMaker Edition (3.0) – 2003

Honosítás[szerkesztés]

Az InDesign közel-keleti kiadásai különleges beállításokat is tartalmaznak, hogy arab és héber szövegeket is meg tudjanak jeleníteni.[10] Ezek az alábbiak:

  • Szövegbeállítások: különleges beállítások az arab és héber szövegek megjelenítésére, úgymint:
    • Arab, perzsa és hindi számjegyek használata;
    • Kasidák használata betűközként és sorkizáráskor;
    • Ikerbetűk használata;
    • Az ékezetek pozíciójának beállítása;
    • A szöveg sorkizárása sztenderd, arab és naskh módok szerint;
    • Különleges karakterek beillesztésének lehetősége;
    • Sztenderd, arab és héber stílusok alkalmazása az oldalak, bekezdések és lábjegyzetek számozásakor.
  • Kétirányú szöveg: A jobbról balra haladó irány alkalmazható több objektumra is, így bekezdésekre, karakterekre és táblákra is. Egy dokumentumon belül vegyesen alkalmazható a jobbról balra haladó, illetve a balról jobbra haladó szövegirány.
  • Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék címek minden támogatott nyelvre.
  • Indexek: Egyszerű kulcsszavas és komplexebb indexek hozhatóak létre a szövegben található információk alapján.
  • Importálás és exportálás: QuarkXPress fájlok importálása akár Arabic XT, Arabic Phonyx vagy Hebrew XPressWay fontok használatával.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. InDesign October 2023 release (version 19.0)
  2. InDesign CC - Oktatóanyagok és támogatás. helpx.adobe.com (Hozzáférés: 2015. február 16.)
  3. History of the War. quarkvsindesign.com (angolul) (Hozzáférés: 2015. április 3.)
  4. Ann Marsh. „Pride goeth before destruction”, Forbes, 1999. május 31. (Hozzáférés ideje: 2015. február 16.) (angol nyelvű) 
  5. InDesign Developer documentation. www.adobe.com (angolul) (Hozzáférés: 2015. február 16.)
  6. Live Coverage of Steve Jobs Keynote. liveblog.macobserver.com (angolul) (2005. június 6.) (Hozzáférés: 2015. február 16.) arch
  7. Adobe® InDesign® CS3 5.0.2 Update Read Me. www.adobe.com (angolul) (2008) (Hozzáférés: 2015. február 16.) (PDF)
  8. Anne-Marie Concepcion. „Leopard 10.5.4 Fixes InDesign Nav Services Glitches”, InDesignSecrets, 2008. június 30. (Hozzáférés ideje: 2015. február 16.) (angol nyelvű) 
  9. Adobe® InDesign® Server CS2 Frequently Asked Questions. www.adobe.com (angolul) (2005. október 17.) (Hozzáférés: 2015. február 16.) (PDF) arch
  10. InDesign CC (2014) system requirements and language versions. helpx.adobe.com (angolul) (Hozzáférés: 2015. február 16.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Adobe InDesign című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.