Szerkesztő:Bináris/Tételezz fel rosszindulatot!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


A Wikipédia egyik útmutatója a Tételezz fel jóindulatot! címet viseli. Ez szemmel láthatóan egy lila gőzös agymenés holmi együttműködésről, ami azért született, hogy a gondolkodó és értelmes szerkesztők száját befogják vele, és csürhévé alacsonyítsák őket. Semmi esetre se hagyd átvágni magad ilyen olcsó és átlátszó trükkökkel! Aztán itt van ez az öt pillér is. Ebben meg holmi wikikettről gagyognak, meg civilizációról, meg személyeskedés elkerüléséről... Ugyan már!


Szerencsére itt van a Wikipédia legrövidebb irányelve: Ne törődj a szabályokkal! Na ez az. Ha a szabályok akadályoznak, lépd át őket, mint például a fenti marhaságokat is. Tehát: tételezz fel rosszindulatot! Ez az egyetlen módja a Wikipédiát uraló titkos sötét erők elleni fellépésnek.

Hogyan leplezzük le az ellenséget?[szerkesztés]

  • Állhatatosság. Mindenekelőtt legyél tisztában vele, hogy mindig pontosan érted a másik szándékait és mozgatóit. Még akkor is, ha ő ezt nem tudja rólad. Ha hagyod, hogy úrrá legyen rajtad a kételkedés, elvesztél. Ragaszkodj hozzá tűzön-vízen át, hogy te jobban tudod, mit miért tesz vagy mond, mint ő maga.
  • Misszió. Ha te már megértetted, mit miért csinál a másik, és milyen sötét szándékok mozgatják, ne habozz ezt a világ elé tárni, és mindenki mással is megértetni. Vigyázat, ellenállásra számítani kell! A másik majd nyilván megpróbál védekezni vagy magyarázkodni, de ezzel úgyis csak a bűnösségét bizonyítja. (Ajánlott szakirodalom: A fegyencgyarmaton Franz Kafkától.)
  • Minősítések. Minősítsed gyakran és határozottan vitapartnered véleményét. Néhány jól használható kulcsszó: ostobaság, hülyeség, gyerekes, átlátszó… (A sor bővítendő!)
  • Ha ez sem elég, akkor minősítsd a másik személyét is. Legyél bátor, ne félj ország-világ előtt a képernyőjébe mondani, micsoda hitvány alak is ő! Hiszen nyilvánvalóan rosszindulattal szerkesztett!
  • Követelj forrásokat! A Wikipédia alapelve a Tüntesd fel forrásaidat! Némelyik szerkesztő nem átallja csak úgy odaírni, hogy mit miért tett, vagy mondott, vagy miről mit gondol. Ha nincs róla papírja, ne hidd el! Az ilyen alaptalan és átlátszó véleménynyilvánításokat le kell leplezni. Jelöld meg őket a {{forr}}(?) sablonnal, esetleg helyezd el az egész szakasz fölé a {{nincs forrás}}(?) sablont. Követelj bizonyítékokat, hogy csakugyan azt gondolja, amit mond, és nincsenek mögöttes szándékai! A saját vélemény kifejtésére értelemszerűen lehet alkalmazni a Wikipédia:Önéletrajz útmutatót, hisz ugyanazok a problémák merülnek fel itt is, mint az öncikkeknél.
  • Az összeesküvések. A gondolkodó, a Wikipédiáért felelősséget érző szerkesztő egyik legfontosabb küldetése az összeesküvések leleplezése. Gyártsd és tápláld az összeesküvés-elméleteket. Nagyon nem foghatsz mellé, valami biztos bűzlik. Polly néni is megmondta Tom Sawyernek: „Nem olyan nagy szerencsétlenség, ha ártatlanul is kaptál egy pofont. Vedd úgy, mintha valami más komiszságért kaptad volna.” Sőt, Visinszkij, Sztálin főügyésze még továbbment: állítólag[forrás?] azt mondta, hogy „inkább vesszen tíz ártatlan, mint hogy egy bűnös megmeneküljön.” A lényeg, hogy összeesküvés, titkos paktum, klán ne maradhasson leleplezetlenül! Ne feledd: bizonyítékul elég, ha te meg vagy győződve az igazadról!