Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Adammaly4/Oszkár Világi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Világi Oszkár, JUDr.
SzületettVilági Oszkár
1963. április 17.
Dunaszerdahely
IskoláiPrávnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave

SablonWikidataSegítség

Világi Oszkár (* 1963. április 17., Dunaszerdahely ) szlovák jogász, üzletember, menedzser, liberális-demokrata politikus, a Bársonyos Forradalom résztvevője. [1]

Tanulmányai[szerkesztés]

Világi Oszkár tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem jogi karán kezdte, ahol 1981 és 1985 között jogi mesteri fokozatot szerzett. Kiemelkedő eredményei és szakmai elkötelezettsége révén tovább folytatta tanulmányait, és 1991-ben doktori címet (JUDr.) kapott ugyan azon az egyetemen. Jogi tanulmányai során alapos ismereteket szerzett a jog különböző területeiről, amelyeket későbbi pályafutása során kiválóan alkalmazott. A jogi diploma megszerzése után gyorsan bebizonyította, hogy a jogi szaktudás mellett kiváló vezetői képességekkel is rendelkezik.

Karrier[szerkesztés]

Világi Oszkár karrierje során széles körű tapasztalatot szerzett a jogi, pénzügyi és energetikai szektorokban. Pályafutását 1986-ban kezdte jegyzőként, 1989 novemberében a Magyar Polgári Párt liberális politikai párt társalapítója, majd 1990-ben a Snemovňa ľudu Federálneho zhromaždenia (szabad fordításban Csehszlovák Szövetségi Gyűlés) tagjává választották, ahol az alsóház alelnökeként, valamint a Kormányzati és Bírósági Bizottság tagjaként és alelnökeként tevékenykedett. Ez a pozíció lehetőséget adott számára, hogy mélyebb betekintést nyerjen az államigazgatás működésébe és a törvényhozási folyamatokba. Nagy támogatója volt Marián Čalfa reformpolitikájának. Ez a pozíció lehetőséget adott számára, hogy mélyebb betekintést nyerjen az államigazgatás működésébe és a törvényhozási folyamatokba.

1992-ben Világi egyik alapítója és tulajdonosa lett a Csekes, Világi, Drgonec & Partners ügyvédi irodának, amely 2009-ben Ružička a Csekes néven működött tovább. Ügyvédi karrierje során számos jelentős ügyben képviselte ügyfeleit, és kiváló hírnévre tett szert a jogi szakmában. Az iroda gyorsan a szlovákiai jogi piac egyik meghatározó szereplőjévé vált, köszönhetően Világi és partnerei szakértelmének és elhivatottságának.

A jogi szektorból fokozatosan átlépett a vállalati szférába, ahol számos fontos vezetői pozíciót töltött be. 1996 és 1998 között az Unibanka, a.s. igazgatósági tagja volt, majd 1998 és 2002 között az Allianz – Slovenská poisťovňa, a.s. felügyelőbizottsági tagjaként dolgozott. 1999 és 2000 között szintén az Unibanka, a.s. felügyelőbizottságában tevékenykedett, és 1996 és 1997 között a Globtel, a.s. igazgatósági tagja volt. Ezen időszak alatt Világi jelentős tapasztalatokat szerzett a banki és biztosítási szektorban, amelyek későbbi karrierjét is meghatározták.

2003-tól 2007-ig az OTP Banka Slovensko, a.s. felügyelőbizottsági tagja, 2005 és 2006 között pedig az Apollo zdravotná poisťovňa, a.s. (ma Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s.)[2] igazgatótanácsának elnöke volt. Pályafutása során számos vállalat irányításában vett részt, ami széles körű tapasztalatot és szakértelmet biztosított számára a vállalatirányítás és pénzügyi menedzsment terén. Ezen feladatok során Világi az üzleti stratégiák kidolgozásában és a vállalati struktúrák hatékonyabbá tételében vállalt jelentős szerepet.

2006-ban a SLOVNAFT, a.s. vezérigazgatójaként csatlakozott a céghez, és 2009 áprilisától az igazgatótanács elnöki pozícióját is betöltötte. Ebben a szerepben kulcsszerepet játszott a vállalat stratégiai irányításában és a regionális energiapiacon elfoglalt pozíciójának erősítésében. Vezetése alatt a SLOVNAFT jelentős fejlődésen ment keresztül, növelve piaci részesedését és hatékonyságát.

Ezen kívül 2005 óta a SLOVNAFT igazgatósági tagja, továbbá 2009-től az INA-Industrija Nafte, d.d. felügyelőbizottsági tagja is. Az INA-val való együttműködés során Világi hozzájárult a vállalat nemzetközi terjeszkedéséhez és a horvát piacra való beágyazódásához.

Világi Oszkár a MOL-csoportban is jelentős szerepet vállal. 2010 áprilisa óta az ügyvezető testület tagja, 2011 áprilisa óta pedig a csoport igazgatósági tagja. Itt fontos döntéshozóként részt vesz a csoport hosszú távú stratégiájának kialakításában és megvalósításában. A MOL-csoportban betöltött szerepe során Világi különösen a fenntartható fejlődés és az innováció terén hozott döntéseivel járult hozzá a cég sikeréhez.

Világi Oszkár nem csak jogi és indusztriális területeken aktív, az FC DAC 1904 klubrészvényeinek 80 százalékának felvásárlásáról szóló szerződést 2014. február 28-án írták alá az addigi tulajdonossal, az iráni Khashayar Mohsenivel.[3]

Omán tiszteletbeli konzuljaként szolgál Szlovákiában. [4]

Nyelvtudás és hobbi[szerkesztés]

Oszkár Világi több nyelvet is magas szinten beszél. Anyanyelve a magyar, ezen kívül folyékonyan beszél és ír szlovákul, angolul és oroszul is. Szabadidejében szívesen foglalkozik búvárkodással, jachtozással, teniszezéssel és utazással. Ezek a hobbik nemcsak a kikapcsolódást szolgálják számára, hanem hozzájárulnak szellemi és fizikai frissességéhez is. A búvárkodás és jachtozás iránti szenvedélye lehetőséget ad számára, hogy új kultúrákat ismerjen meg és új élményekkel gazdagodjon.

Összefoglalás[szerkesztés]

Világi Oszkár karrierje során számos területen bizonyította szakértelmét és vezetői képességeit. Jogi tanulmányai és ügyvédi tevékenysége megalapozta szakmai pályafutását, amelyet később a pénzügyi és energetikai szektorban töltött befolyásos pozíciói tovább gazdagítottak. Vezetői szerepei a SLOVNAFT-nál és a MOL-csoportban kiemelkedő jelentőségűvé tették őt a közép-európai energetikai iparban. Nyelvtudása és sokoldalú érdeklődése pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy mindig naprakész és kiegyensúlyozott maradjon mind szakmai, mind személyes életében. Világi példája mutatja, hogy a kitartás, a szakmai tudás és a stratégiai gondolkodás hogyan vezethet kiemelkedő sikerekhez a nemzetközi üzleti világban.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Politické Slovensko : encyklopedická príručka : aktéri, dokumenty, inštitúcie, politické strany, udalosti. SLOVART (2019. június 7.). ISBN 978-80-556-3894-2 
  2. Spojenie Dôvery a Apolla 
  3. Krisztián, Nagy: Világi Oszkár lett az FK DAC 1904 többségi tulajdonosa. DAC 1904. (Hozzáférés: 2024. május 23.)
  4. https://www.mzv.sk/documents/10182/13139588/listina-honorarnych-konzulov-akreditovanych-v-SR.pdf/39b2b900-08fa-ec31-e634-43735dc8b8a1

[[Kategória:Dunaszerdahelyiek]] [[Kategória:Szlovák jogászok]] [[Kategória:Szlovákiai politikusok]] [[Kategória:Szlovák üzletemberek]] [[Kategória:Élő személyek]] [[Kategória:1963-ban született személyek]] [[Kategória:Vállalatirányítás]] [[Kategória:Comenius]]