Szerecsenmakákó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szerecsenmakákó
Egy hím
Egy hím
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Főemlősök (Primates)
Család: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
Alcsalád: Cerkófmajomformák (Cercopithecinae)
Nem: Macaca
Faj: M. maura
Tudományos név
Macaca maura
(H.R. Schinz, 1825)
Elterjedés
Moor Macaque area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szerecsenmakákó témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szerecsenmakákó témájú kategóriát.

A szerecsenmakákó (Macaca maura) a cerkóffélék családjába (Cercopithecidae), azon belül pedig a cerkófmajomformák alcsaládjába (Cercopithecinae) tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Indonéziához tartozó Celebesz-szigetén honos. A szigetnek csak a délnyugati részén fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

A szerecsenmakákó szőre sötétbarna vagy sötétszürke. A többi Celebeszen élő fajtól fő elkülönítő bélyege, hogy nincs szőrcsomüból álló üstök a fején. Testhossza 60–70 cm, farka nagyon rövid. a súlyosabb hímek testtömege elérheti a 10 kg-ot, a nőstények valamivel könnyebbek.

Életmódja[szerkesztés]

Nappali életmódú esőerdőlakó majmok. Táplálékkeresés és alvás céljából sokat tartózkodnak a fákon, de sok időt töltenek a talajon is. Celebesz szigetén nem élnek rájuk vadászó emlős ragadozók, így viszonylag biztonságban vannak a talajon is és idejük akár 60%-át is ott tölthetik. 5-15 egyedből álló csoportokban élnek. A kisebb csoportokban csak egy hím van, a nagyobbakban több is lehet. A fiatal hímek ivarérettségük elérése után szülőcsoportjuk elhagyására kényszerülnek, és sokszor több évre is egynemű fiúcsapatokat alkotnak. Az egyedek jellegzetes grimaszolással kommunikálnak egymással.

A szerecsenmakákók virágokkal, gyümölcsökkel, hajtásokkal, rügyekkel, diófélékkel táplálkoznak, de elfogyasztják a levelek között talált rovarokat és madártojásokat is.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstény 160-186 napig tartó vemhessége után, többnyire egyetlen kölyköt hoz a világra. Az ellések az esős időszakra esnek, amikor több a táplálék. Az anya kölykét több mint egy évig szoptatja és a fiatal állat három-négy év múlva lesz ivarérett. A nőstények többnyire szülőcsoportjukban maradnak életük végéig.

Élettartama vadon 20 év körül van, fogságban 30 évig is elélhet.

Rokon fajok[szerkesztés]

Szerecsenmakákók egy csoportja

A szerecsenmakákó legközelebbi rokona az üstökös makákó.

Celebesz szigete, ahol az a faj is él, rendkívül szabdalt, úgy néz ki, mintha sok félszigetet kapcsoltak volna össze. A szigeten több, egymástól földrajzilag elkülönült makákó faj él. Rendszertani besorolásuk sokáig tudományos viták tárgya volt, végül a szakemberek megegyeztek abban, hogy mind közeli rokonai az emsemakákónak. Az emsemakákó-szerű ősök minden bizonnyal Borneó felől hatoltak be Celebeszre, egy korábbi földtörténeti időszakban, amikor még meglevő keskeny földhíd kötötte össze a két nagy szigetet.

Természetvádelmi helyzete[szerkesztés]

A szerecsenmakákót igen erősen vadásszák őshazájában, részben mert a kertekben és földeken károkat okoz, részben mert húsa ínyencfalatnak számít. A legnagyobb veszélyt azonban a fokozódó erdőirtás jelenti számukra. Becslések szerint nagyjáből 1000 egyede élhet még vadon, több elkülönült populációban. A faj státusza a Természetvédelmi Világszövetség szerint „veszélyeztetett” (végveszélyben).

A fajt megmentése érdekében tenyészprogram keretében szaporítják. Állatkertekben nem túl gyakori, Magyarországon jelenleg sehol sem tartják.

Az IUCN a veszélyesztetett fajok közé sorolja a szerecsenmakákót.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mohrenmakak című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]