Szent Szalvátor-templom (Prága)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Szalvátor-templom
A Szent Megváltó temploma
cseh műemlék
VallásEvangelical Church of Czech Brethren
Építési adatok
Építése1611
Rekonstrukciók évei1686, 1689 után, 1725–1750 között valamikor, 1754 után, 1777, 1905
Stílusgótika, késő reneszánsz (barokk)
VédettségCsehország kulturális műemléke
Elérhetőség
Település
Hely
  • Dušní (5)
  • Salvátorská (1)
  • Kostečná (6)
Elhelyezkedése
Szent Szalvátor-templom (Prága)
Szent Szalvátor-templom
Szent Szalvátor-templom
Pozíció Prága térképén
é. sz. 50° 05′ 10″, k. h. 14° 24′ 54″Koordináták: é. sz. 50° 05′ 10″, k. h. 14° 24′ 54″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Szalvátor-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A prágai Szent Szalvátor-templom (csehül (Kostel sv. Salvátora) a cseh főváros óvárosában, a Megváltóról elnevezett rövid, L alakú Szalvátor utcában (Salvátoraské ulice) áll, nem messze a város egykori zsidó negyedének északi határától. Másik két oldalát a Kostečná és Dušní utca határolja. Nevét nem valamelyik híres, történelmi szent Szalvátorról kapta, hanem Jézus Krisztusról, a latin Salvator jelentése ugyanis Megváltó (Üdvözítő). Tulajdonosa többször változott; jelenleg a Cseh Testvérek Protestáns Egyháza üzemelteti.

Nem tévesztendő össze a nagyon hasomló nevű Legszentebb Megváltó templomával, amely a Klementinum délnyugati sarkán, az egykori zsidó negyedtől délre áll és a Keresztesek tere (Křižovnické námestí), illetve azon túl a Károly híd felé néz.

Története[szerkesztés]

A telket 1610. február 5-én vásárolta meg Jáchym Ondřej Šlik protestáns nemes, hogy azon a német evangélikus gyülekezet templomot, paplakot, iskolát és gimnáziumot építhessen. A templom alapkövét 1611. július 27-én tették le, az építtető Johann Bartholomeus zu Christoffen volt, építészként néha Jan Dominik de Barifist vagy Giovanni Maria Filippit említik. Az épület szerkezetét 1612 körül fejezték be, az utómunkálatokkal 1614-ren készültek el (a legtöbb forrás szerint ekkor még nem volt homloktornya); ugyanezen év októberében szentelték fel. A fehérhegyi csata (1620. november 8.) után a templomot elkobozták az evangélikusoktól,[1] az adományozó Jáchym Ondřej Šliket 1621-ben kivégezték. 1624-ben a templomot átadták a pálosoknak. A többi elkobzott protestáns templomtól eltérően ennek újjáépítését nem dokumentálják. A pálosok mellette építették fel új kolostorukat.

A tornyokat valószínűleg a pálosok építtették 1686 körül. Először egy 1689-es jelentés említi őket — mégpedig azért, mert egy tűzvészben leégtek. A tűz után a pálosok helyreállították a templomot, de az északi tornyot valószínűleg nem fedték be (egy másik elképzelés szerint lehet, hogy annak sisakja egy újabb tűzben éghetett le.

A 18. század második negyedében a tornyokat átépítették, amitől azok egyértelműen barokkos stílusúakká váltak. Ez a barokk jelleg azonban csak a déli torony a tetején maradt fenn máig, ugyanis az 1754-es tűzvészben mindkét torony kiégett. 1777-ben Jan Josef Prachner építőmester vezetésével átalakították a kolostort és a templomot is.

II. József császár 1782. január 12-én Magyarországon és az örökös tartományokban feloszlatta a pálosokat és más, „hasznos tevékenységet” nem folytató szerzetesrendeket, vagyis azokat, amelyek nem oktatással, betegápolással vagy képzéssel foglalkoztak. Ezzel megszűnt a pálos rend és annak kolostora is. 1796-ban a kolostor és a templom a pénzverő hivatalhoz került; a templomban pénzverdét rendeztek be. A belső terek márványburkolatát áthelyezték egy másik templomba. A mellékhajókat istállónak használták.

A pénzverde 1848-ig működött itt, majd 1857-ben megszűnt. 1863-ban 15 000 guldenért az augsburgi hitvallású prágai evangélikusok vásárolták meg a templomot, amit felújítottak, és máig is használják. 1905-ben eladták a Truhlářska-házat (Újváros, Truhlářské ulici 8.), és a kapott pénzből megjavíttatták a templomot. Az átfogó felújítást több kisebb javítás követte, amelyek során 1911-ben megtalálták a Prága régi városcímerét, a templomalapító Jáchym Ondřej Šliket és más témákat ábrázoló festmények töredékeit. Az evangélikus egyházak 1918-as egyesülése óta ez a Cseh Testvérek Protestáns Egyházának óvárosi temploma.

Az utolsó előtti nagy felújítás az 1950-es években volt. majd az építészeti örökség megőrzésének programja 1997-ben további 1 000 000 koronát különített javítására.

Az épület[szerkesztés]

Az építészetileg rendkívül érdekes épületen keveredtek a gótika és a reneszánsz stílusjegyei.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kostel svatého Salvátora (Praha, Salvátorská ulice) című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Vladimir Soukup et al: Prága (Útitárs könyvek. Panemex, Grafo, Budapest, 2006.)
  • Idegenvezető: Jindřich Pokorný et al.: Prága. Idegenvezető. (Sportovní a turistické nakladatelstcí) Praha, 1957. p. 22.

További információk[szerkesztés]

  • Cséfalvai Ildikó: Prága. Panoráma Városkönyvek, Budapest, 2006. 384. old.