Szent Cyriacus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szent Cirjék szócikkből átirányítva)
Szent Cyriacus
Vértanú
Születése
3. század
Halála
303 körül
Róma
Tisztelete
Egyházaortodox egyház
római katolikus egyház
antikhalkédóni egyházak
Ünnepnapjaaugusztus 8. (római katolikus)
július 7. (ortodox)
Védőszentje ennekszőlészet, szembetegségek
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Cyriacus témájú médiaállományokat.

Szent Cyriacus vagy más néven Szent Cirjék (? – 303) keresztény vértanú szent, aki Diocletianus császár idején halt mártírhalált.

A legenda szerint Cyriacus egy római nemes volt, aki áttért a kereszténységre, lemondott az anyagi jólétről, vagyonát kiosztotta a szegényeknek. Élete hátralévő részét Diocletianus fürdőjében dolgozó rabszolgáinak irányításával töltötte. Maximianus uralkodása alatt Cyriacust megkínozták és megölték, 303-ban lefejezték a Via Salarián, később ott is temették el. Vele voltak vértanú társai: Largus és Smaragdus, és húsz más, köztük Crescentianus, Sergius, Secundus, Alban, Victorianus, Faustinus, Felix, Sylvanus, és négy nő: Memmia, Juliana, Cyriacides, és Donata.

Szent Cyriacusnak tulajdonítják, hogy két lányból is kiűzte az ördögöt. Az első Artemisia (vagy Artemia), Diocletianus császár lánya, melynek eredményeként Artemisia és az anyja, Serena áttért a kereszténységre. A második, Jobias volt, I. Shapur perzsa király lánya, melynek következtében az egész királyi ház áttért keresztény hitre.

Emléknapja: augusztus 8.

Ima: Szent CIRJÉK diakónus, aki meggyógyítottad a vakokat, az ördögöt pedig kiűzted a megszállottakból, eszközöld ki, hogy a lelki vakságot elkerüljük s a sátán kísértéseit legyőzzük, könyörögj érettünk![1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cyriacus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2009. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 15.)