Szekeres Ferenc (karnagy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szekeres Ferenc
Született1927
Murakeresztúr
Elhunyt2009. augusztus 30. (81-82 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Szekeres Ferenc (Murakeresztúr, 1927Budapest, 2009. augusztus 30.) magyar karnagy, a Budapesti Madrigálkórus alapítója, a nemzetközi Vivaldi-kutatás egyik jeles személyisége.

Élete[szerkesztés]

Ének-zenetanári oklevelét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte Budapesten, ezután Franco Ferrara mesterkurzusain tanult Rómában.

A Zeneakadémia gyakorlóiskoláját is vezette. A hazai és nemzetközi zenei életben egyaránt kiemelkedő kutatásokat végzett.

1957-ben megalapította a Budapesti Madrigálkórust, ennek tagjaival reneszánsz, illetve barokk oratóriumokat és kórusműveket rögzített, közülük Vivaldi Juditha Triumphans és Haydn Il ritorno di Tobia című művéért elnyerte a Francia Akadémia nagydíját.

A magyar zenei életben végzett tevékenységért – Kodály kórusműveinek és a kortárs szerzők alkotásainak megszólaltatásáért – a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

50 éves kórusvezetői munkásságáról, valamint a hozzá kapcsolódó együttesről a Holnap Kiadó 2008-ban könyvet jelentetett meg Madrigáltörténet címmel.

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap