Szamur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szamur
Самур, Samurçay
Közigazgatás
OrszágokOroszország, Azerbajdzsán
Földrajzi adatok
Hossz216 km
Forrásszint3648 m
Vízhozam75 m³/s
Vízgyűjtő terület7330 km²
ForrásNagy-Kaukázus
é. sz. 41° 53′ 02″, k. h. 46° 47′ 21″
TorkolatKaszpi-tenger
é. sz. 41° 54′ 38″, k. h. 48° 29′ 15″
Elhelyezkedése
Térkép
A Szamur vízgyűjtő területe
A Szamur vízgyűjtő területe
A Wikimédia Commons tartalmaz Szamur témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szamur (oroszul: Самур, azeriül: Samurçay) folyó az Oroszországhoz tartozó Dagesztán területén, de egy több kilométeres szakaszon a folyó mentén húzódik az orosz–azeri határ is.[1][2]

Földrajza[szerkesztés]

A Szamur a Nagy-Kaukázus hegyeinek gleccsereiből és hegyi forrásaiból ered a Guton-hegy északkeleti oldalán 3648 méteres magasságban. A hegyektől 7 km-re leereszkedve egyik mellékfolyója, a Kalakur csatlakozik hozzá, amely 3730 méteres magasságból ered.[3] A folyó teljes hossza 216 km, vízgyűjtő területe 7330 km2. A folyó felső és középső szakaszai Oroszország területén keresztül, az alsó szakaszok Azerbajdzsánon keresztül folynak, és alkotják az orosz- azeri határt. Miután felvette másik jelentősebb mellékfolyóját, az Usuxçayt, a folyó szélessége jelentősen megnő. Miután a folyó a nyílt Kaszpi-medencébe ér, ahol Derbent közelében több ágra szakad, a 34 km-es Tahirçay és a 28 km-es Uğar folyókra oszlik, majd hamarosan a Kaszpi-tengerbe torkollik, hordaléktartalma ekkor már eléri az 1950 g/m3-t.[4] A folyót elsősorban eső és felszín alatti vizek táplálják, melyek térfogata a következőképpen oszlik meg: 42% esőből, 32% felszín alatti vizekből, 22% hóból, 4% pedig a gleccserekből származik.[5] A folyó öntözővizet juttat a Szamur-Abşeron-csatornához, amely délre halad a Ceyranbatan-víztározóig.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Samur, Azerbaijan - Geographical Names, map, geographic coordinates. geographic.org. (Hozzáférés: 2021. május 3.)
  2. Szamur - Lexikon :: (magyar nyelven). www.kislexikon.hu. (Hozzáférés: 2021. május 3.)
  3. По Самуру / Восточный Кавказ / Путеводители. poxod.ru. (Hozzáférés: 2021. május 3.)
  4. Самур. bse.sci-lib.com. (Hozzáférés: 2021. május 3.)
  5. www.river.aznet.org/xazar4.html - Сервис регистрации доменов и хостинга *.RU-TLD.RU. www.river.aznet.org. (Hozzáférés: 2021. május 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Samur (river) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.