Szamócasodrómoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szamócasodrómoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Lepkealakúak
(Lepidopteroidea)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Alrend: Valódi lepkék (Glossata)
Alrendág: Heteroneura
Tagozat: Cossina
Altagozat: Cossina
Öregcsalád: Tortricoidea
Család: Sodrómolyfélék
(Tortricidae)
Alcsalád: Olethreutinae
Nem: Ancylis
Faj: A. comptana
Tudományos név
Ancylis comptana
Frölich, 1828
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szamócasodrómoly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szamócasodrómoly témájú kategóriát.

A szamócasodrómoly (Ancylis comptana) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sodrómolyfélék (Tortricidae) családjának a Kárpát-medencében is honos faja.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Európa nagy részén és Ázsiában Szibériáig, valamint Kínában és Koreában honos. Észak- Amerikában, ahová valószínűleg úgy hurcolták be, Kaliforniában és Kanadában telepedett meg.

Megjelenése[szerkesztés]

Szárnyai barna-rókavörös és sárga színek tarkázzák. A szárny fesztávolsága 11–14 mm.

Életmódja[szerkesztés]

Az éghajlattól és az időjárástól függően egy évben 2–4 nemzedéke kel ki. A Kárpát-medencében három nemzedéke van úgy, hogy a kifejlett hernyók telelnek át a tápnövény levelei között, sűrű, fehér szövedékben. Azok a hernyók, amelyek ősszel nem tudnak kifejlődni, áttelelnek ugyan, de tavasszal hernyóként vagy bábként elpusztulnak.

Az áttelelt hernyók tavasszal korán bebábozódnak, majd a áprilisban és májusban rajzanak. Az új nemzedék hernyói már május elején megjelenhetnek, és megtámadják tápnövényüket. A fiatal hernyók a levél fonákán a főér vagy valamelyik mellékér mentén szövedék védelmében hámozgatnak úgy, hogy csak a levél színe felőli epidermiszt hagyják meg. Gyakran összeszőtt a levelek közé veszik be magukat. L1–L2 fokozatú hernyók jelenléte nem feltűnő, mert nem sodorják össze a leveleket. Az első nyári lepkerajzás június végére–július elejére esik, az ennek petéiből kikelő hernyók nyáron táplálkoznak. A második nyári lepkerajzás augusztusban–szeptember elején esedékes, és ezek hernyói a nyár végén–ősszel károsítanak.

Elsősorban a gyepszintben élő faj, aminek fő tápnövénye a szamóca (Fragaria sp.), de Magyarországon kinevelték málna- és szederfélékről (Rubus) és őszi vérfűről (csabaíre vérfű, Sanguisorba minor) is. A nemzetközi szakirodalom számos más tápnövényét is közli:

A Kárpát-medencében a szamóca kártevőjeként ismerjük. Mivel három nemzedéke van, a kártétel meglehetősen elhúzódhat. Nemzetközi adatok szerint a bokorrózsát is károsíthatja.

Külső hivatkozások[szerkesztés]