Szabó József (zongorista)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szabó József
Életrajzi adatok
Született1925. május 18.
Budapest
Származásmagyar
Elhunyt1965. január 6. (39 évesen)
Budapest
SírhelyFarkasréti temető
IskoláiVörösmarty Mihály Gimnázium (–1943)
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Aktív évek1941–1965
Kapcsolódó előadó(k)Beamter Jenő
Hangszerzongora
Tevékenységzongorista
SablonWikidataSegítség

Szabó József (Budapest, 1925. május 18.Budapest, 1965. január 6.) magyar dzsesszzongorista, zeneszerző.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Muzikális szüleitől örökölte tehetségét. A szabómester édesapja jól hegedült, édesanyja szépen énekelt.

A Nyár utcai általános iskolába járt, a Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett 1943-ban. Zenei tanulmányait a Dohány utcai polgári iskola zeneiskolában kezdte el tízéves korában, ahol három évig, 1935 és 1939 között tanult. Szüleitől egy Stingl zongorát kapott ekkor. Ez időben a Nemzeti Torna Egylet rendezvényein alkalmanként 3 pengőért zongorázott. A Budapest Székesfővárosi Felsőbb Zeneiskolát 1941-ben fejezte be.

Folyamatosan orgonált templomi esküvőkön is, melyek után az akkori idők népszerű sztenderdjeit játszotta a vendégek nagy örömére. 1943-tól a Fodor Zeneiskolában Solymossy Lajostól (Lulu) szórakoztató zenejátékot tanult. Cziffra Györggyel gyakran konzultált, és nem egyszer játszottak együtt két zongorán. A második világháború után Gyöngyösön a szovjet tisztek számára zongorázott, mint ugyanakkor Sopronban Cziffra ugyanúgy.

1946-ban robbant be Budapest éjszakai életébe (Sanghai, Japán kávéház, Anna presszó, Jereván, Bristol, Savoy bár, Bonbon eszpresszó stb.). 1956-ban Solymossy Lulut (akivel korábban két zongorával is felléptek) váltotta a Bristol bárban. Ekkor született meg a Szabó–Beamter-duó is.

1958 és 1962 között megjelent néhány hanglemez is, melyeken együtt játszott a kor számos kiválóságával, így többek között Pege Aladárral is. 1960-ban a BBC-ben játszott a „Hogyan szórakozik Budapest” című műsorban Beamterrel és Pegével. Szabó József keresett zongorista volt. Gyakran hívták különböző együttesek, mivel bármit bármilyen hangnemben el tudott játszani, akár volt kotta, akár nem.

Emlékezete[szerkesztés]

Források[szerkesztés]