Ugrás a tartalomhoz

Szőrmoha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polytrichum
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Polytrichopsida
Rend: Polytrichales
Család: Polytrichaceae
Nemzetség: Polytrichum
Tudományos név
Polytrichum
Hedw.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Polytrichum témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Polytrichum témájú médiaállományokat és Polytrichum témájú kategóriát.

A szőrmohák (Polytrichum) csoportja egy növény nemzetség a lombosmohák törzsén belül. A taxon magyar nevét a spóratartó tokot borító kalyptra szőrös megjelenése miatt kapta. Német nyelvterületen a "Widerton" névvel illették a szőrmohákat, mely a "Wider das antun" kifejezésből származik, mely magyarra lefordítva "bájolás,rontás elleni"-t jelent.[1]

Megjelenésük

[szerkesztés]

Viszonylag erőteljes, nagy méretű mohák, melyek általában magas, laza gyepet alkotnak a talajon. Méretükből adódóan feltűnő fajok és emiatt kertekben is szívesen használják őket, például a japán mohakertek gyakori és domináns fajai a szőrmohák.

Nagyon jellegzetes a növények leveleinek felépítése. A levelek keresztmetszetét megfigyelve láthatunk egy néhány sejtrétegből álló levéllemezt, valamint arra merőlegesen több sejtből álló lemezeket, lamellákat találunk. A levélér erőteljes, a levél széle több fajnál ráhajlik a levéllemezre.

Egy speciális tulajdonsága a szőrmoha fajoknak, hogy szárukban kétféle szállítószövet elem található, egy a víz, egy pedig az asszimilátumok (cukrok, aminosavak) transzportjában vesz részt.

A spóratok egy hosszú (3–5 cm) setán (spóratoktartó nyél) helyezkedik el. A tok határozottan négyélű. Az apofizis (tok nyaka) mély barázdával csatlakozik a spóratokhoz. A spórák 12 mikrométer átmérőjűek. Éretlen állapotban a spóratokot egy szőrös, általában világosbarna, aranyszínű hártya, a calyptra borítja be. A nemzetség magyar elnevezése is innen ered, de német fajneveknél is utalnak erre a tulajdonságra, pl. Golden Frauenhaarmoose (Polytrichum commune) - aranyhaj moha.[2]

A nemzetség minden faja kétlaki.

Jellemzők

[szerkesztés]

Régen a szőrmohákat gyakran használták, matracok tömőanyagának illetve a faházak szigetelésénél a farönkök közötti rések tömítésére. Mivel víz hatására jól megduzzadnak, így hajók építésénél is használták tőmítésre.

Elterjedés és élőhely

[szerkesztés]

A szőrmoha nemzetség fajai megtalálhatóak az egész világon, de előnyben részesítik a savanyú talajú élőhelyeket, mint például bükk- és fenyőerdők, lápok.

Rendszertan és fajok

[szerkesztés]

Régebben a Polytrichum nemzetség több fajt tartalmazott, de 1971-ben, G. L. Smith a spóratok nyílás  (peristómium) morfológiája alapján egy új nemzetséget hozott létre Polytrichastrum G. L. Sm. néven. Jelenleg a Polytrichum taxonba 39 faj tartozik.[3] Magyarországon négy fajuk él.

Magyarországi fajok (Közép-Európában is gyakoriak):

Polytrichastrum fajok, melyek régebben a Polytrichum nemzetségbe tartoztak:

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Widertonmoose című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

[szerkesztés]
  1. Heinrich Marzell: Der Widerton als Zauberpflanze. In: Zeitschrift für Volkskunde. NF Bd. 3 = Jg. 41, 1931, S. 163–171, (Digitalisat).
  2. Bernhard Marbach, Christian Kainz: Moose, Farne und Flechten. Häufige und auffällige Arten erkennen und bestimmen (= BLV Naturführer.). BLV, München u. a. 2002, ISBN 3-405-16323-4.
  3. Wolfgang Frey, Michael Stech, Eberhard Fischer: Bryophytes and Seedless Vascular Plants (= Syllabus of Plant Families. 3). 13th edition. Borntraeger, Berlin u. a. 2009, ISBN 978-3-443-01063-8, S. 145.