Szünetmentes tápegység

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szünetmentes tápegység (angolul: Uninterruptible Power Supply, röviden: UPS) olyan eszköz, mely elektromos áramot biztosít a számítógépeknek és egyéb elektromos berendezéseknek, ha megszűnik a hálózati áramforrás, áramingadozás van, vagy áramszünet lép föl.

Tipikus „áthidalási idő”, amíg a szünetmentes tápegység a rákapcsolt fogyasztót el tudja látni, a néhány perctől pár óráig terjed, ezután a tápegység az akkumulátora védelmében kikapcsol.

Általános leírás[szerkesztés]

A "szünetmentes tápegység" akkumulátorokban tárol elektromos energiát (tipikusan gondozásmentes akkumulátorokban), áramkimaradás esetén a helyi szabványnak (Magyarországon MSZ 1 szerint: 230 V, 50 Hz, szinuszos) megfelelő feszültségre alakítja. A gyakorlatban a szinuszos kimenet nem mindig teljesül maradéktalanul.

Tipikus felépítése[szerkesztés]

A szünetmentes tápegység tipikusan egy inverterből, és egy vagy több darab 12 voltos akkumulátorból áll. Ezeket az akkumulátorokat egy beépített töltőáramkör tölti, amely az akkumulátor feltöltése esetén megszünteti a töltést. Az inverter kikapcsol, ha az akkumulátor lemerül, megelőzve az akkumulátor mélykisülését. A legtöbb szünetmentes táp képes hidegindításra (azaz teljesen akkumulátoros üzemmódra anélkül, hogy hálózati áram kellene a bekapcsolásához). Kimeneti teljesítményük néhány száz Watt-tól néhány ezerig terjed. Az egyszerűbb típusok módosított szinuszhullámú invertert használnak, ami egyfajta négyszögjelhez hasonlít, és nem minden eszközzel kompatibilis (pl indukciós motor). Van, amit károsíthat, vagy teljesen tönkre is tehet. A jobb típusok valódi, szabványos szinuszhullámot állítanak elő, amelyek mindenféle eszközzel működnek, viszont az üresjárati fogyasztásuk nagyobb. A nem-szinuszos szünetmenteseket tipikusan aktív PFC nélküli számítógépes tápegységekhez szánják elsősorban, míg a szinuszos eszközöket bármilyen eszközhöz, például nagyobb fogyasztású háztartási eszközök működtetéséhez is lehet használni.

Forgógépes[szerkesztés]

A forgógépes tápegységnél az akkumulátorokban tárolt energiát inverter helyett forgógépekkel alakítják át. Az akkumulátorokban tárolt energiát egyenáramú villanymotor alakítja forgó mozgássá, amit szinkrongenerátorral alakítanak váltakozó feszültséggé. A frekvenciát a motor, a feszültséget a generátor gerjesztésének változtatásával szabályozzák.

Belső égésű motorral hajtott generátor[szerkesztés]

A szünetmentes tápegység speciális esete a kétütemű motorral vagy dízelmotorral hajtott generátor. Ebben az esetben az energiát az üzemanyag tárolja, amelynek az energiasűrűsége jelentősen nagyobb, mint az akkumulátoroké. Általában akkumulátoros szünetmentes tápegységek kiegészítéseként alkalmazzák, ahol szempont a nagy áthidalási idő.