Szúnyog-sziget (Pákozd)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szúnyog-sziget
Közigazgatás
Ország Magyarország
VármegyeFejér vármegye
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseVelencei-tó
(Pákozd)
Elhelyezkedése
Szúnyog-sziget (Velencei-tó)
Szúnyog-sziget
Szúnyog-sziget
Pozíció a Velencei-tó térképén
é. sz. 47° 13′ 37″, k. h. 18° 38′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 13′ 37″, k. h. 18° 38′ 29″

A Szúnyog-sziget (korábban Pákozdi-félsziget) egy hajóállomással rendelkező sziget a Velencei-tóban. A tó keleti részén, Pákozd közigazgatási területén fekszik,[1] a 8116-os útból kiágazó 81 307-es út végpontjánál.

A Velencei-hegység déli végének, a Mészeg-hegynek folytatása a Pákozdi-félsziget, népszerűbb nevén Szúnyog-sziget. Valaha sziget volt, ma már csak félsziget, mely a tó medrének mesterséges töltésével kapcsolódott a parthoz. A Szúnyog-sziget és a Mészeg-hegy geológiai kapcsolatban áll, mindkettő gránitját a mállásnak ellenálló aplittelér szeli át. Az összeköttetést csak a felszíni törmelék fedi el. A Velencei-tó egyik legszebb vidéke, lenyűgöző tájképi, geológiai értéke mellett ezen az apró területen olyan növény- és állattani, valamint történeti emlékeket őriz, ami párját ritkítja. A Pákozdra épülő halászatra, a nád hasznára folyamatosan utalnak a XVIII. századi gazdaságtörténeti források, a terület ma is rendkívül népszerű a horgászok körében. Megközelíthető gépjárművel az M7-es 50 km-nél lehajtva az autópályáról, kerékpárral, gyalog, hajóval Agárdról és Gárdonyból, valamint kenuval. A sziget partján Halászcsárda, hajókikötő, fedett pihenőhely is üzemel.[2][3][4]

Hajóállomása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Velencei-tó turisztikai térkép (magyar nyelven). Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 29.)
  2. Boromisza Zsombor: Tájváltozás a Velencei-tó partján (magyar nyelven) (pdf). Tájvédelmi füzetek 2. szám. Budapesti Corvinus Egyetem. (Hozzáférés: 2014. november 28.)
  3. Csatornázás és szennyvíztisztító beruházás a Velencei-tónál – Vízrajz (magyar nyelven). Nadap. (Hozzáférés: 2014. november 28.)
  4. Kiss Gábor, Boromisza Zsombor, Tari Anna, Kiss Péter: Természetismereti kenutúra (magyar nyelven). Nádastó Környezetvédő Csoport. [2014. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 28.)