Szónok Születik Retorikaiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Szónok Születik Retorikaiskolát 2013-ban alapították, fő célkitűzése hogy a magyar retorikai kultúra újra életre keljen. A Retorikaiskola a budapesti székhelyű, az alapító és vezető trénerek egyéni vállalkozásainak összehangolt munkája egyszerre szolgál nonprofit és forprofit célokat. A csoportos és egyéni képzéseken[1] túl, amelyek kezdő szinttől a mesterszintig kísérik az előadásra készülőket[2] az iskola honlapján[3] a nagyobb érdeklődésre számot tartó nyilvános beszédek elemzései és egyéb retorikával kapcsolatos tananyagok is ingyenesen megtekinthetőek.

A Retorikaiskola szakmai munkájával és ösztöndíjaival alapítása óta tevékenyen bekapcsolódik a hazai és Kárpát-medencei szónoki és egyéb előadói versenyek életébe is.[4][5][6]

Története[szerkesztés]

A Retorikaiskola[7] az ókori retorika és a modern kommunikációs elméletek átadására 2013 óta folyamatosan dolgozta ki saját módszertanát, ami megfelel a 21. század kihívásainak akár egyéni, akár csoportos képzései során. A trénerek, adminisztratív munkatársak, partnerek és különösen is a hozzánk forduló ügyfelek egy folyamatosan épülő közösségeként határozzák meg önmagukat. Amikor retorikaképzéseket megalkották, az egész ember fejlesztését tartották szem előtt. Missziójuk, hogy munkájukkal hozzájáruljanak a magyar retorikai kultúra nívójának emelkedéséhez, ezért ingyenesen hozzáférhető tananyagaik, a jövő ígéretes szereplői számára biztosított ösztöndíjaik és díjaik, valamint egyéb társadalmi szerepvállalásukkal önkéntesen is azt teszik, amit hivatásuknak tekintenek.

Szemlélet, módszer és tananyag[szerkesztés]

A Szónok Születik Retorikaiskola az ókori retorika és a modern kommunikációs ismeretekből meríti tudásanyagát, amit saját gyakorlatok és egyedi módszertan kidolgozásával közvetít. A retorikára egyszerre tekint tudományok találkozásaként (kommunikáció, nyelvészet, irodalomtudomány, történettudomány, gyógypedagógia, pszichológia, vezetéstudomány, marketing, jogtudomány) és művészetként, ezért az intuitív, önismereti és kreatív képességeket ugyanúgy fejleszti, mint a tárgyi  vagy technikai tudást. Módszertanában a dramatikus szemlélet, élménypedagógia, nem-formális pedagógiai módszerek, a mentálhigiénés valamint a coaching szemlélet meghatározó erővel bírnak. Specialitása a hagyományosan verbalitás alapú fejlesztés mellett a nonverbális és vokális kommunikáció komplex fejlesztése. Az egész ember fejlesztését Quintilianus ókori retorikájához hasonlóan képviseli és ezt a speciális fejlesztést kommunikációs trénerek képzésével is terjeszti.

Beszédelemzések[8][szerkesztés]

Beszédelemzéseiben olyan előadók retorikai teljesítményét veszi górcső alá, akik vagy hivataluknál fogva vagy éppen beszédük elmondása miatt kaptak az átlagosnál nagyobb figyelmet. Ilyen például Áder János köztársasági elnök újévi beszéde,[9] amit a Retorikaiskola 2015 óta miden évben elemez.[10] Számos elemzés készült Orbán Viktor[11][12] közéleti beszédeiről is, valamit hírességek és kommunikációs szakemberek felszólalásairól is.

A Retorikaiskola tudástára[13][szerkesztés]

A retorika kisebb részt tehetség, nagyobb részt tudás, ami megszerezhető. Ennek a megszerezhető tudásnak számos olyan pontja van, amit akár egyedül is el lehet sajátítani. Ilyen tudásanyagok találhatóak a Retorikaiskola honlapján azért, hogy akár teljesen önállóan is meg lehessen kezdeni a fejlődést vagy csiszolni lehessen a már kialakult technikán.

Világszerte kutatások igazolják a tényt, hogy rendkívül sokan félnek a nyilvános beszédhelyzetektől. A Lámpaláz-csillapítók[14] praktikus kommunikációs tanácsokat tartalmaznak azért, hogy a stresszoldás technikai része végbemenjen mielőtt a sokszor önismereti munkával is járó nehezebb résznek is nekilát valaki.

A Kamerák előtt[15] című oldalon azokat az írásokat és videók találhatóak, amelyek bevezetést adnak, hogy mire ügyeljünk retorikai szempontból az ilyen helyzetekben.

A retorikai könyvszemle[16] arra törekszik, hogy a hazai és/vagy külföldi kommunikációs szakirodalom erdejében értő módon vágjon ösvényt. Melyik könyvet érdemes beszerezni, elolvasni és melyiket nem. Pontosabban melyik könyv milyen szinten és milyen helyzetben jöhet jól.

Tisztelegve az ókori retorikaiskolák pedagógiai gyakorlata előtt, azért is készültek a mintabeszédek[17] és egyéb kommunikációs minták, mert a tanulás egyik első útja az utánzáson alapuló memória. Nem egy az egyben átemelendő, hanem strukturálisan, stílusában inspiratív lehetőségekként használhatóak ezeket a minták.

Tudástár ezen a részén olyan modern vagy ókori előadói műfajok[18] találhatóak, amelyek vagy teljesen hiányoznak még a magyar nyelvű kommunikációs szakirodalomból vagy ismert leírásokhoz képest érdemi kiegészítést nyújtanak.

Trénerek[19][szerkesztés]

Nagy Fruzsina[20]

mentálhigiénés retorikatréner, a Retorikaiskola egyik alapítója és vezetője[21]

Dr. Hoványi Márton[22]

retorikatréner, a Retorikaiskola egyik alapítója és vezetője[23]

Steiger Anita

mentálhigiénés retorikatréner[24]

Pej András[25]

retorikatréner[26]

Damásdi Nóra

beszédtechnika tréner és logopédus[27]

Önállóan alapított díjak[szerkesztés]

A retorikaiskola több díjat is alapított, hogy tanítványai közül a kiemelkedő fejlődni akarást és retorikai sikereket elismerje. Díjaik:

Szókratész-díj[szerkesztés]

A Szókratész-díj egy emléklapból, egy retorikai témájú könyvből és egy vándorkupából áll. Az alapozó szintű, átfogó retorikakurzust aktuálisan elvégzők rétorok közül az kaphatja meg, akit a csoportos kurzust lezáró bemutató esten erre szakmailag érdemesnek talál a korábban már végzett szónokok zsűrije. A megtisztelő Szókratész-díj birtokosa a következő Szónok születik gálaestig birtokolhatja a vándorkupát, nevét pedig ezen a helyen is megörökítik. A díjazott személy automatikusan meghívást nyer a Retorikaklub tagjai közé, székfoglaló beszédeként pedig a díjazott előadását tarthatja meg.

Démoszthenész-díj[szerkesztés]

“Senki sem tekinthető szónoknak, ha nem kíván hasonlóvá válni Démoszthenészhez.”

/Cicero, A legkiválóbb szónok, 2.6/

Cicero szavain felbuzdulva a Démoszthenész-díjat az alapozó szintű, átfogó retorikakurzust aktuálisan elvégzők között osztják ki a csoportos kurzust záró gálaesten. A Díj odaítéléséről a kurzuson résztvevők és a retorika tréner(ek) döntenek titkos szavazással. A Díj azt a személyt illeti, aki a 20 hetes tréning során a legnagyobb fejlődést érte el a csoportban, tartalma egy oklevél és egy retorikai témájú könyvjutalom.

Pásztor Erika Katalina-díj.[szerkesztés]

A Pásztor Erika Katalina-díj a Retorikaiskola egyik hallgatójáról kapta a nevét, aki bár korán távozott közülük, az utolsó álmai között szerepelt, hogy a haladó csoportot elvégezze. Kitartása, kreativitása és a kommunikáció felé tanúsított elhivatottsága és az előadó bátor kiállása egyaránt erényei voltak Pásztor Erika Katalinának előadóként és emberként egyaránt. A róla elnevezett díj egy vándorkupát és igazoló tanúsítványt tartalmaz. A díjat az a haladó szintű csoporttag kaphatja meg, aki a kurzus egésze alatt kiemelkedő retorikai jelenlétével arról meggyőzte hallgatóságát, csoporttársait és trénereit.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://retorikaiskola.hu/alapkurzusok/
 2. Zsolt, Várkonyi: Hogyan adhat önbizalmat a retorika? - Librarius.hu (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2019. május 8.)
 3. https://retorikaiskola.hu/
 4. https://kozepsuli.hu/a-tonhaltol-a-remenyig-ilyen-volt-a-19-kossuth-szonokverseny/
 5. http://www.anyanyelv-pedagogia.hu/cikkek.php?id=725
 6. Archivált másolat. [2019. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 8.)
 7. Zsolt, Várkonyi: Említés Várkonyi Zsolt cikkében (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2019. március 3.)
 8. Beszédelemzések (magyar nyelven). Szónok Születik, 2018. február 17. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 9. Márton, Bede: 444-es cikk a Retorikaiskola beszédelemzéséről. 444, 2018. január 3. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 10. Áder János újévi beszéde – 2019 (magyar nyelven). Szónok Születik, 2019. január 1. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 11. Márton, Hoványi: Orbán Viktor tusványosi retorikája (magyar nyelven). Szónok Születik, 2017. augusztus 6. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 12. Márton, Hoványi: Donald Trump és Orbán Viktor retorikája (magyar nyelven). Szónok Születik, 2019. február 11. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 13. Tudástár (magyar nyelven). Szónok Születik, 2018. február 17. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 14. Lámpaláz-csillapítók (magyar nyelven). Szónok Születik, 2018. február 17. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 15. Kamerák előtt (magyar nyelven). Szónok Születik, 2018. december 31. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 16. Könyvszemle (magyar nyelven). Szónok Születik, 2018. február 17. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 17. Mintabeszédek (magyar nyelven). Szónok Születik, 2018. február 21. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 18. Műfajok (magyar nyelven). Szónok Születik, 2018. december 31. (Hozzáférés: 2019. március 7.)
 19. Csapatunk (magyar nyelven). Szónok Születik, 2017. március 19. (Hozzáférés: 2019. március 6.)
 20. Szakmai önéletrajz (magyar nyelven). Nagy Fruzsina honlapja, 2014. december 30. (Hozzáférés: 2019. március 6.)
 21. Nagy Fruzsina (magyar nyelven). Szónok Születik, 2019. április 10. (Hozzáférés: 2019. április 11.)
 22. Magyar (magyar nyelven). Hoványi Márton blogja, 2010. augusztus 29. (Hozzáférés: 2019. március 6.)
 23. Dr. Hoványi Márton (magyar nyelven). Szónok Születik, 2019. április 10. (Hozzáférés: 2019. április 11.)
 24. Steiger Anita (magyar nyelven). Szónok Születik, 2019. április 10. (Hozzáférés: 2019. április 11.)
 25. András, Pej: Elemzés Puzsér Róbert retorikájáról (magyar nyelven). https://mandiner.hu/. (Hozzáférés: 2019. március 3.)
 26. Pej András (magyar nyelven). Szónok Születik, 2019. április 10. (Hozzáférés: 2019. április 11.)
 27. Damásdi Nóra (magyar nyelven). Szónok Születik, 2019. április 10. (Hozzáférés: 2019. április 11.)

Források[szerkesztés]

https://retorikaiskola.hu/