Szívasztma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szívasztma
LatinulAsthma cardiale
AngolulCardiac asthma
Osztályozás
BNO-10I50.1
BNO-9428.1
Adatbázisok
MeSH IDD004418

A szívasztma (asthma cardiale) rohamokban jelentkező nehézlégzés, amelyet a szív heveny elégtelensége okoz.[1] Nevét onnan kapta, hogy hasonlít az asztma tüneteire, bár más okok közrejátszásából jön létre. Olyan kórképek hozzák létre, amelyek a szív bal kamráját túlterhelik, és a kamra nem képes a tüdővénákból érkező vér továbbítására. Ennek következtében a kisvérkörben pangás, később tüdővizenyő lép fel, és a légcsere nehézzé válik. Ez zajlik le a magas vérnyomás-betegség, vagy az aortaszájadék szűkületének súlyosabb eseteiben.

Ritkábban fordul elő a bal vénás szájadék szűkülete (mitrális sztenózis) esetén, és ha a kisvérkörben (tüdőerekben) pangás támad. Keletkezésében idegi eredetű tényezőknek is szerepe van/lehet.

A roham rendszerint éjjel álmában lepi meg a beteget, ilyenkor gyakran segít, ha a beteg felül, és lábát lelógatja. A betegek rendszerint könnyebben töltik az éjszakát egy kényelmes fotelben ülve, mint az ágyban fekve.

Szívasztma esetén a beteg életveszélyben van, ezért feltétlen szükséges az orvosi beavatkozás, amely a nehézlégzéses rohamot megszünteti, bár az alapbetegség nem gyógyítható.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tanabe T, Rozycki HJ, Kanoh S, Rubin BK. (2012. December). „Cardiac asthma: new insights into an old disease.” (angol nyelven). Expert Rev Respir Med. 6 (6), 705-14. o. DOI:10.1586/ers.12.67. PMID 23234454.