Szélesszárnyú aranybagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szélesszárnyú aranybagoly
Polychrysia moneta.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon védett
Eszmei érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Plusiinae
Nem: Polychrysia
Faj: P. moneta
Tudományos név
Polychrysia moneta
(Fabricius, 1775)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szélesszárnyú aranybagoly témájú médiaállományokat és Szélesszárnyú aranybagoly témájú kategóriát.

A szélesszárnyú aranybagoly (Polychrysia moneta) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Észak-Spanyolországban, Dél-Franciaországban, az Alpok déli oldalán, a Balkánon (Macedónia, Bulgária, Románia), majd tovább egyenesen az Ukrajnából a középső Uralig és a Bajkál-tóig gyakori. Megfigyelték még Törökország, Örményország , Azerbajdzsán területén és Irán északi részén. Északon a Brit-szigeteken, Észak-Írországban, Skandináviában (kivéve a legészakibb részeket), Észak-Finnországban, de túl az északi sarkkörön, Észak-Oroszországban az Ural-hegységben is előfordult. A faj előnyben részesíti a lombhullató erdőket, parkokat, kerteket.

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: 40–45 mm szárnyfesztávolságú, első szárnyai rezes aranysárga színűek, sárgás-barnás jellegzetes, sötét erekkel, rajtuk ezüst folt vastag kerettel, és ennek az alakja nagyjából a nullára hasonlít. A hátsó szárnyak barnásszürkék.
  • pete: gömbölyű, kissé lapított
  • hernyó: 35 milliméter hosszú, a korai szakaszban sötét zöld, fekete pöttyökkel. A kifejlett hernyó világos zöld színű, fehér pöttyökkel.

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: egy évben egy nemzedéke van, de egyes esetekben a részleges második generációja is lehet, az első május közepén a július elején, a második augusztustól szeptemberig rajzik, a második nemzedék nem jelentkezik minden évben.
  • hernyók tápnövényei: sisakvirágfélék: Katika-sisakvirág (Aconitum napellus), karcsú sisakvirág (Aconitum variegatum), farkasölő sisakvirág (Aconitum lycoctonum), ritkábban a sarkantyúfű (Delphinium), a kerti szarkaláb (Delphinium cultorum) és az európai zergeboglár (Trollius europaeus L.)

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Eisenhut-Goldeule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.