Szánalmas.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szánalmas.hu
Oldal típusa közösségi blog
Regisztráció opcionális
Elérhető nyelv(ek) magyar, angol
Alapítás 2002
Alapító „Bateman”[1]
Megszűnés 2016 augusztus[1]
URL szanalmas.hu

A szanalmas.hu[2] egy 2002 őszén indult weboldal, az Econet és a Medián auditja[3] szerint 2005-ben Magyarország legnagyobb közösségi blogja. Az Econet megbízásából készült kérdőíves felmérés alapján a weboldal olvasóinak többsége 18-35 év közötti, a teljes népesség átlagához képest jobb jövedelmi helyzetben lévő férfi. Az oldal 50 különböző kategóriában[4] kínál olvasni- és nézegetnivalókat.

A szanalmas.hu 2005-ben elnyerte a Goldenblog közönségdíját. 2016 augusztusában az alapító adminisztrátor, Bateman „örökre befejeztem, na szevasztok voltmár()” üzenettel bezárta az oldalt.[1]

Működése[szerkesztés]

Az oldal erőteljesen belterjes. A hozzászólások nagy része kimerül a bennfentes poénkodásban, a látogatók és szerkesztők által humorosnak gondolt szavakban, mint például a lárva, vagy a Pif képregényekből vett francia biziclop hangutánzó szó ismételgetésében.

Az oldalra a regisztrált szerkesztők (akiket egymás között csak „lárváknak” hívnak) küldik be az internet és a világ különböző pontján fellelt, általuk valamilyen szempontból „érdekesnek” talált weboldal-linkeket, képeket, vagy akár saját fényképeiket. Kezdetben az oldal (nevéhez hűen) csak a valóban „szánalmas” embereknek, weboldalaknak kívánt emléket állítani, de manapság már repertoárjában a könnyű- és extrém erotikától kezdve korunk társadalmi valóságának sokkoló képein át szinte minden megtalálható. A beküldött „híreket” az oldal üzemeltetői előzetes ellenőrzésnek vetik alá, és csak a megfelelő minőségűnek talált anyagokat tárják az olvasóközösség elé. Más blogokhoz hasonlóan a beküldött anyagokhoz a szerkesztők különféle kommentárokat fűzhetnek, elmondhatják, mit találtak érdekesnek az adott hírben, de sokszor egy ilyen hír csak kiindulási alapul szolgál egy kötetlen beszélgetés számára. A weboldalnak mára sajátosan egyéni, meglehetősen belterjes nyelvezete és szokásai alakultak ki, rendszeresen szerveznek találkozókat, a „kommuna-tagoknak” szóló vetélkedőket (például fotópályázatokat) is.

Lehetőség van ban kiosztására, amikor valamilyen problémák miatt egy felhasználót hosszabb-rövidebb időre – vagy akár végleg is – kizárnak a kommentelésből. Ezenfelül bizonyos esetekben a hozzászólásokat megeheti a Guláta, aki nem más, mint a szanalmas.hu virtuális kondamestere. Mivel az oldalon teljes körű szólásszabadság van, de az alapvető etiketteknek nem megfelelő – sértő, bántó, obszcén, stb. – tartalmú kommenteket eltünteti a látogatók elől, amiket természetesen az erősebb idegzetű olvasók láthatóvá tehetnek a posztok alatti kapcsolóval.

Az oldalon év végén a megszokott tartalom helyett csak egy fehér lap és a "Kapcsold ki!" üzenet található, ezzel tolmácsolva azt az üzenetet, hogy a karácsonyt és az újévet töltse az ember a szeretteivel és a barátaival, egyen-igyon és bulizzon, ne a számítógép előtt üljön.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b c Megszűnt a szanalmas.hu. Index, 2016. augusztus 17. (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.)
  2. "Tudjuk, mit akarunk csinálni"
  3. media.econet.hu
  4. Magyar Hírlap

Külső hivatkozások[szerkesztés]