Surfer Girl (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beach Boys
Surfer Girl
kislemez a(z) Surfer Girl albumról
Megjelent 1963. július 22.
Formátum kislemez
Felvételek Western Recorders, Hollywood, 1963. június 12.
Stílus Pop
Hossz 2:26
Kiadó Capitol Records
Szerző Brian Wilson
Producer Brian Wilson
The Beach Boys-kronológia
Surfin' U.S.A./Shut Down
(1963)
Surfer Girl/Little Deuce Coupe
(1963)
Be True To Your School/In My Room
(1963)

A Surfer Girl a Beach Boys slágere, Brian Wilson szerzeménye. 1963. július 22-én jelent meg kislemezen a Capitol Records kiadásában, szeptemberben pedig a Surfer Girl nagylemezen. A B-oldalon a "Little Deuce Coupe" című szám szerepelt.

Dalszerzés[szerkesztés]

Ez a dal volt Brian első balladája, és első szerzeményeinek egyike. A dal a kocsijában jutott eszébe, majd hazament és otthon dolgozta ki a harmóniákat, és a hangszerelést. Brian elismerte, hogy a dalt a "When You Wish Upon A Star" című Disney klasszikus inspirálta.[1]

Felvételek[szerkesztés]

1962. február 8-án, a World Pacific stúdióban a zenekar egyik első felvételi ülésén vették fel a dal egy korábbi, kezdetleges változatát.

1963. június 12-én a Western Recorders stúdióban vették fel a dal nagylemezes változatát, egy időben a Little Deuce Coupe-el. Ez volt az első Beach Boys felvételi ülés, ahol a producer immáron hivatalosan is Brian volt. A instrumentális alapon a Beach Boys tagjai játszottak: David Marks és Car Wilson gitár, Brian Wilson basszus gitár, és Dennis Wilson dobok. A szólóvokált BRian énekelte, a háttérvokálok pedig megoszlottam, Mike, Carl és Dennis Wilson között.

Helyezések[szerkesztés]

A Surfer Girl 1963. július 22-én jelent meg, B-oldalán a Little Deuce Coupe számmal. A dal hatalmas siker volt szerte az USA-ban: 1. helyezett lett a rádiós lejátszási listákon Los Angelesben (4 hétig), San Franciscóban (6 hétig), Philadelphia, Boston valamint Dallasban, ezenkívül Top 3-as lett a következő régiókban: Washington DC, Toronto, Montreal, Sacramento, Minneapolis, Columbus, Pittsburgh.

1969-ben a World Pacific stúdióban felvett változatot adták ki kislemezen az Era Records gondozásában, valamint 2003 májusában egy EP-n a "Surfin' U.S.A.","Don't Worry Baby"-vel, valamint a "The Beach Boys Medley"-vel. Egyik kiadás sem került a listákra.

Helyezések(1966) Legmagasabb
Pozíció
Ausztrál Kislemez Lista[2] 8
Cash Box[3] 5
CKEY Charts[4] 2
U.S. Billboard R & B[5] 18
U.S. Billboard Hot 100[6] 7

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]