Subnautica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Subnautica
FejlesztőUnknown Worlds Entertainment
KiadóUnknown Worlds Entertainment
RendezőCharlie Cleveland
SorozatSubnautica
MotorUnity
Platformok
Kiadási dátum
Műfaj
Játékmódokegyjátékos videójáték
USK-besorolás
  • USK 6
  • USK 6
  • USK 6
Adathordozó
A Subnautica weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Subnautica témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Subnautica túlélőjátékot az amerikai Unknown Worlds Entertainment fejlesztette és adta ki 2018 januárjában. A 4546B nevű óceánbolygón játszódik, miután az Aurora nevű űrhajó egy küldetés közben lezuhan. A játékos feladata a bolygó és annak biológiájának megismerése és végül elhagyása.

A Subnauticához az Unknown Worlds kiadott egy folytatást 2019 januárjában Subnautica: Below Zero címen, amely a bolygó jeges oldalán játszódik.

Játékmenet[szerkesztés]

A Subnautica túlélő-kalandjáték egy open-world világban játszódik, ahol egy katasztrófa egyetlen túlélőjét irányítjuk. A játékos fő célja az óceán felfedezése és veszélyeinek túlélése, ugyanakkor a katasztrófa okának felderítése és a bolygó titkainak felfedése. A Subnautica lehetővé teszi a játékos számára, hogy nyersanyagokat gyűjtsön, eszközöket barkácsoljon és bázisokat, illetve tengeri járműveket készítsen.

A játék jelenrős része a víz alatt játszódik egy hatalmas térképen két szigettel, és számos felfedezésre váró területtel, ronccsal és titokzatos építménnyekkel, melyek egy letűnt civilizáció hagyott hátra.

Új játékmenet kezdésekor nehézségi módot kell választani a következő négy lehetőség közül:

  • Túlélő mód – a játékosnak figyelni kell az éhségre, a szomjúságra és az életerejére. Ha a játékos meghal, újraéled, de néhány tárgy/eszköz eltűnik az eszköztárából.
  • Szabad mód – túlélő mód, éhség és szomjúság nélkül.
  • Hardcore mód – túlélő mód, de ha a játékos meghal, akkor nem éled újra és a mentési fájl véglegesen törlődik.
  • Kreatív mód – az életerőre, az éhségre, a szomjúságra és az oxigénszintre nem kell figyelni. Az összes tervrajz elérhető már a játék elején, és a dolgok készítéséhez nincs szükség nyersanyagokra. Ezenkívül a bénítópuska, a mozgatható járműkészítő és az elemes sikló már a játék elején rendelkezésünkre áll. Az eszközöknek nincs szükségük elektromosságra, és a járművek nem károsodnak (kivéve, ha a játékos szándékosan károsítja őket).

Cselekmény[szerkesztés]

A Subnautica a 22. században játszódik amikor az emberiség elkezd kolonizálni más csillagrendszereket. Az Alterra által épített Aurora nevű űrhajót elküldték egy rendszerre az ismert űr külső szakaszára, az első útjára. A küldetése, hogy egy fáziskaput építsen galaxisunk Adrian szárnyára és, hogy megkeressen egy rég elveszett űrhajót, a Degasit ami tíz évvel korábban becsapódott a 4546B nevű óceánbolygóba. Miután az Aurora belép a bolygó pályájára, egy titokzatos erő eltalálja a hajó orrát és az lezuhan. A legénység a mentőkabinokba menekül és katapultál a lángoló Aurórából. A többi mentőkabin "lakója" szerencsétlen körülmények között meghal, így a játékos magányos túlélő marad. Később a játékos megtalálja a Degasi legénységének feljegyzéseit amiből kiderül, hogy a rég elveszett űrhajó legénysége halott.

A játékos felfedezi, hogy a bolygón régen értelmes élet lakott. Ez egy idegen faj, amely régen jött a 4546B bolygóra a „Kharaa baktérium” kutatására. A Prekurzorok hivatalosan karanténba helyezték a 4546B-t, amikor a baktérium kutatási baleset közben elszabadult. A bolygó automatizált karantén végrehajtási rendszere minden hajót lelő, amelyek megpróbálnak leszállni vagy elmenni, hogy megakadályozzák a baktérium terjedését. Az Aurorát lelőtte a karantén ágyúja, mert úgy tűnt, hogy leszáll a bolygón. A játékos szemtanúja lesz egy másik hajó megsemmisítésének, a Sunbeamnek (Napsugárnak), miután az észlelte az Aurora vészjelzését és elutazott a bolygóra a túlélők megmentése érdekében. Amikor a játékos megpróbálja kikapcsolni az ágyút, az nem sikerül, mert a játékos „fertőzött”. Annak érdekében, hogy elhagyja a bolygót, a játékosnak meg kell találnia az Elsődleges Elszigetelési Alapot mélyen a víz alatt, hogy megkeresse a Tengeri Császár néven ismert leviatánt. A gyógymód a 42-es Enzim, amelyet maga a Tengeri Császár állít elő. Ez életben tartja a bolygó növény- és állatvilágát, de nem elegendő a baktérium felszámolására. A Tengeri Császár arra kéri a játékost, hogy segítsen mivel a kis Tengeri Császárok tisztább formában állítják elő az enzimet. Miután a játékos kikelteti a leviatán tojásait a különféle növényekből készített keltető enzimmel, a játékos meggyógyítja magát. A fiatal leviatánok elhagyják az Egységet és meggyógyítják a bolygó többi fertőzött életformáját. A játékos ezután szabadon leállíthatja a Karantén Végrehajtási Platformot, összeállíthat egy Neptunusz mentőrakétát, és elhagyhatja a bolygót, ezzel elérkezve a játék végére.

Fejlesztés[szerkesztés]

A Subnauticát 2014-ben kezdte el fejleszteni az Unknown Worlds. A korábbi játékukhoz - Natural Selection 2 - fejlesztett Spark motor helyett a Unityt kezdték el használni.

További információk[szerkesztés]