Subnautica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Subnautica
Fejlesztő Unknown Worlds Entertainment
Kiadó Unknown Worlds Entertainment
Rendező Charlie Cleveland
Sorozat Subnautica
Motor Unity
Platformok
Kiadási dátum
Műfaj
Játékmódok egyjátékos videójáték
USK-besorolás
  • USK 6
  • USK 6
  • USK 6
Adathordozó
A Subnautica weboldala

A Subnautica túlélőjátékot az amerikai Unknown Worlds Entertainment fejlesztette és jelentetette meg 2018 januárjában. A 4546B nevű óceánbolygón játszódik, miután a játékos űrhajója hajótörést szenved a bolygón. A játékosnak nyersanyagokat kell gyűjteni, és szembe kell néznie a bolygó néhány vérszomjas szörnyetegével.

A Subnauticához az Unknown Worlds kiadott egy folytatást 2019 januárjában Subnautica: Below Zero címen, amely a bolygó jeges oldalán játszódik.

Játékmenet[szerkesztés]

A Subnautica túlélő-kalandjáték nyitott világban játszódik első személyű nézetből. A játékos az Aurora űrhajó egyetlen túlélőjét irányítja. A játékos fő célja az óceán felfedezése és veszélyeinek túlélése, ugyanakkor a cselekmény előmozdítását szolgáló feladatok elvégzése. A Subnautica lehetővé teszi a játékos számára, hogy erőforrásokat gyűjtsön, eszközöket, bázisokat és tengeri járműveket építsen fel.

A játék nagy része a víz alatt játszódik, két felfedezésre váró szigettel és egy szimulált nappali és éjszakai ciklussal, amely befolyásolja a láthatóságot. Egy új játék indításakor a játékosoknak nehézségi módot kell választaniuk a következő négy közül:

  • Túlélő mód – a játékosnak figyelni kell az éhségre, a szomjúságra és az életpontjaira. Ha a játékos meghal, újraéled, de pár tárgy eltűnik az eszköztárjából.
  • Szabad mód – túlélő mód, éhség és szomjúság nélkül.
  • Hardcore mód – túlélő mód, de ha a játékos meghal, akkor a szereplője nem éled újra és a mentési fájl véglegesen törlődik.
  • Kreatív mód – az életerőre, az éhségre, a szomjúságra és az oxigénszintre nem kell figyelni, az összes tervrajz elérhető már a játék elején, és a dolgok készítéséhez nincs szükség nyersanyagokra. Ezenkívül a bénítópuska, a mozgatható járműkészítő és az elemes sikló már a játék elején rendelkezésünkre áll. Eszközeinknek nincs szükségük elektromos energiára, és a járművek nem károsodnak (kivéve, ha a játékos szándékosan károsítja őket).

Cselekmény[szerkesztés]

A Subnautica a 22. században játszódik amikor az emberiség elkezd kolonizálni más csillagrendszereket. Az Alterra által épített Aurora nevű űrhajót elküldték egy rendszerre az ismert űr külső szakaszára, az első útjára. A küldetése, hogy egy fáziskaput építsen galaxisunk Adrian szárnyára és, hogy megkeressen egy rég elveszett űrhajót, a Degasit ami tíz évvel korábban becsapódott a 4546B nevű óceánbolygóba. Miután az Aurora belép a 4546B pályára, egy titokzatos erő eltalálja a hajó orrát és az lezuhan. A legénység a mentőkabinokba menekül és katapultál a lángoló Aurórából. A többi mentőkabin "lakója" szerencsétlen körülmények között meghal, így a játékos magányos túlélő marad. Később a játékos megtalálja a Degasi legénységének feljegyzéseit amiből kikövetkezteti, hogy a rég elveszett űrhajó legénysége halott.

A játékos rájön, hogy a bolygón régen értelmes élet lakott. Ez egy idegen faj, amely régen jött a 4546B bolygóra a „Kharaa baktérium” kutatására. A Prekurzorok hivatalosan karanténba helyezték a 4546B-t, amikor a baktérium kutatási baleset közben elszabadult. A bolygó automatizált karantén végrehajtási platformja hajókat lő le, amelyek megpróbálnak leszállni vagy elhagyni, hogy megakadályozzák a baktérium terjedését más világokba. Az Aurorát lelőtte a karantén ágyúja, mert úgy tűnt, hogy leszáll a bolygón. A játékos szemtanúja lesz egy másik hajó megsemmisítésének, a Sunbeamnek (Napsugárnak), miután az észlelte az Aurora vészjelzését és elutazott a bolygóra a túlélők megmentése érdekében. Amikor a játékos megpróbálja kikapcsolni az ágyút, az nem sikerül, mert a játékos „fertőzött”. Annak érdekében, hogy elhagyja a bolygót, a játékosnak meg kell találnia az Elsődleges Elszigetelési Alapot mélyen a víz alatt, hogy megkeresse a Tengeri Császár néven ismert leviatánt. A gyógymód a 42-es Enzim, amelyet maga a Tengeri Császár állít elő. Ez életben tartja a bolygó növény- és állatvilágát, de nem elegendő a baktérium felszámolására. A Tengeri Császár arra kéri a játékost, hogy segítsen mivel a kis Tengeri Császárok tisztább formában állítják elő az enzimet. Miután a játékos kikelteti a leviatán tojásait a különféle növényekből készített keltető enzimmel, a játékos meggyógyítja magát. A fiatal leviatánok elhagyják az Egységet és meggyógyítják a bolygó többi fertőzött életformáját. A játékos ezután szabadon leállíthatja a Karantén Végrehajtási Platformot, összeállíthat egy Neptunusz mentőrakétát, és elhagyhatja a bolygót, ezzel elérkezve a játék végére.

Fejlesztés[szerkesztés]

A Subnauticát 2014-ben kezdte el fejleszteni az Unknokwn Worlds. A külön a korábbi játékukhoz, a 2012-ben megjelent Natural Selection 2-höz fejlesztett Spark motor helyett a Unityt kezdték el használni.

További információk[szerkesztés]