Strázsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Strázsa (Stráže pod Tatrami)
Közigazgatás
Ország Szlovákia
KerületEperjesi
JárásPoprádi
RangPoprád településrésze
Első írásos említés1276
Irányítószám058 01
Népesség
Teljes népesség593 fő (2015)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság680 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 49° 03′ 26″, k. h. 20° 19′ 31″Koordináták: é. sz. 49° 03′ 26″, k. h. 20° 19′ 31″
A Wikimédia Commons tartalmaz Strázsa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Adatok forrása: Szlovák Statisztikai Hivatal, http://obce.info

Strázsa (szlovákul Stráže pod Tatrami, németül Michelsdorf) egykor önálló város, ma Poprád keleti településrésze az Eperjesi kerület Poprádi járásában. Mintegy 600 lakosa van.

Története[szerkesztés]

Az egykori szepesi 16 város legkisebbikéről szóló első írásos emlék 1276-ból származik. Lakói elsősorban mezőgazdaságból éltek. 1412 és 1772 között Lengyelországnak volt elzálogosítva.

Neve az őr, őrség jelentésű szláv eredetű strázsa szóból származik, és valószínűleg a korai magyar állam határvidékének (a gyepűnek) az őrzésével foglalkozó lakóira utal.

A 18. század végén Vályi András így ír róla: „MICHELSDORF. Stracsa, Michaelis Villa. Egy a’ 16 Városok közűl Szepes Vármegy. lakosai katolikusok, és evangelikusok, fekszik Poprádnak szomszédságában. Hajdan sokkal nevezetesebb, ’s gazdag Város vala; mostani lakosai leg inkább gazdáskodás, és kézi mesterség folytatása által élősködnek határjának egy része tsupán zabot terem, más része meg lehetős, legelője szoross, fája kevés, itatója alkalmatlan.[1]

Fényes Elek 1851-ben kiadott geográfiai szótárában így ír a városról: „Sztrázsa, Michaelis Villa, Michelsdorf, Szepes várm., a Poprád jobb partján, a szepesi XVI városokhoz tartozik, Késmárkhoz délre 1 1/2 mfdnyire, 103 kath., 556 evang. német lak. Evang. anya-, kath. fióktemplom. Határa igen szűk; lakosai kézművességből, pálinkafőzésből s földmivelésből élnek.[2]

A trianoni diktátumig Szepes vármegye Szepesszombati járásához tartozott, majd Csehszlovákiához csatolták.

A kisvárost 1960-ban csatolták Poprádhoz.

Látnivalók[szerkesztés]

Meghatározó épületei a felújított egykori városháza és a 14. századból származó gótikus stílusú Keresztelő Szent János templom.

Híres emberek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stráže pod Tatrami című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Lásd még[szerkesztés]