Stronghold Crusader

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Stronghold Crusader
Fejlesztő Firefly Studios
Legfrissebb stabil
kiadás
1.1
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Platform Microsoft Windows
Kategória játékkiegészítés
A Stronghold Crusader weboldala

A Stronghold Crusader a Stronghold játék egy továbbfejlesztett, új változata. (Egyéb változatok: Stronghold Crusader Extreme,[1] Stronghold 2, Stronghold Legends) Ez egy valós idejű stratégiai játék, mely játszható egy- vagy többjátékos módban is.

Akárcsak a Stronghold széria többi darabja, a Crusader is egy pörgős aréna-RTS: a hangsúly sokkal inkább a katonai egységekre és a harcra esik, és kevésbé a gazdaság fenntartására.

A Stronghold Crusader a középkori Közelkeleten, a Szentföldön játszódik, a keresztes lovagok, és arab kalifák korában. Kétféle játékoscivilizációról beszélhetünk benne: vannak a keresztesek (európaiak) és a muszlimok (arabok), de a katonai egységeket leszámítva a két civilizáció teljesen egyforma (ugyanazokat a nyersanyagokat és épületeket használja), ráadásul a keresztesek felfogadhatják a muszlimok egységeit zsoldosként.

Játékmódok[szerkesztés]

  • Keresztes Lovag:
    • Egyéni játék: A legszokásosabb értelemben vett aréna-RTS egy előre elkészült térképen: egy jól működő várost kell létrehozni, katonaságával legyőzve az ellenfeleket.
    • Keresztesek nyomában: Egy több küldetést (térképet) tartalmazó hadjárat (campaign); a játékban végigjárandó útvonalként van megjelenítve, melyen végig kell vezesd katonáidat. Itt egy adott helyzetbe csöppenve kell feltaláld magad. Ha teljesítetted az aktuális kalandot, továbblépsz.
  • Történelmi hadjáratok: Különböző kalandok, várvédéssel, várfoglalással. Itt a hangsúly a stratégiára, és nem a várépítése helyeződik.
  • Várépítő: Itt csak egy vár felépítésére, és a gazdálkodásra koncentrálhatsz: nincsenek ellenfelek, vagy csak jelképesen vannak jelen (néhány bandita vagy oroszlán a térképen). Kezdőknek tökéletes, hogy megismerkedhessenek a játék elemeivel, az épületekkel, egységekkel és a gazdálkodással.
  • Hálózati játék: Többjátékos mód (például Interneten keresztül)
  • Egyedi játék (térkép- és küldetésszerkesztő): Itt magadnak készíthetsz térképet bármilyen módhoz.

Számítógépes ellenfelek[szerkesztés]

Nyolc, különböző taktikájú ellenfél közül választhatsz:

- Patkány (Rat) (duc de Puce): Egy igazi rágcsáló. Pökhendi, és nagyravágyó, ám ő a leggyengébb. Seregei derékhadát a lándzsások (Spearmen) (a leggyengébb, olcsó közkatona-típus) alkotják, akiket igencsak gyakran küldözget ki a várából.

- Kígyó (Snake) (duc Beauregard): Ravasz, és okos, sok bajt tud okozni; bár ő sem a legerősebb. Várát olykor S alakúra építi, amit vizesárokkal vesz körül. Rabszolgáival (Slave) igen sok kárt tud okozni.

- Disznó (Pig) (duc de Truffe): Erősebb ellenfél, jobb taktikával. Derékhada a közepes harcértékű kategóriát jelentő buzogányosok, védelme elit könnyűtüzérségre, az íjpuskásokra épül. Gyakran támad, és nem áll le az első vereségnél.

- Szultán (Sultan) (Abdul): Inkább költő, mint hadvezér. Birtokait jól eligazgatja, nem sokat törődik katonái dolgával. Gyenge parittyás tüzérséggel és képzett arab szablyásokkal támad, védelmében tűzhajítókat (Fire thrower) (gránátosszerű egységek) is használ.

- Kalifa (Caliph) (a Skorpió): Erős várat épít, melyet olajos árokkal vesz körbe. Intenzíven támadhat már a játék első perceiben (gyújtogatókkal). Jó hadvezér, erős védekező egységeket használ, nem egykönnyű tőle várat foglalni.

- Szaladin (Saladin) (a Bölcs): Jó vezető, és ügyes hadvezér. Birtokait jól igazgatva kihasznál minden fegyvernemet, az ellenséget hosszú ostrommal térdre kényszerítve.

- Farkas (Wolf) (duc Volpe): Az öreg és tapasztalt nagyúr. Vastag várfalával és páncélos hadával szinte legyőzhetetlen. Bár a támadásait némi tapasztalat után egyszerű visszaverni, mire az ember megtámadná, áttörhetetlen védelmet épít. Elismeri a vereségét, de messze nem adja magát olyan könnyen, mint más, még ha nincs is már katonája.

- Oroszlánszívű (I.) Richárd (Lionheart I.) : Egy középkori lovagkirály. Ő inkább a csatatéren érzi jól magát, de gazdaságát is megfelelően igazgatja. A várostrom művésze.

Bónusz karakterek (Strongold Crussader: Extreme)[szerkesztés]

- Wazir (A Rettenetes): Wazir meglehetősen hasonló karakter, mint Kalifa, bár kevésbé arrogáns és segítőkészebb szövetséges is. Ő is a nép sanyargatásában érzi otthon magát. Erős ellenfél nem jó dolog kikezdeni vele!

- Emír (Emir) (Omár): Hasonlít Szaladinhoz, több tekintetben is: Erős várát nehéz bevenni, támadásai precízen megszervezettek, egységei főként nehéz gyalogság és arab-lovasság. Erős gazdaságot épít, így anyagilag is gyorsan megteremti magának a hátteret ahhoz, hogy erős ellenfél legyen.

- Nizar (A Csendes): Nizar (akinek Nazir a becsületes neve, de ezt csak népe tudja) a titkok embere, "csendes gyilkos". Szultán kistestvére.

- Tábornok (Marshal) (Sir Longarm): Jó szövetséges, a harcban és a gazdaságban egyaránt kitűnő. Ellenfélként nem a leggyilkosabb.

- Apát (Abbot) (Stirling apátja): Ő egy igazi keresztény ember, pacifista, ha arról van szó képes megvédeni bármit és bárkit. Várát hatalmas katedrálissal díszíti.

Európai karakterek[szerkesztés]

- Frigyes (Frederick) (I. Frigyes): Frigyes császár hatalmas lángész katonai szempontból és egy idő múlva ha nem figyelünk rá a leghatalmasabb birodalmat építi fel. Vele a főmenüben már találkozhatunk, bár akkor csak háttérben álldogál.

- Fülöp (Philip) (I. Fülöp): Fülöp király csak elismerésre és dicsőségre vágyik, bár ez nem annyira sikerül. Nagyon makacs és gyenge vezér.

- Főispán (Sheriff) (Nottingham főispánja): Ő a legkegyetlenebb földesúr. Mocskos cseleivel és azzal, hogy saját érdekeit figyelve bárkivel szövetségre lép a legalattomosabb ellenfeled tud lenni.

Terep[szerkesztés]

Egy térképen (a Keresztes Lovag módban) kiválaszthatod helyedet. Itt kezded a játékot egy vártoronnyal, benne a nagyúrral. A térképen rendelkezésedre állnak különböző nyersanyaglelőhelyek (erdő, vasérclelőhely, kőlelőhely, mocsár).

Nyersanyagok[szerkesztés]

A már említett nyersanyaglelőhelyekre emelhetsz nyersanyagkitermelőket, amik az építéshez szükséges anyagokat szolgáltatják. A favágókunyhó fadeszkát (házak, bányák, piac, stb.), a vasbánya vasat (fegyverek), a kőfejtő követ (várfal, kaszárnya), a szurokkotró telep szurkot (szurkos verem, olajfőző).

Gazdaság[szerkesztés]

Gazda(g)ságod alapja az arany, amit szerezhetsz eladással, vagy adók kivetésével. Hasznosabb stratégia eladással pénzt szerezni, mivel adók kivetésével a néped megutál.

-Pénzügy: Népednek adhatsz adományokat, amitől nő a kedve, de vetsz ki rájuk adót is, ami növeli bár a bevételeket, de csökkenti a népszerűséget. Pénzjutalmat kapsz még az ellenség megöléséért is.

Építés[szerkesztés]

-Infrastruktúra: A játék kezdetén építs magtárat (ide helyezik a parasztok az élelmet), piacot (itt tudsz kereskedni étellel, nyersanyaggal, fegyverrel) és farmokat (tehenészet, almáskert, búzaföld, komlóföld), mert innen jön az élelem népednek. Ha a nép nem kap élelmet, elköltözik a várból. Ezeken kívül építhetsz malmot, pékséget, kocsmát, templomot, kerteket, de akasztófát is.

-Várépítés: Először is vedd körbe a vártornyot fallal, amin belülre helyezd épületeidet. Ne felejts el a falra kaput is tenni. Tehetsz még rá tornyokat is, hogy az íjászaid messzebbről elérjék az ellenséget. A falat körbeveheted vizesárokkal, szurkos veremmel, karóárokkal.

Katonaság[szerkesztés]

Katonákat a barakkban vagy a zsoldosközpontban képezhetsz ki. A kiképzés nem kerül időbe, csak pénzbe (a barakkbeli katonák kiképzéséhez szükség van még fegyverre, páncélra és lóra)

-Egységek:

- Keresztes egységek:

Kaszárnyában képezhetőek:

Íjász: Olcsó, páncél nélküli (rövid életű), nagy tömegben bevethető könnyűtüzérség, távolról lövi le az ellenséget. Nehézkesebben ugyan, de faépületek ellen is bevethető. Erős várakkal szemben azonban nem mindig használható, mert a nagyobb tornyokban lévő egységeket, katapultokat már nem képes kilőni (túl magasra nem tud lőni).

Lándzsás: Olcsó, páncél nélküli gyalogos ágyútöltelék, relatíve jó épülettámadó-erővel. A játék kezdetén hasznos nagy tömegben, aztán fel lehet váltani páncélosokkal. Előnye olcsósága és gyorsasága, ám könnyű megölni. Lándzsásokkal lehet legjobban várárkot ásni vagy betemetni, a keresztesek közül erre még az íjászok és buzogányosok is képesek.

Buzogányos: A középkategóriás gyalogos: gyors, bőrpáncélos, félelmetes egység. A játék súgója szerint tipikus ostromegység, amit célszerű az ellenséges falakat védők kiiktatására felküldeni. Gyorsasága és relatív olcsósága miatt sok esetben hasznosabb a katapultos, ostromgépes hadak ellen is, mint a vaspáncélos gyalogosok. Ugyanakkor a könnyűtüzérséggel szemben sokkal védtelenebb, mint a vaspáncélosok. Alkalmas faltörésre és árokmunkákra is. Fő hátránya a könnyű páncélzat: ez nemcsak gyengévé teszi, de előfeltételessé is; működő tehenészetek, kovácsműhelyek és tímárműhelyek nélkül nem lehet gyártani.

Íjpuskás: Az elit könnyűtüzér: távolról a legerősebb páncélt is átüti. Az íjpuskás könnyű bőrpáncélt visel, ami jó kompromisszumot teremt a sérülékenység és gyorsaság között; sokkal lassabban és kisebb lőtávollal tüzelnek, mint az íjászok, azonban jóval pontosabban, és lövedékeik ellen a vaspáncél is csak csökkent védelmet nyújt; így ideálisak az ostromló ellenség elleni védelemhez.

Dárdás: Középkategóriás gyalogos: a vaspáncél miatt nehezen sebezhető, ugyanakkor nagyon lassú páncélos katona. A játék súgója szerint védekező egység, melyet a várfalakon keletkezett rések védelmére (buzogányosok, szablyások ellen) célszerű bevetni, amíg újjá nem építettük őket; valójában ennél sokoldalúbban használható.

Kardforgató: Az elit gyalogos; lassú, de nagyon erős, akár egy tank. Vaspáncél és pajzs védi, és karddal hadakozik. Védekezésre, és megfelelő támogatással, támadásra is alkalmas, a kőfalak ellen is elég hatékony.

Lovag: A középkori európai hadviselés csúcsa, a régi idők overkillje a lovas páncélos katona. Gyors, ugyanakkor kemény, mint a gyémánt, de ugyanolyan költséges is felszerelni. Bárki és bármi ellen bevethető. A kovácsműhely és páncélkészítők mellett istállót is igényel (ezek az épületek önmagukban is nagyon drágák): egy istállóban 4 ló nevelhető fel, így 4 lovag alá adhatjuk vele a lovat.

Más épületekben képezhetőek:

Hadmérnök: Mérnökcéh nevű kőépületet igényel a képzésük, a hadmérnökök ostromgépeket tudnak építeni és irányítani (mozgatható katapult, helyhez kötött követő ostromgép, ostromtorony, mozgatható tűzhajítógép, toronyba építhető kő- és tűzhajító gépek, faltörő kos, ostrompajzs), valamint olajfőző épület léte esetén a falakra is vezényelhetőek, hogy forró olajat öntsenek a falakat támadó egységekre.

Létrások: ostromlétrákat cipelnek, amelyeken át a lándzsások vagy buzogányosok felmászhatnak az ellenséges falakra. Könnyű páncéljuk miatt sérülékeny egységek. Szintén a mérnökcéhben képezhetőek.

Alagútásók: Alagútásó-céh nevű épület kell a képzésükhöz. Adott helyről kiindulva alagutat tudnak ásni az ellenséges falak alá, meggyengítve azokat.

- muszlim egységek (zsoldosok):

Arab íjász: Könnyen páncélozott középkategóriás könnyűtüzér, erősebb, mint a keresztes íjász, de valamivel drágább is.

Parittyás: Olcsó könnyűtüzér, köveket dob, gyengébb mint az íjász.

Rabszolga: A játék legolcsóbb egysége (mindössze 5 arany); fáklya a fegyvere, amivel felgyújtja a faépületeket, működő kutak vagy ciszternák nélküli ellenfélnél óriási pusztítást tud okozni (lévén a Strongholdban a tűz terjedőképességgel rendelkezik). Páncéltalansága miatt gyorsan mozog, ugyanakkor katonák - de akár az erősebb munkások, pl. a fejszés favágók vagy kőtörők ellen is - reménytelen, ha közelharcra van ítélve, még nagyobb számban is. A muszlim játékosok rabszolgákat alkalmaznak az árokmunkákhoz is lándzsások helyett.

Arab szablyás: Elit gyalogos egység. Gyorsabb, mint a keresztesek kardforgatói, de könnyebben van páncélozva, így sérülékenyebb.

Orgyilkos:nindzsa-szerű drága elit egység. Civilek számára és messziről láthatatlan, nagyon gyorsan mozog, képes felmászni az ellenség kapujára, és kinyitni azt. A várurakkal szemben is hatékony.

Arab gránátos: gyújtógránátot dob az ellenségre. Pusztító hatású védekező egység, a vaspáncél is csak korlátozott védelmet jelent a lövedéke ellen.

Lovas íjász: drága elit könnyűtüzérség, gyorsabb, mint a gyalogos íjász, és menet közben is képes lőni.

Irányítás[szerkesztés]

-Épületek építése: az alsó menüből kiválasztod az építeni kívánt épületet bal klikkel, és a térképen elhelyezed szintén bal klikkel. Jobb klikkel engeded el, ha már nem kívánsz többet építeni belőle.

-Katonák irányítása: bal klikkel húzott kerettel jelölöd ki őket, bal klikkel küldöd őket bárhová, és így támadtatod meg velük az ellenséget. Jobb klikkel engeded el őket. Adott helyre mozgathatóság esetén egy zöld kúp alakú kurzor jelenik meg, ami pirosra változik, ha támadható elemre (ellenséges egység v. épület) mutatunk vele.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]