Strém Kálmán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Strém Kálmán (Nagykanizsa, 1934. május 29.Budapest, 2005. november 27.) zeneszociológus, hangversenyszervező.

Életpályája[szerkesztés]

Apja dr. Strém Zsigmond, anyja Kálmán Magda, mindketten a nagyszülői házban éltek, és apja a nagyapa fakereskedői vállalkozásában dolgozott. Édesanyja belehalt a szülésbe, és a gyereket a nagyszülők nevelték. Apja újranősülése után Budapestre költöztek, ám a második világháború során az apját is elvesztette, a Don-kanyarban tűnt el. 1948 után – rossz káderlapja miatt – nem vették fel az egyetemre, munkát is nehezen talált, végül 1952-től az Országos Filharmónia koncertszervező cégnél dolgozott.

A rendszerváltás után elsőként alapított magán koncertszervező irodát, és haláláig vezette a Strém Koncert Kft-t. Megszervezte többek között a „Földvári Napok” kortárs zenei fesztivált, a „Haydn Eszterházán” című koncertsorozatot és a T-Com Zongorabérletet. Visszahozta a magyar koncertpódiumra Schiff Andrást, ő ismertette meg a magyar közönséggel a Franciaországban élő Rév Lívia zongoraművészt, fölkarolt és pályára állított fiatal muzsikusokat (Kovács Ágnes szopránénekest, Füzi Nóra zongoraművészt és az Accord Vonósnégyest), és ő indította el Budapesten a kulturális menedzserképzést. Nevéhez olyan kiváló tanulmányok fűződnek, mint a Hol vannak a magyar vonósok?, vagy a Lemorzsolódás a zeneiskolákban. Koncertszervezőként mindig a tökéletességre törekedett, erre utal Batta Andrásnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának a kijelentése: „Számára egy hangverseny olyan volt, mint egy mestermű, a szó régies, céhes értelmében. Aprólékos finomsággal dolgozta ki művésze portréjának díszes keretét. A világhírűét éppen úgy, mint a még ismeretlen fiatalét.”

Emlékezete[szerkesztés]

Emlékére Kurtág György és Sári József zeneműveket komponált. 2007-ben szülőháza falán emléktáblát avattak. 2009. május 29-én a nagykanizsai Medgyaszay Művelődési Ház előterében mellszobrot avattak tiszteletére, Gerő Katalin alkotását.

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap