Strém Kálmán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Strém Kálmán
Született 1934. május 29.
Nagykanizsa
Elhunyt 2005. november 27. (71 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása szociológus
SablonWikidataSegítség

Strém Kálmán (Nagykanizsa, 1934. május 29.Budapest, 2005. november 27.) magyar zeneszociológus, hangversenyrendező.

Életpályája[szerkesztés]

Apja dr. Strém Zsigmond, anyja Kálmán Magda, mindketten a nagyszülői házban éltek. Apja a jogi diploma megszerzése után a nagyapa fakereskedői vállalkozásában dolgozott. Édesanyja 21 évesen belehalt a szülésbe. A gyereket 3 éves koráig a nagyszülők nevelték. Apja újranősülése után Budapestre költözött, majd a kisfiát is magához vette. 1942-ben munkaszolgálatosként a Don kanyarhoz vezényelték, ahol a 35.000 zsidó áldozat egyikeként tűnt el. Nevelőanyja Kálmánt és 6 évvel fiatalabb öccsét is a Ménesi úti Őrangyalházba menekítette, ott vészelték át a háború végét. 1948 után – rossz káderlapja miatt – nem vették fel az egyetemre. Végül munka mellett végezte el kitüntetéssel a magyar-történelem szakot, majd szociológiából is diplomát szerzett. 1952-től az Országos Filharmónia koncertszervező cégnél dolgozott. Legfontosabb munkaterületének a vidéki koncertélet megszervezését tartotta, évi mintegy 2000 vidéki hangverseny megszervezése fűződött a nevéhez.

A rendszerváltás után elsőként alapított magán koncertszervező irodát, és haláláig vezette a Strém Koncert Kft-t. Megszervezte többek között a „Földvári Napok” kortárs zenei-összművészeti fesztivált, a Haydn Eszterházán Fesztivált az általa alapított Magyar Haydn Társasággal együttműködve (Elnöke: Malina János zenetudós), Schiff András és Barátai koncertsorozatot, valamint A Zongora című, máig meglévő koncertsorozatot, amelyet halála után Jakobi László koncertrendző vitt tovább. Visszahozta a magyar koncertpódiumra Schiff Andrást, ő ismertette meg a magyar közönséggel a Franciaországban élő Rév Lívia zongoraművészt, fölkarolt és pályára állított fiatal muzsikusokat, a Tudományos Akadémián rendezte meg az "Ígéret" című koncerteket, ahol a fiatal tehetségek mutatkozhattak be. Pl. (Kovács Ágnes szopránénekes, Füzi Nóra zongoraművész, Rohmann Ditta csellóművész, Mali Emese zongoraművész. Ő indította el a Zeneakadémián a kulturális menedzserképzést, amelyet később Szegedre és más vidéki városokra is elvitt. Nevéhez olyan kiváló tanulmányok fűződnek, mint a Hol vannak a magyar vonósok?, vagy a Lemorzsolódás a zeneiskolákban. Koncertszervezőként mindig a tökéletességre törekedett, erre utal Batta Andrásnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának a kijelentése: „Számára egy hangverseny olyan volt, mint egy mestermű, a szó régies, céhes értelmében. Aprólékos finomsággal dolgozta ki művésze portréjának díszes keretét. A világhírűét éppen úgy, mint a még ismeretlen fiatalét.” Strém Kálmán halála után egy évvel a Zeneakadémia Baráti Köre, amelynek támogatója volt, emléktáblát rhelyezett el a művészfolyosón. A táblát a felújítás során leszerelték, sorsa ismeretlen.

Emlékezete[szerkesztés]

Emlékére Kurtág György és Sári József zeneműveket komponált. 2007-ben szülőháza falán emléktáblát avattak. 2009. május 29-én a nagykanizsai Medgyaszay Művelődési Ház előterében mellszobrot avattak tiszteletére, Gerő Katalin alkotását.

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap