Stephen Wolfram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stephen Wolfram
Wolfram 2008-ban
Wolfram 2008-ban
Életrajzi adatok
Született 1959augusztus 29. (58 éves)
Anglia London
Nemzetiség brit
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Oxfordi Egyetem
California Institute of Technology
Pályafutása
Szakterület matematika
Munkahelyek
Jelentős munkái Mathematica
A New Kind of Science(wd)
Szakmai kitüntetések
MacArthur Fellows Program
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Stephen Wolfram témájú médiaállományokat.

Stephen Wolfram (London, 1959. augusztus 29. –) elméleti fizikus és matematikus – a részecskefizika, sejtautomaták, komplexitáselmélet és számítógépes algebra területén dolgozott, valamint ő hozta létre a Mathematica nevű szoftvert.

Családja és ifjúkora[szerkesztés]

Tudományos munkája[szerkesztés]

Stephen Wolframhoz és Eric W. Weissteinhez (a weboldal létrehozójához) fűződik, azaz a Wolfram Research-höz a nagy matematikai enciklopédia, a MathWorld valamint a World of Science.

Mathematica[szerkesztés]

1986-ban Wolfram otthagyta az Institute for Advanced Study-t és az University of Illinois at Urbana-Champaign egyetemen kezdett dolgozni, ahol megalapította a Center for Complex Systems Research kutatóközpontot és elkezdte a Mathematica rendszer fejlesztését, amely 1988-ban jelent meg először. 1987-ben megalapította a Wolfram Research céget, amely a szoftver fejlesztését és forgalmazását tűzte ki célul. Ma Stephen Wolfram a többségi részvénytulajdonos a cégben.

A New Kind of Science[szerkesztés]

1992 és 2002 között írta Wolfram az A New Kind of Science (NKS) című könyvet, amelyben nagyon egyszerű számítási rendszereket tanulmányoz empirikusan (Turing-gép, sejtautomaták). Amellett érvel, hogy a hagyományos matematika helyett efféle rendszerek szükségesek a természet modellezéséhez és komplexitásának megértéséhez. A könyv megjelenése óta Wolfram a szoftver fejlesztésének és könyve népszerűsítésének szenteli idejét.

Fő műve[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]