Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ
A Honvéd kultúrközpont
A Honvéd kultúrközpont

Alapítva 1948
Típus kulturális intézmény
Székhely 1143 Budapest, Stefánia út 34-36.
Elhelyezkedése
Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ (Budapest)
Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ
Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 33″, k. h. 19° 05′ 34″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 33″, k. h. 19° 05′ 34″

A Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ egy kulturális intézmény Budapest XIV. kerületében, a Stefánia úton, pár háznyira a Városligettől. Az intézmény két, egymás mellett álló épületből áll, amiből az egyik a Stefánia Palota, a másik pedig a Honvéd Kulturális Központ. A Magyar Néphadsereg (ma Magyar Honvédség) kulturális-üdülési céljainak kiszolgálására alakult 1948-ban.

Története[szerkesztés]

A kulturális intézet a második világháború után alakult, amikor a Stefánia palotát államosították és a Magyar Néphadsereghez került kulturális-üdülési célokra.

A palota súlyos károkat szenvedett a harcokban, teljes felújítása egészen 1965-ig húzódott. Az épületben 1952-től 1956-ig Békés Itala színésznő vezetésével egy amatőr színjátszócsoport működött, aki akkoriban a Magyar Néphadsereg Színházában játszott. Ezt 1956-ban az Irodalmi Színpad, majd az 1970-es években az Ifjúsági Színház váltotta. A színháztermet 1978. június elsején adták át.

A két épület (különösen a Stefánia Palota) kedvelt rendezvényhelyszín. Mind a mai napig a magyar hadsereg tulajdonában állnak, ahogy az üzemeltető alapítvány is, ám ma már bárki számára szabadon látogatható.

Források[szerkesztés]