Rick Deckard

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rick Deckard
Szárnyas fejvadász-szereplő
Rick Deckardot a filmvásznon Harrison Ford alakítja.
Rick Deckardot a filmvásznon Harrison Ford alakítja.
Megjelenési információk
Első megjelenéseÁlmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?
MegalkottaPhilip K. Dick
Televízióra alkalmaztaRidley Scott
MegszemélyesítőjeHarrison Ford
Rick Deckard adatai
Fajaember (?)
Nemeférfi
Foglalkozásablade runner (az eredeti regényben fejvadász)

Rick Deckard egy kitalált szereplő, aki Philip K. Dick kultikussá vált regényének, az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?-nak, és a regényből készült 1982-es kultuszfilmnek, a Szárnyas fejvadásznak a főszereplője. Deckard feltűnik még a film regényes folytatásaiban is. A Szárnyas fejvadász 2049 című folytatásban is fontos szerepet kap. Mindkét filmben Harrison Ford játssza.

A szereplő ismertetése[szerkesztés]

Philip K. Dick, Rick Deckard eredeti megalkotója.

A filmadaptációban Deckard egy „blade runner” ('pengefutár', a magyar szinkronos változatban fejvadász) nevű speciális rendőri osztag tagja. A blade runnereket a Los Angeles-i rendőrség bízza meg a mesterségesen előállított humanoid teremtmények (replikánsok) levadászásával, egész pontosan „nyugdíjazásával”, akiknek illegális a Földön tartózkodniuk. A film elején tudomást szerez négy replikánsról, akik visszatértek a Földre, hogy saját élettartamukat - négy év - meghosszabbíttassák teremtőjükkel, a Tyrell Társasággal. Deckardöt, a kiégett - bár szakmájában a legtöbbre tartott - blade runnert akarják megbízni a szökött replikánsok nyugdíjazásával. Bryant szerint ugyanis csak neki van meg a „varázsereje”, ami a Nexus 6-os replikánsok elpusztításához kell.

A Szárnyas fejvadász 2049-ben Deckard a katasztrófa sújtotta Las Vegas romjai között él kutyájával, amíg az új blade runner, K meg nem látogatja. Hamarosan elrabolják, és a Wallace Társaság épületében próbálják rávenni, hogy fedje fel, hol rejtőzik Rachael és az ő közös gyermeke. Később K menti ki, és elvezeti őt a gyermekéhez.

A regényben Deckard egy aktív fejvadász, aki San Fransiscóban dolgozik. A feladata hat szökött android levadászása. Philip K. Dick eredetijében az androidok nem az élettartamukat akarják meghosszabbíttatni, hanem csak a gyarmati rabszolgaság elől menekültek. A „blade runner” kifejezést Dick nem használta a regényben, ennek ellenére mikor a művét több országban elkezdték kiadni, átírták a címet Blade Runnerre.

Ember vagy replikáns?[szerkesztés]

A rajongótáborban sokáig vitatémának számított Deckard identitása. Az 1992-es rendezői változatba beiktatott jelenet - Deckard egy egyszarvúval álmodik -, és a megváltoztatott befejezés összezavarta az embereket. A film minden változatának végén láthatjuk, ahogy Deckard felveszi az origami egyszarvút a padlóról, és eszébe jutnak Gaff szavai: „Kár, hogy ő sem él majd. De hát ki él?”. A rendezői - és a későbbi végső változat - már nem tartalmazza a moziverzió zárójelenetét. Véget ér akkor, amikor Deckard és Rachael a liftbe szállnak, mögöttük pedig bezárul az ajtó.

Az eredeti regényben Deckard hovatartozását egyértelműbben leírja Dick, azaz: Deckard ember, bár a történetben Deckard és mások is megkérdőjelezik az emberségüket. Mikor Deckard és egy fejvadász társa egy művésznőt iktatnak ki - aki android volt -, eltűnődik azon, hogy miért kellett meghalnia, elvégre nem ártott senkinek a munkájával. További bizonyíték Deckard emberségére, hogy vallásos. Mercerista, aki egy Mercer nevű felsőbb lényben hisz. Empátiadobozával osztja meg a többi emberrel örömét, bánatát, és ez fordítva is igaz. Saját bevallása szerint egy android nem lenne képes ilyesmire. Habár a filmből nem derül ki, de a regényben elvégezte magán a Voight-Kampff tesztet, mellyel igazolta emberségét.

A Szárnyas fejvadászban több utalás is igazolja, hogy Deckard replikáns. A replikánsok nagyon ragaszkodnak a fényképeikhez, melyek igazolják emlékeiket. Deckard szobájában is nagyon sok fénykép van fiatalkori önmagáról és a családtagjairól. Rachael ebből sejti, hogy a blade runner maga is replikáns, és megkérdezi tőle: „Azt a Voight-Kampff tesztet... elvégezte már magán?” Valamint Deckard senkinek nem mesélt az álmáról, ennek ellenére a hajtogatott egyszarvúból kiderül, hogy tudtak az álomról. Ebből arra következtethet a néző, hogy ezt az álmot betáplálták az agyába, tehát Deckard egy replikáns. A felismerés hasonlít arra pillanatra, amikor a blade runner Rachelt szembesítette az igazsággal. Deckard a lány titkolt emlékeit mondta a szemébe, és megkérdezte: „Elmondta bárkinek is? Az anyjának, Tyrellnek, vagy bárki másnak?” A Szárnyas fejvadász 2049-ben is előkerül Deckard identitása, mikor Wallace azt fejtegeti, hogy talán ő és Rachael nem véletlenül találkoztak, majd estek szerelembe. Ugyanakkor nem foglal állást sem az ember, sem a replikáns mivolta mellett.

A K. W. Jeter által írt folytatások közül az Emberi tényezőben ismét előkerül ez a kérdés. A Roy Batty replikánsok templánsa arra gyanakszik, hogy Deckard, valamint az összes blade runner replikáns, beleértve Dave Holdent is. Hogy igaza volt-e vagy sem, nem derül ki a folytatásokból.

Harrison Ford állítása szerint, mikor Ridley Scott-tal a szereplőről beszélgettek, abban állapodtak meg hogy Deckard ember. Később a rendező több interjújában ennek az ellenkezőjét erősítette meg.[1][2] Scott azt állította, hogy Ford végül elvetette a szereplő emberi mivoltjára vonatkozó javaslatait.[3]

Megszemélyesítői[szerkesztés]

Philip K. Dick Csúszkáló valóságok című esszé és beszédgyűjteményében olvashatjuk, hogy Rick Deckard szerepére Gregory Pecket találta alkalmasnak. Ennek ellenére tökéletesen meg volt elégedve Harrison Forddal. Így nyilatkozott a színészről: „Hiteles Deckard.”[4] Meg volt győződve róla, hogy Ford alakítása nélkül Deckard sosem lenne hiteles szereplő, továbbá Dick számára élmény volt, hogy a saját kitalált szereplőjét egy ilyen színész alakításában láthatja megelevenedni.[5]

A színész az Elveszett frigyláda fosztogatói után szeretett volna drámaibb szerepeket játszani, így Steven Spielberg beajánlotta a Szárnyas fejvadászra. Ford úgy nyilatkozott a filmről, hogy nem tartozik a kedvencei közé.[6] Számára rémálom volt a narrációk rögzítése. Véleménye szerint a film sikeresebb lehetett volna azok nélkül.[7] Az 1992-es rendezői változatból eltávolították ezeket a narrációkat.

Magyar szinkron mindhárom verzióhoz készült. A legelső, moziban vetített változatban Szersén Gyula kölcsönözte hangját a blade runnernek. A rendezői változatban már Csernák János hangján hallhattuk megszólalni Deckardot, aki a végső változatra is elvállalta a szerepet. A TV3 csatorna is készített egy szinkront a filmhez, amiben Mihályi Győző szinkronizálta. A film folytatásában ismét Csernák adta hangját a szereplőnek.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. The Blade Runner FAQ
  2. BBC News - Blade Runner Riddle Solved
  3. Interview with Ridley Scott in Wired Magazine
  4. Archivált másolat. [2012. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 15.)
  5. P.K. Dick Interview. [2012. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 15.)
  6. Sammon, p. 211.
  7. Ford: "'Blade Runner'" Was a Nightmare", Moono.com, 2007-07-05, <http://www.moono.com/news/news05091.html>. Hozzáférés ideje: 2008-02-01