Magnoliidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magnoliidae
Asimina triloba virága
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Mesangiospermae
Csoport: Magnoliidae
Novák ex Takht.[1] (W.S. Judd, P.S. Soltis & D.E. Soltis)][2]
Szinonimák

Magnoliids (APG IV)

Rendek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Magnoliidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Magnoliidae témájú kategóriát.

A Magnoliidae a zárvatermők egy csoportja. Az idők során számos különböző elképzelés született rendszertani státuszát illetően. A régebbi szakirodalmak primitív zárvatermőkként hivatkoztak rá. A hagyományos rendszertanok (pl. Cronquist-rendszer, Tahtadzsján-rendszer) a kétszikűek osztályának egy alcsaládjának tartják. A modern filogenetikus rendszertanokban a kétszikűek azonban nem alkotnak egységet, mivel parafiletikus csoportot alkotnak, így a Magnoliidae csoportot és az egyéb kétszikűek legnagyobb részét magába foglaló valódi kétszikűeket (Eudicotyledones) teljesen külön kezelik.

Az Angiosperm Phylogeny Group rendszertanaiban, így a legkorszerűbb APG III-rendszerben is a magnoliids névvel jelzett kládnak felel meg. Ez a klád a zárvatermők legfontosabb korán divergáló (bazális) csoportja. A PhyloCode-ba 2007-ben mint Magnoliidae került be.[2]

Mintegy 9000 faj tartozik ide.[3]

Rendszerezés[szerkesztés]

A mesangiosperms klád kladogramja az APG III-rendszer szerint, benne a magnoliids kláddal:[4]

mesangiosperms


Chloranthales



magnoliids


Canellales



Piperales





Laurales



Magnoliales








monocots




Ceratophyllales



eudicots





Jellemzőik[szerkesztés]

A csoport közös jellemzője a hosszú, széles, hálózatos erezetű levél és a nagy méretű virág, melyen jól látható a hajtás eredet. A virágtengely ennél a csoportnál még nem rövidült meg teljesen és a virágtagok spirálisan helyezkednek el rajta (ugyanúgy mint a levelek a száron), nem pontosan meghatározott számban, sokan. A szirom- és csészelevelek még nem különülnek el. Sok esetben a porzó széles, levélszerű.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Takhtajan, A.. Система и филогения цветкорых растений (Systema et Phylogenia Magnoliophytorum). Moscow: Nauka (1967) 
  2. a b Cantino, Philip D., James A. Doyle, Sean W. Graham, Walter S. Judd, Richard G. Olmstead, Douglas E. Soltis, Pamela S. Soltis, & Michael J. Donoghue (2007). „Towards a phylogenetic nomenclature of Tracheophyta”. Taxon 56 (3), E1–E44. o.  
  3. Jeffrey D. Palmer, Douglas E. Soltis and Mark W. Chase (2004). „The plant tree of life: an overview and some points of view”. American Journal of Botany 91, 1437–1445 (Fig.2). o. [2010. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.3732/ajb.91.10.1437. (Hozzáférés: 2008. október 23.)  
  4. Soltis, P. S., D. E. Soltis (2004). „The origin and diversification of Angiosperms”. American Journal of Botany 91, 1614–1626. o. DOI:10.3732/ajb.91.10.1614.