Andreaea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andreaea
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Andreaeopsida
Alosztály: Andreaeidae
Rend: Andreaeales
Család: Andreaeaceae
Nemzetség: Gránitmohák (Andreaea)
Tudományos név
Andreaea
Hedw.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Andreaea témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Andreaea témájú kategóriát.

Az Gránitmohák (Andreaea) nemzetsége egy lombosmoha nemzetség az Andreaeaceae családon belül. Johann Gerhard Reinhard (1724-1793) hannover-i gyógyszerész írta le ezt a moha csoportot.

Megjelenésük[szerkesztés]

A gránitmohák tömöttebb vagy lazább párnákat alkotva nőnek sziklákon. Szárazon nagyon törékenyek a növénykék. Színük vöröses, barnás vagy feketés  a levelükben felhalmozódott festékanyagok miatt. Ebbe a nemzetségbe tartozó fajok általában kisméretűek, néhány centiméteresek, de vannak nagyobb méretű fajok is. Acrocarpok, azaz csúcstermőek: sporofitont a hajtás végén fejlesztenek. Száruk felálló, kevés oldalággal. A levelük tojásdad vagy lándzsás alakú, fokozatosan vagy hirtelen hegyesedik ki. A levélér lehet erős és hiányozhat is. A levelek nem egyforma nagyságúak a növényen, az alsók általában kisebbek mint a felső levelek. A levéllemez sejtjei a levél tövén hosszúkásak, a többi sejt kisebb, kerekded, papillásak (sejtkitüremkedésekkel borított). A sporofiton felépítése eltér a lombosmohákétól, a seta nagyon rövid, pszeudopodium emeli ki a spóratokot a levelek közül és nem a seta. Perisztómiuma nincs, a tok 4 vagy több hosszanti hasítékkal nyílik fel. Lehetnek a fajok egy és kétlakiak is.

Elterjedésük[szerkesztés]

A gránitmohák az egész Földön elterjedtek. Mészmentes, szilikát sziklákon élnek, jól tűrik az alacsony hőmérsékletet. Sok magashegységi fajuk van.

Fajok[szerkesztés]

A nemzetségnek világszerte körülbelül 100 faja van, ebből Európában 10 található meg, Magyarországon egy fajuk ismert az Andreaea rupestris, de a környező magashegységekben (Alpok, Kárpátok) az itt felsorolt fajok megtalálhatóak:

Források[szerkesztés]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey, J. Döring: Moosflora. 4. Auflage, UTB Verlag, 2004, ISBN 3-8252-1250-5
  • Nebel, Philippi: Die Moose Baden-Württembergs Band 1. 1. Auflage, Ulmer Verlag, 2005, ISBN 3-8001-3527-2

Internetes hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Andreaea című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.