„Többistenhit” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}<!--valaki rakja már ide a sablont, hogy ez egy vállalhatatlanul szar cikk… majd rendbehozom-->
{{nincs forrás}}
A '''többistenhit''' vagy '''politeizmus''', ellentétben a [[Egyistenhit|monoteizmussal]], több istenben való hitet jelenti. A ''politeizmus'' szó a [[görög nyelv|görög]] ''politheos'' szóból ered (''poli (több) + ''theosz'' (isten)), szabad fordításban ''több (sok) isten''t jelent.
A '''többistenhit''' vagy '''politeizmus''' ellentétben a [[Egyistenhit|monoteizmussal]], több istenben való hitet jelenti. A ''politeizmus'' szó a [[görög nyelv|görög]] ''politheos'' szóból ered (''poli,'' 'több' + ''theosz,'' 'isten'), szabad fordításban ''több (sok) isten''t jelent.


A monoteizmussal ellentétben itt nem egy Istent imádnak, hanem többet. Isteneik általában a természeti erők, amelyeket felruháznak erővel, megszemélyesítenek, alakot választanak nekik. A politeista vallás istenei többnyire [[antropomorfizmus|antropomorf]] jellegűek, nem bírnak feltétlen hatalommal, sérülékenyek, vágyaik és érzéseik vannak.
A monoteizmussal ellentétben itt nem egy istent imádnak, hanem többet. Isteneik általában a természeti erők, amelyeket felruháznak erővel, megszemélyesítenek, alakot választanak nekik. A politeista vallás istenei többnyire [[antropomorfizmus|antropomorf]] jellegűek, nem bírnak feltétlen hatalommal, sérülékenyek, vágyaik és érzéseik vannak.


A politeista vallásban minden dolognak, természeti jelenségnek megvan a saját felelőse, istene. Azonban az istenek egyszerre több dolog felett is uralkodnak, például a [[görög mitológia|görög mitológiában]] [[Apollón]] a [[zene]] és az [[orvostudomány]] istene, [[Aphrodité]] a [[szépség]] és a [[szerelem]] istene, [[Démétér]] a [[mezőgazdaság]] és a [[tavasz]] istennője stb.
A politeista vallásokban minden dolognak, természeti jelenségnek megvan a saját felelőse, istene. Azonban az istenek egyszerre több dolog felett is uralkodnak, például a [[görög mitológia|görög mitológiában]] [[Apollón]] a [[zene]] és az [[orvostudomány]] istene, [[Aphrodité]] a [[szépség]] és a [[szerelem]] istene, [[Démétér]] a [[mezőgazdaság]] és a [[tavasz]] istennője stb.
{{csonk-dátum|csonk-vallás|2007 áprilisából}}
{{csonk-dátum|csonk-vallás|2007 áprilisából}}



A lap 2011. február 13., 03:29-kori változata

A többistenhit vagy politeizmus ellentétben a monoteizmussal, több istenben való hitet jelenti. A politeizmus szó a görög politheos szóból ered (poli, 'több' + theosz, 'isten'), szabad fordításban több (sok) istent jelent.

A monoteizmussal ellentétben itt nem egy istent imádnak, hanem többet. Isteneik általában a természeti erők, amelyeket felruháznak erővel, megszemélyesítenek, alakot választanak nekik. A politeista vallás istenei többnyire antropomorf jellegűek, nem bírnak feltétlen hatalommal, sérülékenyek, vágyaik és érzéseik vannak.

A politeista vallásokban minden dolognak, természeti jelenségnek megvan a saját felelőse, istene. Azonban az istenek egyszerre több dolog felett is uralkodnak, például a görög mitológiában Apollón a zene és az orvostudomány istene, Aphrodité a szépség és a szerelem istene, Démétér a mezőgazdaság és a tavasz istennője stb.