„Váci KSE” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Pasztillabot (vitalap | szerkesztései)
a Dátumformátum, dátumtoldalékolás, dátumkékítés
63. sor: 63. sor:
== Története ==
== Története ==
=== A kezdet ===
=== A kezdet ===
A váci férfi kézilabda az [[1947]]-[[1948|48]]-as években kezdte el működését nagypályán. A sport a [[budapest]]i felsőkereskedelmi iskolák tanulóinak köszönhetően jutott el [[Vác]]ra. A játék szervezője [[Lehőcz János]] ''Váci Reménység'' atlétája volt. Az első kézilabdások atlétákból és labdarúgókból kerültek ki. [[1948]] májusában megalakult VDTK, vagyis ''Váci Dolgozók Testedző Köre'', edzőjük Lehőcz János. Az első mérkőzésüket NBII-ben játszották [[1949]]. [[október 1.|október 1]]-én a Vasas ellen 7:6-os vereséggel.
A váci férfi kézilabda az [[1947]]-[[1948|48]]-as években kezdte el működését nagypályán. A sport a [[budapest]]i felsőkereskedelmi iskolák tanulóinak köszönhetően jutott el [[Vác]]ra. A játék szervezője [[Lehőcz János]] ''Váci Reménység'' atlétája volt. Az első kézilabdások atlétákból és labdarúgókból kerültek ki. [[1948]] májusában megalakult VDTK, vagyis ''Váci Dolgozók Testedző Köre'', edzőjük Lehőcz János. Az első mérkőzésüket NBII-ben játszották [[1949]]. [[október 1.|október 1-jén]] a Vasas ellen 7:6-os vereséggel.
A nagypályás kézilabda [[1948]] és [[1953]] között maradt csak fent Vácott, mivel a kispályás kézilabda népszerűsödése kiszorította. A megszűnéshez közrejátszott az is, hogy [[1953]]-tól, egy játékos csak kis- vagy nagypályán játszhatott.
A nagypályás kézilabda [[1948]] és [[1953]] között maradt csak fent Vácott, mivel a kispályás kézilabda népszerűsödése kiszorította. A megszűnéshez közrejátszott az is, hogy [[1953]]-tól, egy játékos csak kis- vagy nagypályán játszhatott.
A váci vezetőség a kispályás kézilabda mellet döntött. Ez időtájt a csapata neve is változott ''Váci Vörös Lobogó SK'' névre.
A váci vezetőség a kispályás kézilabda mellet döntött. Ez időtájt a csapata neve is változott ''Váci Vörös Lobogó SK'' névre.

A lap 2011. január 26., 00:57-kori változata

Váci KSE
Csapatadatok
Teljes csapatnévVáci Kézilabda Sportegyesület
Székhelymagyar Vác, Magyarország
Alapítva1947
VezetőedzőZsiga Gyula
ElnökDr.Schoffer Attila
Csapatmezek
Hivatalos honlap
Váci KSE honlapja

A Váci KSE, teljes nevén Váci Kézilabda Sportegyesület egy NBI/B-s kézilabdacsapat.

Története

A kezdet

A váci férfi kézilabda az 1947-48-as években kezdte el működését nagypályán. A sport a budapesti felsőkereskedelmi iskolák tanulóinak köszönhetően jutott el Vácra. A játék szervezője Lehőcz János Váci Reménység atlétája volt. Az első kézilabdások atlétákból és labdarúgókból kerültek ki. 1948 májusában megalakult VDTK, vagyis Váci Dolgozók Testedző Köre, edzőjük Lehőcz János. Az első mérkőzésüket NBII-ben játszották 1949. október 1-jén a Vasas ellen 7:6-os vereséggel. A nagypályás kézilabda 1948 és 1953 között maradt csak fent Vácott, mivel a kispályás kézilabda népszerűsödése kiszorította. A megszűnéshez közrejátszott az is, hogy 1953-tól, egy játékos csak kis- vagy nagypályán játszhatott. A váci vezetőség a kispályás kézilabda mellet döntött. Ez időtájt a csapata neve is változott Váci Vörös Lobogó SK névre. A Vörös Lobogó később Váci Reménység SE, majd Váci Kötött néven fut tovább. A csapat NB II-ben és a megyei I. osztályban játszott, majd 1980-ban megszűnt.

A Váci Fonó

Az 1949-ben alakult csapat Vác legeredményesebb férfikézilabda csapatává nőtte ki magát. A megalakulásának két fő alakja Vuklovszki János és Járási Kálmán volt. A csapat 1960-ban NBII-ben, majd 1968-ban az NBII bajnokaként feljutott NBI/B-be. A csapat két évet játszott NBII-ben, majd kiestek NBII-be és ott 1979-ig játszottak, aztán onnan is kiestek a megyei első osztályba. 1981-ben megszűntek, egyesültek a Haladással, így jött létre a Váci Izzó MTE.

A Váci Fonó meghatározó játékosai:

Szikora Gusztáv, Kovacsics Ferenc, Járási Kálmán, Dónusz József, Nábelek Mihály, Török Sándor, Sulyánszki Dezső, Braunsteiner Gyula, Török Gábor, Kocsi Tibor, Berczelly Csaba, László Csaba, Manninger Gábor, Vuklovszki János.

Váci Spartacus

A csapat 1952 őszén alakult, többnyire azonos korú, sajátos nevelésű játékosból. 19 évig egy évet leszámítva, amikor feljutottak az NBII-be, addig a megyei első osztály tartós csapata volt. A csapat anyagi gondok miatt 1973-ban megszűnt és beleolvadt a Híradás Vasas egyesületbe.

Váci Híradás SE

1962-ben alakult. A területi és megyei első osztályban szerepelt, majd 1973-ig a Váci Spartacussal történő egyesülésig.

Váci Izzó MTE

Az egyesült 1981-ben jött létre a Váci Fonóból és a Váci Híradásból, melynek gazdasági okai voltak. Megyei első osztályban kezdtek, majd 1985-ben felküzdték magukat NBII-be, ahol két évig sikerült játszaniuk. Játékosai a két alapító egyesületből kerültek elő és idővel a környékbéli csapatokból is igazoltak tehetséges játékosokat. Két év NBII-es szereplés után visszaestek a megyei első osztályba, ahol négy évet töltöttek el, majd az 1989-90-es szezon megnyerése után visszakerültek NBII-be. Az első NBII-es szezonban a csapat 3. helyezett lett.

Váci Kézilabda Sort Egyesület

1992 januárjában, mint sportegyesület, felbomlott a Váci Izzó MTE. Először a focisták, majd a férfi kézilabdások váltak ki a csapatból, akik új egyesületet alapítottak. Edzőjük Nyári József egy év megszakítással, majd ekkor Kocsis Tibor irányítja a munkát. 2001-ben megnyerték az NBII-t és feljutottak NBI/B-be.

Játékoskeret

2010/2011

  • magyar Vitáris Norbert - kapus
  • magyar Sztancsik Csaba - kapus
  • magyar Horváth Csaba - beállós
  • magyar Doroszlai Balázs - beállós
  • magyar Tyiskov Mihály - beállós
  • magyar Krizsovszki Zoltán - irányító
  • magyar Nikolicza Renátó - irányító
  • magyar Dóczi Dávid - átlövő
  • magyar Márkus Béla - átlövő
  • magyar Pozsgai Balázs - átlövő
  • magyar Simányi Péter - átlövő
  • magyar Szilágyi Péter - átlövő
  • magyar Duzsi Dávid - szélső
  • magyar Gábori Máté - szélső
  • magyar Mórocz Zsolt - szélső
  • magyar Szikra Péter - szélső

Külső Hivatkozások