„Dávid magyar királyi herceg” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Dávid herceg
 
Peadar (vitalap | szerkesztései)
formázás
1. sor: 1. sor:
'''Dávid''' ([[1053]] [[1094]] után), magyar királyi herceg.
Dávid herceg




Dávid (*1053 után Magyarország-†1094 után Magyarország)magyar királyi herceg


==Élete==




Édesapja [[I. András magyar király]], Vazul magyar hercegnek és egy Tátony nembeli asszonynak a fia.
Élete,származása
Édesanyja [[Anasztázia magyar királyné|Anasztázia]] kijevi hercegnő, [[I. Jaroszláv kijevi nagyfejedelem|I. (Bölcs) Jaroszláv]] kijevi nagyherceg és Ingegerd svéd hercegnő leánya. Dávid volt szülei legkisebb gyermeke. Két testvére volt: Adelheid, aki cseh hercegné lett és a későbbi [[Salamon magyar király|Salamon király]]. Apja halála után családjával német földre menekült, ahonnan [[I. Béla magyar király|I. Béla]] halála után tértek vissza.
Dávid nem vett részt a trónharcokban bátyja és unokabátyjai között, a politikával sem igazán foglalkozott. Életéről kevés adat maradt fenn, feleségéről és gyermekeiről nem esik említés. Dávid [[1090]] táján gazdag adományt tett az apja által alapított tihanyi apátságnak. Később ide temették el apja mellé.




[[Kategória:Árpád-ház]]
Édesapja I.András magyar király. Vazul magyar hercegnek és egy Tátony nembeli asszonynak a fia.
[[Kategória:Magyar királyi hercegek]]
Édesanyja Anasztázia kijevi hercegnő. I.(Bölcs)Jaroszláv kijevi nagyfejedelem és Ingegerd svéd hercegnő leánya.

Dávid volt szülei legkisebb gyermeke.Két testvére volt:Adelheid, aki cseh hercegné lett és a későbbi Salamon király.Apja halála után családjával német földre menekült, ahonnan I.Béla halála után tértek vissza.
[[pl:Dawid węgierski]]
Dávid nem vett részt a trónharcokban bátyja és unokabátyjai között, a politikával sem igazán foglalkozott.Életéről kevés adat maradt fenn, feleségéről és gyermekeiről nem esik említés.Dávid 1090 táján gazdag adományt tett az apja által alapított tihanyi apátságnak.Később ide temették el apja mellé.

A lap 2010. február 8., 23:27-kori változata

Dávid (10531094 után), magyar királyi herceg.


Élete

Édesapja I. András magyar király, Vazul magyar hercegnek és egy Tátony nembeli asszonynak a fia. Édesanyja Anasztázia kijevi hercegnő, I. (Bölcs) Jaroszláv kijevi nagyherceg és Ingegerd svéd hercegnő leánya. Dávid volt szülei legkisebb gyermeke. Két testvére volt: Adelheid, aki cseh hercegné lett és a későbbi Salamon király. Apja halála után családjával német földre menekült, ahonnan I. Béla halála után tértek vissza. Dávid nem vett részt a trónharcokban bátyja és unokabátyjai között, a politikával sem igazán foglalkozott. Életéről kevés adat maradt fenn, feleségéről és gyermekeiről nem esik említés. Dávid 1090 táján gazdag adományt tett az apja által alapított tihanyi apátságnak. Később ide temették el apja mellé.