„Wikipédia:Tartózkodj a jogi fenyegetésektől!” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nincs szerkesztési összefoglaló
(Nincs különbség)

A lap 2010. január 13., 17:54-kori változata

Tudnivalók
Válaszd a vitarendezést a jogi fenyegetések helyett, így mindenki jobban jár!

Ahelyett, hogy azonnal perrel vagy feljelentéssel fenyegetnél, először mindig próbáld a problémát a Wikipédia saját vitarendezési eljárásaival megoldani.

Ha a jogi út mellett döntenél, mi abban nem tudunk megakadályozni. Ebben az esetben viszont nem szerkesztheted tovább a Wikipédiát addig, míg a jogi eljárás le nem zárul azért, hogy biztosítsuk azt, hogy az eljárás minden további mozzanata csak a megfelelő jogi csatornákon folyjon. Szükség esetén az érintetteket privát emailben keresd. Ha az érintett maga a Wikipédia, akkor vedd fel a kapcsolatot a Wikimedia Alapítvánnyal. Ne írj jogi fenyegetéseket a Wikipédiára.

Ha egy wikipédiás vita kapcsán jogi fenyegetést teszel, vagy jogi útra tereled a kérdést, akkor blokolásra kerülhetsz a Wikipédia szerkesztéséből azért, hogy más csatornákon való tevékenységek ne súlyosbítsák a jogi eljárás végeredményét. A jogi fenyegetéseket tevő szerkesztők tipikusan időkorlát nélküli blokkolásban részesülnek addig, míg a jogi fenyegetés vagy eljárás érvényes, illetve folyamatban van.

A jogi fenyegetéseket az Adminisztrátorok üzenőfalán lehet jelezni.

Mi nem jogi fenyegetés

A szerzői jogsértések vagy támadások esetén megfogalmazott udvarias, értelmes panasz nem „jogi fenyegetés”.

Ha jogtulajdonosa vagy olyan műnek, mely szerinted helytelenül került fel a Wikipédiára, akkor egy rövid, udvarias üzenet arról, hogy az adott mű jogvédett, és vagy kéred a jogtulajdonos feltüntetését, vagy kéred az anyag eltávolítását kifejezetten segítené a munkánkat. (Ezt jelezheted jogsértések bejelentőlapján.)

A Wikipédia irányelvei szerint a személyiségi jogokat megsértő anyagokat azonnal eltávolítjuk, ha sikerül azokat beazonosítani. Ha ilyen anyagra akarod felhívni a figyelmünket, akkor vedd fel velünk emailben a kapcsolatot.

Jogi fenyegetésként értelmezhető kijelentések

Fontos, hogy tartózkodj az olyan megjegyzésektől, melyeket mások ésszerűen úgy érthetnek, mint jogi fenyegetést, még akkor is, ha a megjegyzésed nem ilyen szándékkal íródott. Például ha egy szerkesztő tevékenységét rendszeresen a „rágalmazás” jelzővel illeted, vagy sokat említed a „személyiségi jogaidat” akkor ezt vitapartnereid úgy értelmezhetik, mint egy szándékot a rágalmazás vagy a személyiségi jogok megsértése címén indítandó eljárásra. Hogy elkerüld ezt a félreértést igyekezz kevésbé túlfeszített kifejezéseket használni (például „olyan kifejezéseket használtál rám, melyek nem igazak és sértőek, és kérem a jövőben ezeket kerüld...”), hogy ne keltsék jogi fenyegetés látszatát sem.

Az azonnali blokkolás helyett az adminisztrátorok lehetőleg próbálják tisztázni a fenyegetést tevő szerkesztő valódi szándékait, és igyekezzenek a lehetséges félreértéseket elkerülni. Például egy tapasztalatlan szerkesztő mások megjegyzéseit „rágalmazónak” nevezheti, mert azok nincsenek tudatában az idevágó irányelveknek (mint például WP:ZAKLAT, WP:SZEMTÁM, WP:CIV, ...) és segítségre lehet szüksége az ilyen megjegyzések kezelésében. Bár ez az eset alapvetően nem jogi fenyegetés, de a „jogi töltöttségű” észrevételek folyamatos vagy a közösséget zavaró formában való ismétlése könnyedén ezen irányelv alá eshet, és a kérdéses szerkesztő blokkolását eredményezheti.

Ezen irányelv háttere

Az irányelv okai

A jogi fenyegetés egyrészt udvariatlan, másrészt több komoly problémát is felvet:

  • Gátolja a lapok szabad szerkesztését, ami létfontosságú ahhoz, hogy a Wikipédia semleges maradjon. Enélkül a szabadság nélkül kockáztatjuk, hogy egy vitában az egyik oldal megfélemlíti a másikat, így cikkeink elfogulttá válhatnak.
  • Rossz érzéseket és bizalmatlanságot kelt a közösségben, ami hátráltatja a tagokat abban, hogy jóindulat feltételezésével gyorsan és hatékonyan oldják meg a problémákat.
  • Rossz tapasztalataink vannak a jogi fenyegetésekkel élő szerkesztőkkel, ezért ha ilyesmit teszel, azzal tönkreteheted a jó híredet a közösségben.

Ha a Wikipédia:Vitarendezéshez fordulsz, az megoldhatja a gondodat az igazságszolgáltató szervek bevonása nélkül is. Amennyiben ez nem oldja meg a problémádat és jogi lépéseket kell tenned, akkor már abban a tudatban teszed, hogy megpróbáltad békésen megoldani az ügyet.

A jogi fenyegetés lezárása

A Wikipédia-közösség egyik alapelve, hogy (majdnem) mindenki képes változásra. Ennek megfelelően a dühében vagy félreértés miatt tett kijelentéseit nem rójuk fel senkinek élete végéig, amint őszintén és hihetően visszavonta.

Ez az irányelvünk arra szolgál, hogy eltávolíthassuk a jogi fenyegetésekkel élő szerkesztőket. Nem egyszerűen azért blokkoljuk az ilyet, mert jogi fenyegetést tett, hanem mert:

  1. Ezzel csökkentjük a helyzet eldurvulásának lehetőségét,
  2. Csökkentjük a stresszt és az adminisztrátorokra nehezedő munkát,
  3. Csökkentjük a szerkesztői közösség és a cikkek bomlasztását,
  4. Megakadályozzuk az olyan helyzeteket, amiben egy személy egyszerre próbál kollaboratív szerkesztő és mások jogi ellenfele lenni (a kettő általában kizárja egymást).

Ha a konfliktus megoldódott, vagy konszenzus született, hogy ellenőrizzük, megoldódott-e, a blokkolt szerkesztő blokkja feloldható, ha más oka nincs a blokknak. hu:Wikipédia:Tartózkodj a jogi fenyegetésektől!