„Szuvorov-rend” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
D'ohBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: sr:Орден Суворова
Nincs szerkesztési összefoglaló
26. sor: 26. sor:
}}
}}


A Szuvorov-rend ([[orosz|oroszul]] Орден Суворова), [[átírás (nyelvészet)|transzliteráció]]: orden szuvorova), melyet a régi [[Orosz Birodalom|orosz]] katonai hagyományok tiszteletére [[1942]] [[július 29]].-én alapított a [[Szovjetunió]]. Az érdemrend névadójának az újkor egyik legnagyobb stratégáját [[Alekszandr Vasziljevics Szuvorov|Szuvorov]]ot választották a [[Legfelsőbb Tanács]] döntéshozói. A [[II. Világháború]]s érdemrendet azzal a céllal hozták létre, hogy a katonai parancsnokok közül a harctéren kiemelkedő képességet felmutatókat el tudják ismerni. Három különböző fokozatot alapítottak a rendhez így van 1., 2., 3., osztálya is. A legmagasabb elismerést elsőként [[Zsukov]] marsallnak adományozták [[1943]] [[január 28]].-án.
A Szuvorov-rend ([[orosz|oroszul]] Орден Суворова, [[átírás (nyelvészet)|transzliteráció]]: orden szuvorova), melyet a régi [[Orosz Birodalom|orosz]] katonai hagyományok tiszteletére [[1942]] [[július 29]].-én alapított a [[Szovjetunió]]. Az érdemrend névadójának az újkor egyik legnagyobb stratégáját [[Alekszandr Vasziljevics Szuvorov|Szuvorov]]ot választották a [[Legfelsőbb Tanács]] döntéshozói. A [[II. Világháború]]s érdemrendet azzal a céllal hozták létre, hogy a katonai parancsnokok közül a harctéren kiemelkedő képességet felmutatókat el tudják ismerni. Három különböző fokozatot alapítottak a rendhez így van 1., 2., 3., osztálya is. A legmagasabb elismerést elsőként [[Zsukov]] marsallnak adományozták [[1943]] [[január 28]].-án.


==Az elismerésről==
==Az elismerésről==

A lap 2009. július 29., 19:20-kori változata

Szuvorov-rend
[[Fájl:Fájl:Order of suvorov medal 1st class.jpg|150px|]]
Adományozza a Szovjetunió
Típuskitűző
IndoklásKiemelkedő parancsnoki tevékenység
Statisztikák
Alapítás dátuma1942. július 29.
Első kitüntetés dátumaGeorgij Konsztantyinovics Zsukov

[[Fájl:|150px|Szalagsáv]]
Szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Szuvorov-rend témájú médiaállományokat.

A Szuvorov-rend (oroszul Орден Суворова, transzliteráció: orden szuvorova), melyet a régi orosz katonai hagyományok tiszteletére 1942 július 29.-én alapított a Szovjetunió. Az érdemrend névadójának az újkor egyik legnagyobb stratégáját Szuvorovot választották a Legfelsőbb Tanács döntéshozói. A II. Világháborús érdemrendet azzal a céllal hozták létre, hogy a katonai parancsnokok közül a harctéren kiemelkedő képességet felmutatókat el tudják ismerni. Három különböző fokozatot alapítottak a rendhez így van 1., 2., 3., osztálya is. A legmagasabb elismerést elsőként Zsukov marsallnak adományozták 1943 január 28.-án.

Az elismerésről

Az első osztályát a rendnek azok a magasabb parancsnokok kaphatták, akik a hadműveletek során a győzelem kivívásához kivételes képességeket tudtak felmutatni. Az érem 55 mm ötágú tömör platina csillag a közepében 30 mm arany medállal, melyen Szuvorov arcképe látható. A medál alsó részén levél koszorú a felsőn, pedig Cirill betűkkel található írás „Alekszander Szuvorov” található. Az ötágú csillagot legfelső szárában a vörös csillag is beépítésre került.
A másod osztályát a rendnek azok a hadtest, hadosztály és dandárparancsnokok kaphatták, akik győzelmet arattak a nagyobb létszámú ellenség felett. Az érem 50 mm ötágú tömör arany csillag, vörös csillag nélkül. A közepében 25 mm arany medállal, mely formailag megegyezik az első osztályúval csak ezüstből készült.
A harmad osztályát a rendnek azok az ezred parancsnokok és törzsfőnökök vagy zászlóalj, század parancsnokok kapták, akik győzelemhez juttatták csapataikat kiemelkedő katonai vezetői képességeik révén. Az érem megegyezik méretben és kialakításban a másod osztályúval csak ezüst színével tér el tőle.

A hivatalos álláspont ellenére az első és a másod osztályát nem csak a harcban közvetlenül résztvevőknek adományozták, hiszen a győzelem érdekében a gazdaságban tevékenykedő vállalatvezetők, hadi felszerelést és fegyvereket tervező mérnökök is részesültek elismerésben. A Szovjetunió felbomlását követően az Orosz Föderáció megtartotta az elsimerési formát.

Változatai

Első osztályú Másod osztályú Harmad osztályú
Fájl:Order of suvorov medal 1st class.jpg
Szalagsáv

Híres első osztályú kitüntettek


Lásd még

Forrás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of Suvorov című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.