„Nedec” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a + linkek
YurikBot (vitalap | szerkesztései)
20. sor: 20. sor:
[[Kategória: Lengyelország települései]]
[[Kategória: Lengyelország települései]]


[[pl:Niedzica]]
[[pl:Niedzica (województwo małopolskie)]]

A lap 2006. április 4., 04:57-kori változata

Nedec (lengyelül Niedzica kiejtése: [ɲɛˈʥiʦa]; szlovákul: Nedeca [ˈɲeɟeʦa]): falu a mai Lengyelországban, az egykori Novy Sącz, a mai Kis-Lengyelország vajdaságban.

Nedec vára

Fekvése

Szepesófalutól 6 km-re északra a Csorsztini-víztározó mellett levő, festői fekvésű település, 1850 lakosa van.

Története

1320-ban említik először. A Dunajec völgyében megbújó település nevezetessége a folyó partján magasodó sziklán álló vára, amely mintegy farkasszemet néz az átellenben a galíciai oldalon magasodó Csorsztinnal. A monda szerint a két vár két egymással állandó viszályban élő testvéré volt. Nedec (más néven Dunajec) várát Drugeth Vilmos építtette saját birtokán kevéssel 1330 előtt, mely előbb Drugeth, majd Szapolyai birtok volt. 1412-ben itt adták át Ulászló lengyel király követei a 16 szepesi városért fizetett zálogkölcsönt. 1470-ben Szapolyai Imre erőszakkal foglalta vissza lengyelektől. Szapolyai várkapitánya, Kauffang Zsigmond a várat rablásokra használta fel, ezért 1553-ban Bebek Ferenc elfogta, és a várurat Bécsben lenyakaztatta. 1772-ben itt váltották vissza a Zsigmond által elzálogosított szepességi városokat. A 18. században a Horváth család építtette újjá. 1918-ban Lengyelország része lett, de 1945-ig a Salamon család utódai lakták. Ma művészeti alkotóház és múzeum van benne.

Látnivalók

  • Vára a Dunajec fölé magasodó sziklán áll.
  • A falu plébániatemploma a 14. században Vöröskolostor fennhatósága alá tartozott. A 16. század elején a Laskiaké, 1589-ben újra magyar nemesi birtok.
  • Szent Bertalan temploma a 15. században épült, 1545 és 1640 között a protestánsoké volt. 14.-15. századi freskóit az 1991-es felújításkor fedezték fel.

Külső hivatkozások