„Vallástudomány” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
FlaBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: zh:宗教学
Plekszus (vitalap | szerkesztései)
pontosítás. definíció.
3. sor: 3. sor:
== Meghatározás ==
== Meghatározás ==
[[Image:ReligijneSymbole.png|thumb|Vallási jelképek]]
[[Image:ReligijneSymbole.png|thumb|Vallási jelképek]]
A '''vallástudomány''' a [[vallás]]okkal foglalkozó [[tudomány]]. Ez azt jelenti, hogy a vallástudomány tárgya a vallás; a vallások keletkezésével, fejlődésével, összefüggéseivel foglalkozik. Azt is mondhatjuk, hogy történelmi, szociológiai és pszichológiai kérdésekkel. Azaz a vallástudomány a [[történelem]], [[szociológia]] és [[pszichológia]] egy-egy speciális ágának összevont elnevezése. Egy [[interdisziplináris]] tudományról van tehát szó. Ennek megfelelően beszélhetünk [[vallástörténet]]ről, [[vallásszociológia | vallásszociológiáról]] és [[valláspszichológia | valláspszichológiáról]].


A '''vallástudomány''' a [[vallás]]t tárgyának tekintő, a vallási jelenségek sokféleségét komplex módon vizsgáló - a [[hit]] előfeltevéseit és a [[teológia]] megfontolásait mellőző - [[tudomány]]. Résztudományaira osztva foglalkozik a vallások keletkezésével, fejlődésével, összefüggéseivel ([[vallástörténet]]), vallási jelenségekkel ([[vallásfenomenológia]]), a társadalom vallási szerveződéseivel ([[vallásszociológia]]), ill. a vallás lélektani megnyilvánulásaival ([[valláspszichológia]]).
Nem szabad összekeverni a vallástudományt a [[teológia | teológiával]], hiszen a teológia a vallások tartalmának igazságával, és ezek összefüggéseivel kíván foglalkozni, míg a vallástudomány ettől eltekintve egy adott tárgynak kezeli a vallást, és leírja azt.

Nem szabad összekeverni a vallástudományt a [[teológia | teológiával]], hiszen a teológia a vallások tartalmának igazságával, és ezek összefüggéseivel kíván foglalkozni, míg a vallástudomány ettől eltekintve egy adott tárgynak kezeli a vallást, és elemzi azt.


== Története==
== Története==

A lap 2007. október 6., 22:25-kori változata

Meghatározás

Vallási jelképek

A vallástudomány a vallást tárgyának tekintő, a vallási jelenségek sokféleségét komplex módon vizsgáló - a hit előfeltevéseit és a teológia megfontolásait mellőző - tudomány. Résztudományaira osztva foglalkozik a vallások keletkezésével, fejlődésével, összefüggéseivel (vallástörténet), vallási jelenségekkel (vallásfenomenológia), a társadalom vallási szerveződéseivel (vallásszociológia), ill. a vallás lélektani megnyilvánulásaival (valláspszichológia).

Nem szabad összekeverni a vallástudományt a teológiával, hiszen a teológia a vallások tartalmának igazságával, és ezek összefüggéseivel kíván foglalkozni, míg a vallástudomány ettől eltekintve egy adott tárgynak kezeli a vallást, és elemzi azt.

Története

Ágai

Külső hivatkozások