„Északi faunabirodalom” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Pásztörperc átnevezte a(z) Óvilági faunabirodalom lapot a következő névre: Északi faunabirodalom
keskeny átmeneti zóna
1. sor: 1. sor:
Az '''északi faunabirodalom''' ''(Arctogea)'' a Föld négy [[faunabirodalom|faunabirodalmának]] legnagyobbika: felöleli a teljes Észak-Amerikát, Európát, Ázsiát, Afrikát és a környező szigeteket. Tudományos nevét onnan kapta, hogy az északi sarkvidék (az ''Arktosz'') körül helyezkedik el. A délkelet-ázsiai szigetvilágban az [[ausztráliai faunabirodalom]]tól ''(Notogea)'' a [[Wallace-vonal]] választja el.
Az '''északi faunabirodalom''' ''(Arctogea)'' a Föld négy [[faunabirodalom|faunabirodalmának]] legnagyobbika: felöleli a teljes Észak-Amerikát, Európát, Ázsiát, Afrikát és a környező szigeteket. Tudományos nevét onnan kapta, hogy az északi sarkvidék (az ''Arktosz'') körül helyezkedik el. A délkelet-ázsiai szigetvilágban az [[ausztráliai faunabirodalom]]tól ''(Notogea)'' a [[Wallace-vonal]] választja el, Észak-Amerikában, a mexikói felföld peremén pedig az [[újvilági faunabirodalom]]tól ''(Neotropisz)'' egy keskeny átmeneti zóna.


== Felosztása ==
== Felosztása ==

A lap 2016. március 20., 11:06-kori változata

Az északi faunabirodalom (Arctogea) a Föld négy faunabirodalmának legnagyobbika: felöleli a teljes Észak-Amerikát, Európát, Ázsiát, Afrikát és a környező szigeteket. Tudományos nevét onnan kapta, hogy az északi sarkvidék (az Arktosz) körül helyezkedik el. A délkelet-ázsiai szigetvilágban az ausztráliai faunabirodalomtól (Notogea) a Wallace-vonal választja el, Észak-Amerikában, a mexikói felföld peremén pedig az újvilági faunabirodalomtól (Neotropisz) egy keskeny átmeneti zóna.

Felosztása

A faunabirodalmat többnyire négy faunaterületre, azokat pedig faunatartományokra osztják:

1. Afrotropikus faunaterület 3 faunatartománnyal:

Az afrotropikus és a madagaszkári faunaterület

2. Madagaszkári faunaterület.

3. Orientális faunaterület (indo-maláj faunaterület) 6 faunatartománnyal:

Az orientális faunaterület

4. Holarktikus faunaterület 3 faunatartománnyal:

A palearktikus faunatartomány

Ebben a felosztásban az egyes nagyobb egységek határvonalai többnyire természetesek és viszonylag egyértelműek, az egységek hierarchikus helyzete viszont nem mindig az. Így például egyes szerzők[1] az orientális faunaterületet indo-maláj faunabirodalom néven önálló faunabirodalomnak tekintik.

Jegyzetek

Források

Koroknay István, 1972: Az állatok nagy képeskönyve. Móra, Budapest, p. 126.

Kapcsolódó cikkek

További információk