„Szabadgondolkodó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎További információk: Ez nem ide való
Visszavontam az utolsó  változtatást (BélaBéla), visszaállítva SirVivor szerkesztésére
9. sor: 9. sor:
* [http://szabadgondolkodas.org/ Szabadgondolkodás]
* [http://szabadgondolkodas.org/ Szabadgondolkodás]
* [http://skepdic.com/ Szkeptikusok szótára]
* [http://skepdic.com/ Szkeptikusok szótára]
* Válasz.hu: ''[http://valasz.hu/vilag/nehany-magyar-szobor-amit-a-francia-szabadgondolkodok-szerint-azonnal-el-kell-bontani-112280 Néhány magyar szobor, amit a francia szabadgondolkodók szerint azonnal el kell bontani]''


== Kapcsolódó szócikk ==
== Kapcsolódó szócikk ==

A lap 2015. július 16., 11:13-kori változata

A szabadgondolkodó olyan személy, aki a különböző dolgokról való véleményét a hagyománytól, a tekintélytől és az elfogadott hittől (vakhittől) függetlenül alakítja ki. Senki nem szabadgondolkodó, aki kizárólag egy valamilyen zárt és kötött gondolatrendszert, szentírást, vallást vagy megváltót követ. Azért fontos kiemelni a zárt és kötött gondolatrendszert, mert vannak viszonylagosan szabadelvű vallások is, mint például a taoizmus, zen vagy a buddhizmus bizonyos ágai.

A szabadgondolkodók azt hirdetik, hogy véleményüket pusztán az ésszerűségre alapozva kell kialakítaniuk, mivel a kinyilatkoztatásokat és hasonló ígéreteket érvénytelennek tekintik, és számukra a hithűség nem az igazság garanciája. A szabadgondolkodók általában úgy gondolják, hogy véleményük valóban pusztán az ésszerű gondolkodáson alapszik. A megismerés folyamatában a tudományos módszertant követik, de a tudományt mint egy felépült intézményrendszert nem tekintik minden egyes esetben hibátlannak.

További információk

Kapcsolódó szócikk