„Kapoli Antal (fafaragó, 1867–1957)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
kieg., jav.
(Új oldal, tartalma: „id. '''Kapoli Antal''' (Gyalány, 1867. november 4.Somogyhárságy, 1957. április 12.) fafaragó pásztor, a [[Népművészet Mestere díj|N...”)
 
(kieg., jav.)
id. '''Kapoli Antal''' ([[Gyalány]], [[1867]]. [[november 4.]] – [[Somogyhárságy]], [[1957]]. [[április 12.]]) [[Kossuth-díj]]as fafaragó pásztor, a [[Népművészet Mestere díj|Népművészet Mestere]] ([[1954]]), [[Kossuth-díj]]as ([[1955]]).
 
==Élete==
Ősei generációk óta a juhászkodással foglalkoztak. 12 éves korában kezdett a pásztorkodással és a fafaragással foglalkozni. Először csak saját kedvére, később már megrendelésre készítette a parasztság körében alkalmazott használati és dísztárgyakat. Pásztorbotok, botok, kobakok, kulacsok, só- és paprikatartókat készített. Mintáit maga találta ki. Ismerte az õsi motívumok - figurák, virágdíszek - jelentését, melyeket használt, s néhányat maga is kitalált. Munkái senkiével össze nem téveszthetõk. Többször alkalmazott virágdíszítményeket, egyes jeleneteket a pásztorok és betyárok világából. Sokszor változtatta lakóhelyét, vándorlásai során egész [[Somogy megye|Somogy]]ban látta a kortársak és az elődök által készített faragásokat. Művei számos kiállításon szerepeltek, köztük a [[Néprajzi Múzeum]]ban, a kaposvári múzeuban és számos egyéb kiállítóhelyen. Tehetségét élete alkonyán több kitüntetéssel is elismerték. [[1954]]-ben a [[Népművészet Mestere díj|Népművészet Mestere]] címet, [1956]1955-banben pedig [[Kossuth-díj]]as népművész lett. 1957-ben, 90 éves korában hunyt el.
 
==Források==
*[http://www.kapoli-muzeum.hu/aketkapoli/kapoli1.html Kapoli Múzeum]
 
[[Kategória:Magyar népművészek]]
[[Kategória:Népművészet Mestere díjasok]]
[[Kategória:Kossuth-díjasok]]

Navigációs menü