„Sík (geometria)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát 212.200.198.17 (vita) szerkesztéséről Szalakóta szerkesztésére
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Nincs szerkesztési összefoglaló
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 212.200.198.17 (vita) szerkesztéséről Szalakóta szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
A '''sík''' a [[geometria|geometriában]], azon belül tipikusan a kétdimenziós [[síkgeometria|síkgeometriában]] és a három[[dimenzió]]s [[térgeometria|térgeometriában]] fontos fogalom. :)
 
== Definíciója ==
[[Euklidész]] az ''Elemek''ben (az [[egyenes]]hez hasonlóan) előbb a felületet definiálja: ''Felület az, aminek csak hosszúsága és szélessége van'', és csak ezután határozza meg a síkot: ''Síkfelület az, amelyik a rajta levő egyenesekhez viszonyítva egyenlően fekszik''. Ma már a síkot is alapfogalomnak tekintjük a geometriában, tehát nem definiáljuk.
 
== Jellemzése :) ==
Hogy pontosan mit jelent a sík, azt mindenki magának határozza meg (a mindennapi tapasztalataival összhangban). Geometriai szempontból a sík legfontosabb tulajdonságai:
* Kétdimenziós objektum,<ref>Az ''n''-dimenziós geometriában a hasonlóan fontos objektumok az (''n''–1)-dimenziós '''hipersík'''ok. Ezekre lényegében minden az itt leírt tulajdonságokkal analóg módon levezethető. Lásd: a hipersík két dimenzióban a hagyományos egyenes → egyenlete <math>ax+by+c=0</math> alakú!</ref> azaz egy irányban végtelen, a második irányban 0 a kiterjedése.

Navigációs menü