„Görgényi István (festő)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
 
==Élete és művészi pályája==
Bányászcsaládban született [[Bánhida|Bánhidán]] [[1917]]. [[február 20.|február 20]]-án Benkovics néven. Bánhidai tanítói (Faragó János, Bálványos István) már az elemi iskolában felismerték a rajztehetségét. Makk Béla bánhidai plébános és a tatabányai prelátus anyagi segítségével a Képzőművészeti Főiskolára került. Ösztöndíjat kapott, Münchenbe küldték. A Bánhidai Legényegylet, az Iparoskör a bál és színjátszás bevételét Görgényi megsegítésére ajánlotta föl.”[<ref>SÜMEGI GYÖRGYhttp:ELTAKART KÉPEK, REJTETT ÉLETMŰ//www.kortarsonline.hu/2014/10/arch-eltakart-kepek-rejtett-eletmu/25209
Görgényi István 1956-os sorozata </ref>][[Szákszend]]en pásztorként, [[Kajárpéc|Kispécén]] cselédként, a [[kisgyón]]i bányában csapatcsillésként dolgozott. Az országot járva alkalmi munkákat vállalt.
 
[[Aba-Novák Vilmos]] és [[Bottka Miklós]] főiskolai tanárok műtermében fejlesztette rajztudását. A [[Képzőművészeti Főiskola|Képzőművészeti Főiskolán]] [[Rudnay Gyula]] tanítványaként, [[1942]]-ben szerzett diplomát. Tanulmányúton volt [[Bécs]]ben és [[München]]ben.

Navigációs menü