„Scone-i kő” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a
Ismerik más neveken is: '''Jákob Párnaköve''', '''Jákob Oszlopköve''', vagy '''[[Tanistry|Tanist kő]]'''. (A ''Végzet Köve'' néven a [[Lia Fáil]] követ is ismerik.)
 
== Története ==
A hagyomány szerint a követ eredetileg a [[biblia]]i [[Jákob]] használta párnának. Az egyik legenda szerint a [[gaelek]] ősi [[Dál Riata]] királyságának koronázóköve volt ír földön, amit a skóciai [[Caledonia]] leigázásakor magukkal vittek. Egy másik legenda szerint [[Szent Kolumba]] utazóoltárja volt skóciai missziója idején. A skót uralkodókat már [[I. Kenneth skót király|I. Kennethtől]] kezdve ([[847]] körül) a kövön ülve koronázták meg. Ebben az időben a kő [[Scone]]-ban volt.
 
 
[[1328]]-ban a [[northamptoni szerződés]] alapján vissza kellett volna szolgáltatni a követ a skótoknak, valójában azonban erre csak több mint hat évszázaddal később, [[1996]]-ban került sor hivatalosan. ([[1950]]-ben skót diákok visszalopták a követ – közben véletlenül két darabra törték – és [[1951]]. [[április 11.|április 11-én]] az [[arbroathi apátság]] oltárán helyezték el, de amikor a rendőrség rájött, hol van, visszavitték a Westminsterbe.)
 
== Lásd még ==
*[[Híres kövek listája]]
 
== Források ==
| archivedate =2007-02-09
}}
 
== Kapcsolódó szócikkek ==
*[[Híres kövek listája]]
 
[[Kategória:Híres kövek]]

Navigációs menü