„Hubble–Lemaître-törvény” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
hivatkozás áthelyezése az írásjel mögé, egyéb apróság AWB
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
a (hivatkozás áthelyezése az írásjel mögé, egyéb apróság AWB)
2001-re a Hubble-állandó értékét a [[Hubble űrtávcső|Hubble nevét viselő űrtávcső]] mérései révén kb. 10% pontossággal sikerült megállapítani (72,0±8,0 km/s/Mpc). Ehhez a [[cefeida]] típusú pulzáló [[változócsillag]]ok vizsgálatára volt szükség. A cefeidák pulzációs periódusa jól leírható módon függ a csillagok [[abszolút fényesség]]étől - ez pedig a [[látszó fényesség]] ismeretében (megbecsülve a csillagközi fénygyengülés mértékét) lehetővé teszi a távolságbecslést.
 
1998-ban két amerikai kutatócsoport (a [[Saul Perlmutter|Perlmutter]] vezette ''Supernova Cosmology Project'', illetve a [[Brian P. Schmidt|Schmidt]] és [[Adam Riess|Riess]] által vezetett ''High-z Supernova Search Team'') kutatásai során kiderült, hogy távoli [[szupernóva|szupernóvák]] vizsgálatai alapján az [[Univerzum]] gyorsulva tágul, amit egy ismeretlen eredetű, a [[gravitáció]]s vonzóerővel ellentétes hatású „erőhatás” létéhez kötöttek (ez a [[sötét energia]]).<ref>A két kutatócsoport vezetőit 2006-ban a csillagászati Shaw-díjjal, 2011-ben pedig a megosztott [[fizikai Nobel-díj]]al tüntették ki</ref>. Ez azt is jelenti, hogy a Hubble-állandó értéke időben másképp változik mint eddig feltételezték, ugyanakkor a [[kozmológiai modell]]ek kiszámításánál továbbra is fontos paraméter maradt.
 
A [[mikrohullámú háttérsugárzás]] fluktuációit vizsgáló [[WMAP űrszonda]] eredményei szerint a H<sub>0</sub> = 70,8&nbsp;km/s/Mpc, a hibahatár pedig 1,6 vagy 4,0&nbsp;km/s/Mpc (attól függően, hogy síknak vagy görbültnek vesszük-e az Univerzum geometriáját). Ez már pontosabb eredmény, ugyanakkor modellfüggő.
313 334

szerkesztés

Navigációs menü