„Ciszterci kolostor (Pásztó)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Szám és névelő egyeztetése, lásd: WP:BÜ AWB
9. sor: 9. sor:


=== A templom építészete===
=== A templom építészete===
Temploma eredetileg háromhajós, egyenes záróságú főszentéllyel és félköríves mellékszentélyekkel épült. Hossza 38,4 m, szélessége 21,8 m. A 1230 körül leégett, ezt követően sokszögzáródású főszentély épült hozzá (hossza 45,6 m-re nőtt). A nyugati homlokzaton két bejárata volt, a hajók boltozatát öt-öt [[pillér]] tartotta. A [[templom]]hoz délről U alakú [[kolostor]] kapcsolódott, vagyis a négyszögű kolostorépület soha nem épült ki teljesen.
Temploma eredetileg háromhajós, egyenes záróságú főszentéllyel és félköríves mellékszentélyekkel épült. Hossza 38,4 m, szélessége 21,8 m. 1230 körül leégett, ezt követően sokszögzáródású főszentély épült hozzá (hossza 45,6 m-re nőtt). A nyugati homlokzaton két bejárata volt, a hajók boltozatát öt-öt [[pillér]] tartotta. A [[templom]]hoz délről U alakú [[kolostor]] kapcsolódott, vagyis a négyszögű kolostorépület soha nem épült ki teljesen.


A [[középkor]]i templom és kolostor alapfalai mellett téglalap alaprajzú, emeletes épület magasodik. Középkori alapokon, középkori falak fölhasználásával emelték a kolostor keleti szárnya helyén, a [[szerzetes]]ek visszatelepülése (1698) után (1715-1717). Földszintje boltozatos, emelete síkmennyezetes.
A [[középkor]]i templom és kolostor alapfalai mellett téglalap alaprajzú, emeletes épület magasodik. Középkori alapokon, középkori falak fölhasználásával emelték a kolostor keleti szárnya helyén, a [[szerzetes]]ek visszatelepülése (1698) után (1715-1717). Földszintje boltozatos, emelete síkmennyezetes.

A lap 2015. szeptember 13., 21:43-kori változata

Koordináták: é. sz. 47,9177°, k. h. 19,6948°

A kolostor légifotója

Pásztó belterületén emelkedik a barokk formájú kolostorépület, s mellette, szépen parkosított környezetben látszanak a középkori kolostor templomának és a kolostor egy részének alapfalai.

A kolostor története

A bencés apátságot valószínűleg a Rátót nembeliek alapították 1134 előtt, Szent Miklós tiszteletére. 1191-ben III. Béla király ciszterci szerzeteseket telepített a kolostorba. 1544 előtt szűnt meg a szerzetesi élet Pásztón, ugyanis a török fenyegetés miatt a kolostort erődítménnyé alakították át. 1551-ben a visszavonuló keresztény csapatok fölgyújtották. Ez után másfél évszázadig romként állt a templom és a kolostor.

A templom építészete

Temploma eredetileg háromhajós, egyenes záróságú főszentéllyel és félköríves mellékszentélyekkel épült. Hossza 38,4 m, szélessége 21,8 m. 1230 körül leégett, ezt követően sokszögzáródású főszentély épült hozzá (hossza 45,6 m-re nőtt). A nyugati homlokzaton két bejárata volt, a hajók boltozatát öt-öt pillér tartotta. A templomhoz délről U alakú kolostor kapcsolódott, vagyis a négyszögű kolostorépület soha nem épült ki teljesen.

A középkori templom és kolostor alapfalai mellett téglalap alaprajzú, emeletes épület magasodik. Középkori alapokon, középkori falak fölhasználásával emelték a kolostor keleti szárnya helyén, a szerzetesek visszatelepülése (1698) után (1715-1717). Földszintje boltozatos, emelete síkmennyezetes.

A kolostor napjainkban

A romok és a kolostorépület helyreállítására 1987-1989-ben került sor. A volt kolostorépületben helyezték el a Pásztói Múzeumot.

Forrás

További információk