„Balas Egon” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
==Élete==
Eredeti neve Blatt Egon volt, amelyet előbb Balázs Egonra magyarosított, majd Egon Balasra románosított, és ezzel a névvel lett Amerikában híres alkalmazott matematikus.
Fiatalon részt vett az ellenállási mozgalomban, kommunista lett, a háború után a Román Kommunista Párt tagja, pártkarrier várományosa. 1949-ben elvégezte a [[Bolyai Tudományegyetem]] közgazdasági szakát. 1948-ban a román követség első titkáraként a londoni diplomáciai kar legfiatalabb tagja volt, majd a külügyminisztériumban volt felelős beosztása. 1952-ben letartóztatták, több mint két évet töltött a hirhedt Malmezonban (a bukaresti Andrássy„Andrássy út 6060”-ban), többnyire magánzárkában. Miután kiengedték a [[Román Akadémia]] [[bukarest]]i közgazdaságtudományi intézetében dolgozott.
 
{{szövegdoboz|keretszín = #A3B0BF|háttérszín = #CEBFF2|Sztálin halála után szabadultam, ekkor már nem vak, hanem reformkommunista voltam, azt hittem sok lengyel, magyar, cseh elvbarátommal együtt − naivul −, hogy a rendszer reformálható. Közgazdászként dolgoztam, próbáltam a rációt behozni a közgazdaságba, Keynes elméletéről írtam könyvet, amit kiadtak, hogy aztán három hónap múlva darabokra szedjék mint antimarxista irományt. Kirúgtak az állásomból, 37 évesen visszatértem diákkori szerelmemhez, a matematikához, a közgazdaságtan matematikai kérdéseivel, operációelmélettel kezdtem foglalkozni, publikáltam tudományos lapokba, de levizsgázni nem engedtek. <br> Interjú<ref name="Balazs">* [http://www.vincekiado.hu/titles/szabvonzs.html A szabadság vonzásában - Interjú Balas Egonnal]</ref>}}

Navigációs menü